XR εμπειρίες

To 3o Evia Film Project φέρνει για άλλη μια χρονιά τις σύγχρονες VR τεχνολογίες στη Βόρεια Εύβοια. Με θεματική που αφορά τον άνθρωπο και τη σχέση του με το περιβάλλον, τρεις ταινίες XR και μία πρωτότυπη εγκατάσταση θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του τμήματος Immersive: All Around Cinema του Φεστιβάλ, προσφέροντας στο κοινό μια συναρπαστική εμπειρία θέασης. Οι ταινίες του XR προγράμματος θα προβληθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ΚΥΜΑ (Αιδηψός), από την Τρίτη 2 Ιουλίου έως το Σάββατο 6 Ιουλίου, με καθημερινό ωράριο λειτουργίας 12:00-15:00 και 17:00-21:00.

Οι ταινίες που προβάλλονται παρουσιάζουν διαφορετικές όψεις μιας εκτεταμένης πραγματικότητας, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη και εμβυθίζοντας τον θεατή στο περιβάλλον της κάθε δημιουργίας.

 

21-22 ΚΙΝΑ / 21-22 CHINA

Τιερί Λοά, Καναδάς, 2022, 24΄

Ζούμε στην Ανθρωπόκαινο εποχή που χαρακτηρίζεται από την ανθρώπινη επίδραση στον πλανήτη. Γυρισμένο εξ ολοκλήρου από τον ουρανό και αξιοποιώντας την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, το 21-22 Κίνα πραγματοποιεί ένα καθηλωτικό ταξίδι διαλογισμού, ρίχνοντας μια ματιά στην Κίνα, όπου η ταχεία αστικοποίηση, η βιομηχανική ανάπτυξη και οι τεράστιες αλλαγές μεταμορφώνουν το τοπίο της χώρας.

 

Άγρια εμβύθιση: Νερό / Wild Immersion: Aqua

Ραφαέλ Οπί, Αντριάν Μουασόν, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, 2018, 13΄

To Άγρια εμβύθιση: Νερό είναι το πρώτο εικονικό φυσικό καταφύγιο παγκόσμιας βιοποικιλότητας, που υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Jane Goodall. Η ταινία μάς δίνει τη δυνατότητα να βουτήξουμε στον ωκεανό και να παρατηρήσουμε ένα πολύχρωμο κοπάδι τροπικών ψαριών, θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και διάφορα είδη φαλαινών. Ένας πολύτιμος βιότοπος που απειλείται με εξαφάνιση.

 

MYRIAD. Where we connect

Μίκαελ Γκρότενχοφ, Κρίστιαν Τσίπφελ, Γερμανία, 2021, 12΄

Χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ αεροσκάφος, οι άνθρωποι καθοδηγούν τις φαλακρές ίβεις πάνω από τις Άλπεις, ενθαρρύνοντας τα πουλιά να υιοθετήσουν ξανά τα πρότυπα μετανάστευσης πουλιών που υπήρχαν παλιά. Ο θεατής ακολουθεί τα πουλιά σε αυτό το συναρπαστικό και συναισθηματικό ταξίδι, μαθαίνοντας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις διαδρομές μετανάστευσης των ζώων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την πτήση τους και τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν στην πορεία.

 

 

XR εγκατάσταση

 

Ed n’ Ocean

Τιμπό Ζουαγιέ, Ζουλιάν Καντουρί, Γαλλία, 2022

Μια μοναδική εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που μελετά το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης με οδηγό μια παρέα παράξενα ρομπότ. Στην Αιδηψό θα τοποθετηθούν αφίσες που θα ενθαρρύνουν το κοινό να τις σκανάρει, χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή tablet εξοπλισμένο με εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας. Οι δημιουργίες ζωντανεύουν, μεταφέροντας τους θεατές σε έναν κόσμο κινουμένων σχεδίων, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τα προβλήματα που προκαλεί η θαλάσσια ρύπανση.