Agora

CIRCLE Women Doc Accelerator: Μια κορυφαία διεθνής συνάντηση στη βόρεια Εύβοια

Μια κορυφαία διεθνής κινηματογραφική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Evia Film Project. Η Αγορά του Φεστιβάλ φιλοξενεί το CIRCLE Women Doc Accelerator, ένα εξειδικευμένο workshop ανάπτυξης ντοκιμαντέρ το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες και θηλυκότητες που ασχολούνται με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και την παραγωγή.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, το οποίο πραγματοποιείται τρεις φορές τον χρόνο σε διαφορετικά μέρη της υφηλίου και είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι φέτος επιλέγουν για την πρώτη τους συνάντηση την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη βόρεια Εύβοια. Στο πλαίσιο του Evia Film Project, το CIRCLE Women Doc Accelerator θα φιλοξενήσει πέντε masterclasses, τα οποία θα είναι ανοιχτά για το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα πρότζεκτ που έχουν ενισχυθεί από το πρόγραμμα έχουν προβληθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι τα: Twice Colonized της Λιν Αλούνα που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2023, καθώς και στα CPH:DOX και Hot Docs, The Eclipse της Νατάσα Ουρμπάν, που βραβεύτηκε με το  Lin DOX:Award και ήταν υποψήφιο για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, και το This Rain Will Never Stop της Αλίνα Γκόρλοβα, που απέσπασε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στο IDFA το 2020.

Συμμετέχουσες από όλο τον κόσμο θα βρεθούν στο Evia Film Project, θα παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους σε κορυφαίους επαγγελματίες και θα λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς του ντοκιμαντέρ για την ανάπτυξη των πρότζεκτ τους.

 

Τα πρότζεκτ που θα συμμετάσχουν στο CIRCLE Women Doc Accelerator 2023-24

 

Masterclasses ανοιχτά για το κοινό

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί, επίσης, μία σειρά από masterclasses, στην αίθουσα πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη» στην Αιδηψό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας. Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα, χωρίς μετάφραση.

 

CIRCLE Women Doc Accelerator 2023-24 - Πρόγραμμα Masterclasses

 

Το CIRCLE Women Doc Accelerator είναι ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανοιχτό σε έως και 10 σκηνοθέτιδες και παραγωγούς ετησίως. Το πρόγραμμα υποστηρίζει σχέδια ντοκιμαντέρ με ισχυρή διεθνή απήχηση σε διάφορα στάδια της παραγωγής και λειτουργεί ως εφαλτήριο για διεθνείς συνεργασίες, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες επαγγελματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει και έχοντας ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το CIRCLE προωθεί την ανάπτυξη ταινιών, ενώ παράλληλα εστιάζει στην ανταλλαγή και στην οικοδόμηση γνώσης και επαγγελματικών δεξιοτήτων, συνδέοντας τις συμμετέχουσες του προγράμματος με την υπόλοιπη κινηματογραφική βιομηχανία και δίνοντάς τους πρόσβαση σε παγκοσμίου φήμης μέντορες.

  

To Φεστιβάλ αναδεικνύει τη βόρεια Εύβοια ως τόπο γυρισμάτων για διεθνείς παραγωγές

Το Evia Film Project αναδεικνύει υπέροχες τοποθεσίες της βόρειας Εύβοιας και τις συστήνει στους ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας που επιλέγουν τους τόπους γυρισμάτων για μεγάλες παραγωγές από όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα συναρπαστικό FAM Trip (familiarization trip) για location managers και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυμμένες ομορφιές της βόρειας Εύβοιας που θα μπορούσαν να «πρωταγωνιστήσουν» σε μελλοντικές ταινίες.

Η τριήμερη αυτή δράση του Φεστιβάλ διοργανώνεται μετά την επιτυχία της υποψήφιας για τρία Όσκαρ και βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών ταινίας Το Τρίγωνο της Θλίψης του Ρούμπεν Έστλουντ, η οποία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας 2022 για την παραλία Χιλιαδού στην Εύβοια, όπου γυρίστηκε μεγάλο μέρος της.

Η δράση θα ολοκληρωθεί με ένα masterclass για location managers από την Δανάη Σπαθάρα, line producer εκ μέρους της Heretic, εταιρείας συμπαραγωγής της ταινίας Το τρίγωνο της θλίψης και ο Μενέλαος Μυτιληναίος, location manager της ταινίας. Το masterclass με τίτλο «Κινηματογραφώντας στην Εύβοια - Case study: Τo τρίγωνο της θλίψης» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 11:00 στην Αίθουσα Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη», στην Αιδηψό. Η παραγωγός Δανάη Σπαθάρα (Heretic) μάς ξεναγεί στη διαδικασία του εντοπισμού και της επιλογής των τοποθεσιών. Ρίχνοντας φως στις αθέατες όψεις της παραγωγής και στις προκλήσεις που προέκυψαν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και των περιορισμών, η ομιλήτρια θα μοιραστεί με το κοινό πρακτικές πληροφορίες και άγνωστες ιστορίες από την προσωπική της εμπειρία. To masterclass θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση.

Το FAM Trip και το masterclass πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Hellenic Film Commission. Επίσης, για το FAM Trip ευχαριστούμε την crew united για την πολύτιμη βοήθεια.