CIRCLE Women Doc Accelerator 2023-24 - Πρόγραμμα Masterclasses

Το CIRCLE Women Doc Accelerator είναι ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανοιχτό σε έως και 10 σκηνοθέτιδες και παραγωγούς ετησίως. Το πρόγραμμα υποστηρίζει σχέδια ντοκιμαντέρ με ισχυρή διεθνή απήχηση σε διάφορα στάδια της παραγωγής και λειτουργεί ως εφαλτήριο για διεθνείς συνεργασίες, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες επαγγελματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει και έχοντας ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το CIRCLE προωθεί την ανάπτυξη ταινιών, ενώ παράλληλα εστιάζει στην ανταλλαγή και στην οικοδόμηση γνώσης και επαγγελματικών δεξιοτήτων, συνδέοντας τις συμμετέχουσες του προγράμματος με την υπόλοιπη κινηματογραφική βιομηχανία και δίνοντάς τους πρόσβαση σε παγκοσμίου φήμης μέντορες.

 

Masterclasses ανοιχτά για το κοινό
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί, επίσης, μία σειρά από masterclasses, στην αίθουσα πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη» στην Αιδηψό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας. Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα, χωρίς μετάφραση.

 

Masterclass του Τζανλούκα Ματαρέζε | Τρίτη 20 Ιουνίου, 12:30
«Το δικό μου εργαστήριο ντοκιμαντέρ»
Πώς αναγνωρίζουμε μια καλή ιστορία; Πώς φτιάχνουμε ένα αφηγηματικό τόξο στην πραγματικότητα που κινηματογραφούμε; Πώς εντοπίζουμε τους ιδανικούς πρωταγωνιστές και χαρακτήρες; Πώς χτίζουμε την αφήγησή μας, ισορροπώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία; Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Τζανλούκα Ματαρέζε, γνωστός για τις ταινίες του The Last Chapter και Fashion Babylon, μοιράζεται με το κοινό τα μυστικά της τέχνης του.

 

Masterclass της Σελίν Μουράτ | Τετάρτη 21 Ιουνίου, 09:30
«Mια πλοήγηση στη βιομηχανία με όχημα το δικό σου δημιουργικό ντοκιμαντέρ»
Ποια είναι η θέση που καταλαμβάνει η ταινία μας στο σύγχρονο τοπίο της κινηματογραφικής βιομηχανίας; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την προσωπική μας οπτική και ταυτόχρονα να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της αγοράς; Μια αποκλειστική ενδοσκοπική ματιά στο συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας από τη Σελίν Μουράτ, στέλεχος (Markets Manager, IDFA) της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου.

 

Masterclass της Σάλομε Τζάσι | Πέμπτη 22 Ιουνίου, 10:00
«Δαμάζοντας τον κήπο: Case study»
Πώς βρίσκουμε τις κατάλληλες εικόνες για την ιστορία μας ή την κατάλληλη ιστορία για τις εικόνες μας; Μπορούμε να σχεδιάσουμε εκ των προτέρων την επιτυχημένη πορεία της ταινίας μας; Πώς μπορούν να ξεπεράσουν οι γυναίκες δημιουργοί τις δυσκολίες που προκύπτουν από ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό περιβάλλον; Η σκηνοθέτιδα Σάλομε Τζάσι αναλύει ως μελέτη περίπτωσης την πολυβραβευμένη ταινία της, Δαμάζοντας τον κήπο, η οποία θα προβληθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στο Σινέ Απόλλων.

 

Masterclass των Μπιλγιάνα Τουτόροφ και Λούκα Βεντούριν | Πέμπτη 22 Ιουνίου, 12:00
«Μαθαίνοντας από τα λάθη»
Ποια λάθη μπορεί να αποφύγει κανείς κατά τη διαδικασία της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους; Ποιες είναι οι καλές πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς; Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε την καλύτερη οδό τόσο για τις ταινίες μας όσο και για εμάς τους ίδιους; Η σκηνοθέτιδα και παραγωγός Μπιλγιάνα Τουτόροφ, ιδρύτρια του CIRCLE Women Doc Accelerator, και ο παραγωγός Λούκα Βεντούριν, συντονιστής προγραμμάτων του CIRCLE Women Doc Accelerator και παραγωγός της μικρού μήκους ταινίας Picnic που κέρδισε βραβεία σε δεκάδες Φεστιβάλ, καθώς και το βραβείο μικρού μήκους ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2015), απαντούν σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν ανερχόμενους δημιουργούς ντοκιμαντέρ.

 

Masterclass του Χούμπερτ Ζάουπερ | Παρασκευή 23 Ιουνίου, 10:00
«Ερχόμαστε εν ειρήνη: Case study»
Ο υποψήφιος για Όσκαρ αυστριακός σκηνοθέτης Χούμπερτ Ζάουπερ, ένας από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ της εποχής μας, μοιράζεται τα μυστικά της τέχνης του, αναλύοντας μία από τις πολυβραβευμένες ταινίες του, το Ερχόμαστε εν ειρήνη, η οποία θα προβληθεί την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στο Σινέ Απόλλων. Πώς είναι να εργάζεται και να δημιουργεί κανείς σε επικίνδυνες ζώνες; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια ηθική προσέγγιση στα πιο φλέγοντα πολιτικά ζητήματα των καιρών μας; Πώς μπορούμε να αναπαραστήσουμε τη μετά-αποικιοκρατία στη μεγάλη οθόνη;