Κορίτσια για φίλημα

Κορίτσια για φίλημα

  ΚΩΜΩΔΙΑ   ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Όταν μιλάμε για εμπορικό ελληνικό μιούζικαλ, λίγες ταινίες μπορούν να σταθούν δίπλα στην κλασική επιτυχία του Γιάννη Δαλιανίδη, με το απόλυτο all-star cast της εποχής. Πάνω σε μια κλασική δομή παρεξηγήσεων και πλαστοπροσωπίας, στήνεται ένα ξέφρενο θέαμα όπου χαρακτήρες και καταστάσεις μπλέκονται απολαυστικά εν μέσω μουσικής και κλασικών χορογραφιών, σε μια συνταγή τόσο ιδανικά εκτελεσμένη που δικαιολογημένα αποκτά μια σταθερή θέση στις επαναλήψεις και τις προτιμήσεις των θεατών διαμέσου των δεκαετιών της ελληνικής τηλεόρασης. Ιστορικής σημασίας, μιας και για πρώτη φορά έγχρωμη ελληνική ταινία γυρίζεται σε φορμά σινεμασκόπ, το φιλμ του Δαλιανίδη γίνεται εμπορικό φαινόμενο και στην εποχή της, κερδίζοντας τη μάχη των ταμείων ανάμεσα στις 93 ελληνικές ταινίες εκείνης της χρονιάς.

Στο φιλμ ακολουθούμε τη Ρένα, διευθύντρια τουριστικού γραφείου στη Νέα Υόρκη, που έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα μαζί με την ανιψιά της, Τζένη. Ο αδελφός της Ρένας χρειάζεται χρήματα για μια δουλειά κι έτσι η Ρένα για να τον βοηθήσει ταξιδεύει στη Ρόδο για να συναντήσει τον επιχειρηματία Πέτρο Ράμογλου. Ο υιός Ράμογλου, ο Ανδρέας, κι ο φίλος του Κώστας ενδιαφέρονται να μπουν στο καλλιτεχνικό στερέωμα και ξετρελαίνονται με την Τζένη. Αποφασίζουν να τη διεκδικήσουν ακολουθώντας ένα παλαβό σχέδιο αλλαγής ρόλων: Ο Ανδρέας, παριστάνοντας τον φτωχό Κώστα, θα γοητεύσει την Τζένη, ενώ την ίδια στιγμή ο Κώστας παριστάνοντας τον πλούσιο Ανδρέα θα γνωρίσει την Έφη Ράμογλου που έφτασε στο νησί με τον πατέρα της. Αυτή η ανταλλαγή ρόλων θα δημιουργήσει ένα ντόμινο από μπελάδες και παρεξηγήσεις.

 

 

  • Η είσοδος στην προβολή είναι δωρεάν. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Για άτομα 12 ετών και άνω, η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένο προσωπικό μέσω της εφαρμογής Covid Free GR. Παράλληλα, πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου αποδεικτικού ταυτότητας.
  • Οι ανήλικοι θεατές 4-11 ετών που δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης προσκομίζουν δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει γονέας ή κηδεμόνας χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ και καθ’ όλη τη διάρκεια των προβολών.
  • Περισσότερες πληροφορίες στο on.tiff.gr/safetiff
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Ηθοποιοί: Ζωή Λάσκαρη, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Κώτσας Βουτσάς, Χλόη Λιάσκου, Ανδρέας Ντούζος, Αλέκος Τζανετάκος, Γιάννης Βογιατζής
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμη
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1965
Διάρκεια: 120'

Γιάννης Δαλιανίδης

Ο Γιάννης Δαλιανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από θετούς γονείς. Σπούδασε χορό στη Βιέννη, μιας εμφανιζόταν σε χορευτικές παραστάσεις ήδη από ηλικία 9 ετών. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα δούλεψε ως χορευτής σε θέατρα και βαριετέ, ενώ παράλληλα έκανε χορογραφίες σε ταινίες μικρών παραγωγών. Το 1958 ο Ντίμης Δαδήρας, σκηνοθέτης της ταινίας Χαρούμενοι αλήτες, τον εμπιστεύτηκε να σκηνοθετήσει όλο το μουσικό μέρος της ταινίας. Την ίδια χρονιά έγραψε το πρώτο του σενάριο για την ταινία Το τρελοκόριτσο με πρωταγωνίστρια την νεαρή Τζένη Καρέζη. Ένα χρόνο αργότερα σκηνοθέτησε την ταινία Μουσίτσα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ ακολούθησε η ταινία Λαός και κολωνάκι. Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ, με την ταινία Ο κατήφορος. Συνολικά σκηνοθέτησε πάνω από 60 ταινίες στις περισσότερες από τις οποίες είχε γράψει ο ίδιος το σενάριο ανάμεσα τους ο Νόμος 4000, Ίλιγγος, Κάτι να καίει, Κορίτσια για φίλημα, Γοργόνες και Μάγκες, Μια κυρία στα μπουζούκια, Μαριχουάνα στοπ, ενώ από τη δεκαετία του ’70 εισήλθε δυναμικά και στο χώρο της τηλεόρασης σκηνοθετώντας σειρές που άφησαν εποχή.

Φιλμογραφία

1961 Ο κατήφορος
1961 Ζητείται ψεύτης
1962 Νόμος 4000
1962 Μερικοί το προτιμούν κρύο
1963 Ίλιγγος
1964 Κάτι να καίει
1965 Κορίτσια για φίλημα
1968 Γοργόνες και μάγκες
1968 Το παρελθόν μιας γυναίκας
1969 Γυμνοί στο δρόμο
1971 Μαριχουάνα στοπ!
1974 Οι εραστές του ονείρου