CLOSE UP

Namay-e nazdik

H ιστορία μιας απλής εξαπάτησης γίνεται το αντικείμενο μιας πολύπλοκης κινηματογραφικής ταινίας, ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, βασισμένης σε μιαν αληθινή ιστορία με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της: ο απελπισμένος και άφραγκος Σαμπιζιάν, που θέλει να γίνει σκηνοθέτης, λέει ψέμματα σε μια ευκατάστατη οικογένεια πως τάχα είναι ο φημισμένος Mοχσέν Mαχμαλμπάφ για να τους πείσει να χρηματοδοτήσουν μια ταινία γυρισμένη στο σπίτι τους με πρωταγωνιστή το γιο τους. Όταν η απάτη του αποκαλύπτεται, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Kαι τότε έρχεται ο Kιαροστάμι με το συνεργείο του να κινηματογραφήσουν μια συνέντευξή του χωρίς ο ίδιος να το ξέρει. H ιστορία γίνεται η αφορμή να ερευνηθεί η πολύπλευρη σχέση θυτών και θυμάτων με τον κινηματογράφο, αλλά και με την αλήθεια και το ψέμα.
Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Abbas Kiarostami
Σενάριο: Abbas Kiarostami
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ali Reza Zarrindast
Μοντάζ: Abbas Kiarostami
Ήχος: Mohammad Haqiqi, Ahmad Ashghari, Hassan Zahedi, Yahangir Mirshekari
Ηθοποιοί: Hosein Ali Sabizian, Hassan Farazmand, Abolfazl Ahankhah, Mohsen Makhmalbaf, Nayer Mohseni Zonuzi, Abbas Kiarostami
Παραγωγή: Kanoοn (The Institute for the Intellectual Development of Children and Young Adults)
Παραγωγοί: Ali-Reza Zarrin
Φορμάτ: 35mm
Χρώμα: Έγχρωμη
Χώρα Παραγωγής: Iράν
Έτος Παραγωγής: 1990
Διάρκεια: 93'

Abbas Kiarostami

Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1940. Σπούδασε καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και, το 1969, μαζί μ' ένα φίλο του, ίδρυσαν το τμήμα κινηματογράφου στο Ινστιτούτο για την Πνευματική Ανάπτυξη Παιδιών και Εφήβων. Από τους πλέον διακεκριμένους ιρανούς σκηνοθέτες, έχει γυρίσει πολλές μεγάλου μήκους ταινίες που έχουν βραβευτεί διεθνώς.

Φιλμογραφία

1974 Traveler
1977 The Report
1984 First-graders
1987 Where Is My Friend's Home?
1989 Homework
1990 Close-up
1992 And Life Goes On...
1994 Through the Olive Trees
1997 Taste of Cherry
1999 the Wind Will Carry Us
2001 ABC Africa
2002 Ten
2004 10 on Ten Five