Κοινή διάλεκτος

Lingua Franca

60ο ΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Η Ολίβια, μια διεμφυλική αδήλωτη μετανάστρια από τις Φιλιππίνες, εργάζεται στο Μπράιτον Μπιτς του Μπρούκλιν ως αποκλειστική νοσοκόμα της ηλικιωμένης Όλγκα. Όταν οι πιθανότητες να αποκτήσει άδεια παραμονής εξαντλούνται, η Ολίβια βλέπει στην ερωτική σχέση της με τον Άλεξ, τον εγγονό της Όλγκα, μία διέξοδο για να αποκτήσει την πολυπόθητη πράσινη κάρτα μέσω γάμου. Ένα χαμηλόφωνο πορτρέτο μιας χαμένης ψυχής που πασχίζει να αγκαλιάσει την ταυτότητά της. Ένα σφιχτοδεμένο δράμα που καταθέτει ένα τολμηρό σχόλιο για την καταπίεση των μεταναστών στις ΗΠΑ και τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζει η τρανς κοινότητα, δίχως να υποκύπτει στον διδακτισμό.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Isabel Sandoval
Σενάριο: Isabel Sandoval
Διεύθυνση φωτογραφίας: Isaac Banks
Μοντάζ: Isabel Sandoval
Ήχος: Albert Michael M. Idioma
Μουσική: Teresa Barrozo
Ηθοποιοί: Isabel Sandoval, Eamon Farren, Ivory Aquino, PJ Boudousque, Lev Gorn, Lynn Cohen
Παραγωγή: 7107 Entertainment
Παραγωγοί: Jhett Tolentino, Carlo Velayo, Darlene Catly Malimas, Isabel Sandoval
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Maxwell Nalevansky
Κοστούμια: Clint Ramos
Executive producer: Jerome Kerkman, Raymond Francisco, Samuel S. Verzosa, Fernando Ortigas, E.A. Rocha, Vincent R. Nebrida, Sarah Brennan Kolb, Nicole Cosgrove, Romulo Aromin Jr., Gigi Demen
Σκηνικά: Clint Ramos
Μακιγιάζ: Lauren Citera
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ, Φιλιππίνες
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 95´
Επικοινωνία: Luxbox, info@luxboxfilms.com

Ιζαμπέλ Σαντόβαλ

Η Ιζαμπέλ Σαντόβαλ, που γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και έχει ως επαγγελματική βάση τη Νέα Υόρκη, έγινε η πρώτη τρανς έγχρωμη σκηνοθέτις που συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Βενετίας, με την ταινία της Κοινή διάλεκτος. Το μεγάλο μήκους ντεμπούτο της Señorita πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ ταξίδεψε σε πληθώρα φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, κερδίζοντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Η δεύτερη ταινία της, με τίτλο Apparition, ένα δράμα εποχής που εκτυλίσσεται στις Φιλιππίνες, στην περίοδο της δικτατορίας του Φερντινάντ Μάρκος, απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια κατά την έξοδό του στις αίθουσες της χώρας.

Φιλμογραφία

2009 Señorita (μμ)
2011 Señorita
2012 Aparisyon | Apparition
2019 Lingua Franca