Agora II - Δεσμώτες

Agora II – Δεσμώτες

  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Για 4,5 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ο Αυγερόπουλος παρακολουθεί την κοινωνία της χώρας του σε διαφορετικά επίπεδα, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ένα ζευγάρι προσφύγων απ’ τη Συρία, μία τραγική μάνα, μια οικονομική μετανάστρια, και έναν νέο γιατρό.

Το πολιτικό επίπεδο της ταινίας συντίθεται από ένα υλικό που θα δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Ο Αυγερόπουλος είναι ο μοναδικός κινηματογραφιστής που μπόρεσε να καταγράψει με εικόνα και ήχο ορισμένες αυθεντικές στιγμές και παρασκήνια κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η καταγραφή είναι πολύ σημαντική καθώς προσθέτει άλλο ένα κομμάτι στο πάζλ εκείνων των ημερών. Επεκτείνεται δε και στα επόμενα χρόνια, σε άλλες κρίσιμες στιγμές, όπως το Μακεδονικό, ή η ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας το καλοκαίρι του 2018.

Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο υλικό είναι ωστόσο ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης, για να αφηγηθεί την ιστορία της ταινίας του.

Αυτό που τον ενδιαφέρει επίσης, είναι η μετεξέλιξη των χαρακτήρων που ακολουθεί μέσα στον χρόνο. Οι αποφάσεις που παίρνουν, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν και εν τέλει η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν για να φτάσουν, αν τα καταφέρουν, στον τελικό τους στόχο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αυγερόπουλος δημιουργεί μια πολιτική, κοινωνική αλλά και μια βαθιά ανθρώπινη ταινία, το κινηματογραφικό μωσαϊκό της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, θέτοντας θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον τόσο της πατρίδας του, όσο και της Ευρώπης.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος
Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αυγερόπουλος, Γιάννης Αυγερόπουλος, Θεόφιλος Δάδης
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Παραγωγή: Small Planet, Αναστασία Σκουμπρή
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 110'