Μπενεντέτα

Benedetta

«Το να σκανδαλίζεις είναι δικαίωμα. Το να σκανδαλίζεσαι είναι απόλαυση. Και όσοι αρνούνται να σκανδαλιστούν, δεν είναι παρά ηθικολόγοι». Ο αγέραστος Πολ Bερχόφεν έχει πιθανώς ορκιστεί αιώνια πίστη στη διάσημη ρήση του Παζολίνι και βρίσκει για μια ακόμη φορά τον τρόπο να αναψηλαφίσει τα μεγαλύτερα ταμπού της κοινωνίας, αντλώντας έμπνευση από τον βίο της Μπενεντέτα Καρλίνι, μιας καλόγριας του 17ου αιώνα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Σε ένα μοναστήρι της Τοσκάνης, ένας παθιασμένος έρωτας ανάμεσα σε δύο μοναχές πυροδοτεί μια σειρά από δραματικά γεγονότα. Η Βιρζινί Εφιρά και η Δάφνη Πατακιά σε ένα ερωτικό δράμα που διεισδύει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

Πρόγραμμα Προβολών
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
09 Δεκεμβρίου 2021 21:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
10 Δεκεμβρίου 2021 21:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
11 Δεκεμβρίου 2021 21:00
Εισιτήρια

Σκηνοθεσία: Πολ Βερχόφεν
Σενάριο: David Birke, Paul Verhoeven
Διεύθυνση φωτογραφίας: Jeanne Lapoirie
Μοντάζ: Job Ter Burg
Ήχος: Jean-Paul Mugel, Cyril Holtz
Μουσική: Anne Dudley
Ηθοποιοί: Virginie Efira, Δάφνη Πατακιά, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Louise Chevillotte
Παραγωγή: SBS Production, Pathé
Παραγωγοί: Saïd Ben Saïd, Jérôme Seydoux, Michel Merkt
Συμπαραγωγή: France 2 Cinéma, France 3 Cinéma, Topkapi Films, Belga Productions
Συμπαραγωγοί: Fabrice Delville, Arnold Heslenfeld, Teun Hilte, Laurette Schillings, Christophe Toulemonde, Frans van Gestel, Patrick Vandenbosch
Κοστούμια: Pierre-Jean Larroque
Σχεδιασμός παραγωγής: Katia Wyszkop
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2020
Διάρκεια: 131'
Ελληνική διανομή: Cinobo
Επικοινωνία: Pathé

Πολ Βερχόφεν

Ο Πολ Βερχόφεν (1938) είναι Ολλανδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος που δραστηριοποιείται τόσο στην Ολλανδία όσο και στο Χόλιγουντ. Ο συνδυασμός της ανάγλυφης βίας και του σεξουαλικού περιεχομένου με την κοινωνική σάτιρα είναι σήμα-κατατεθέν τόσο των δραματικών όσο και των ταινιών επιστημονικής φαντασίας του. Το Turkish Delight έλαβε το βραβείο Καλύτερης Ολλανδικής Ταινίας του Αιώνα στο Φεστιβάλ Ολλανδικού Κινηματογράφου. Οι ταινίες του έλαβαν συνολικά εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, κυρίως για μοντάζ και εφέ. Οι Seattle Times έχουν γράψει πως «ο Πολ Βερχόφεν είναι από μόνος του η ολλανδική κινηματογραφική βιομηχανία».

Φιλμογραφία

1973 Turkish Delight
1977 Soldier of Orange
1983 The Fourth Man
1985 Flesh and Blood
1987 RoboCop
1990 Total Recall
1992 Basic Instinct
1995 Showgirls
1997 Starship Troopers
2000 Hollow Man
2006 Black Book
2016 Elle
2021 Benedetta