Πώς είναι η Κάτια;

Yak tam Katia?

63ο ΔΦΚΘ: Ελληνική πρεμιέρα

Αντλώντας από τις αισθητικές και ηθικές αρχές του κοινωνικού ρεαλισμού, η σκηνοθέτρια αποτυπώνει μια αυστηρή κοινωνία που επιβάλλει στα μέλη της αδύνατες επιλογές. Η Άννα είναι μια 35χρονη οδηγός ασθενοφόρου και ανύπαντρη μητέρα, η οποία ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με την κόρη της, την Κάτια, και την ηλικιωμένη μητέρα της. Όταν το αμάξι ενός  επιφανούς πολιτικού προσώπου της περιοχής παρασέρνει με το αμάξι του την Κάτια, ξετυλίγεται μια σπαραξικάρδια ιστορία κοινωνικής αδικίας και εκδίκησης, αναδεικνύοντας πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι η ηθική, σε μια κοινωνία που καθορίζεται από το «δικαίωμα των δυνατών». Η ταινία διερευνά τη γκρίζα ζώνη της προσωπικής ευθύνης, διαπιστώνοντας εναργώς την ευκολία με την οποία εγκαταλείπει κανείς τις «πολιτισμένες» συμπεριφορές και συνήθειες, εν μέσω ακραίων συνθηκών.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.

Διαθέσιμη στο Agora Market TIFF63.

Σκηνοθεσία: Κριστίνα Τίνκεβιτς
Σενάριο: Christina Tynkevych, Serhiy Kastornykh, Julia Gonchar, Natalia Blok
Διεύθυνση φωτογραφίας: Vladislav Voronin
Μοντάζ: Alex Shamin, Oleksandr Chorny
Ήχος: Serhii Stepansky
Ηθοποιοί: Anastasia Karpenko
Παραγωγή: Evos Film
Παραγωγοί: Olha Matat, Vlad Dudko, Serhiy Konnov
Σχεδιασμός παραγωγής: Vlad Dudko
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ουκρανία
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 102΄
Επικοινωνία: Coccinelle Film Sales
Βραβεία/Διακρίσεις: Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Τμήμα Filmmakers of the Present), Καλύτερη Ηθοποιός (Anastasiya Karpenko) – Locarno IFF 2022

Agora Works in Progress 2020

Κριστίνα Τίνκεβιτς

Η Κριστίνα μεγάλωσε στο Κίεβο. Σε ηλικία 19 ετών μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε κινηματογράφο στο University of Arts και στο University of Westminster. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του πρώτου της ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο Kraina, συνεργάστηκε στενά με τον σκηνοθέτη Γιοράμ τεν Μπρινκ, παραγωγό του υποψήφιου για Όσκαρ The Act of Killing. Το Kraina κατέληξε επιλαχόν για τα Βραβεία Όσκαρ του 2017. Το 2018 ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους Generation 91, με θέμα την πρώτη μετα-σοβιετική γενιά Ουκρανών. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο DOXA του Καναδά. Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, το How’s Katia, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Midpoint Feature Launch, με την υποστήριξη του Ukrainian State Film Agency.

Φιλμογραφία

2016 Kraina (μμ)
2017 Solatium (μμ)
2018 Generation ’91 (ντοκ)
2022 How is Katia?