Ο κόσμος του Απού

Apur Sansar

Ο Ρέι, πριν ολοκληρώσει την τριλογία, είχε σκηνοθετήσει τις ταινίες Το μουσικό δωμάτιο (1958) και Φιλοσοφική λίθος (1958). Ο Απού εδώ είναι πλέον ένας ενήλικας άντρας που φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας, ερωτεύεται και παντρεύεται τη γυναίκα του, της οποίας ο θάνατος τον συντρίβει. Αυτό το πιο ώριμο έργο του Ρέι σκιαγραφεί τελικά την τεταμένη πατρότητα του Απού και τις αλλαγές που θα υποστεί από το πένθος, την απώλεια αλλά και τη συμφιλίωση. Ενώ στις δυο πρώτες ταινίες, η επιρροή από τις λιτές φόρμες του νεορεαλισμoύ είναι εμφανής, στον επίλογο της τριλογίας, ο Ρέι εισάγει στη δραματουργία ένα περισσότερο μοντέρνο σκηνοθετικό ύφος, με αποτέλεσμα η τελευταία ταινία να διαφέρει από τις δύο προηγούμενες, όντας όμως εξίσου αριστουργηματική.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Satyajit Ray
Σενάριο: Satyajit Ray, Bibhutibhusan Banerjee (βασισμένο στο βιβλίο του )
Διεύθυνση φωτογραφίας: Subrata Mitra
Μοντάζ: Dulal Dutta
Μουσική: Ravi Shankar
Ηθοποιοί: Soumitra Chatterjee, Sarmila Tagore, Alok Chakravarti, Swapan Mukherjee, Dhiresh Majumdar, Sefalika Devi, Tusar Banerjee, Dhiren Ghosh, Abhijit Chatterjee
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Bansi Chandragupta
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Χώρα Παραγωγής: Ινδία
Έτος Παραγωγής: 1956
Διάρκεια: 110΄

Σατγιαζίτ Ρέι

Ο Σατγιαζίτ Ρέι (1921- 1992), γέννημα θρέμμα της Καλκούτας, γόνος οικογένειας ποιητών και συγγραφέων, καθώς και μαθητής του μεγάλου στοχαστή, συγγραφέα και φιλοσόφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, που υπήρξε στενός φίλος του πατέρα του, πριν ασχοληθεί με το σινεμά υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένος γραφίστας, σχεδιαστής και εικονογράφος βιβλίων (κυρίως παιδικών). Το 1947 ιδρύει την Κινηματογραφική Λέσχη της Καλκούτας, όπου προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ινδία πολλά αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Επηρεασμένος από τις ταινίες του Ζαν Ρενουάρ και του Βιτόριο Ντε Σίκα, αποφασίζει να μεταπηδήσει στον κινηματογράφο. Από το 1955 μέχρι το 1959 δημιουργεί μία από τις κορυφαίες τριλογίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, την Τριλογία του Απού.

Φιλμογραφία

1991 The Stranger

1989 An Enemy of the People

1984 The Home and the World

1979 Joi Baba Felunath: The Elephant God

1977 The Chess Players

1973 Distant Thunder

1966 Nayak: The Hero

1964 Charulata

1963 The Big City

1959 The World of Apu

1958 The Music Room

1956 Aparajito

1955 Pather Panchali