Το τραγούδι του δρόμου

Pather Panchali

Στο ντεμπούτο του, o Σατγιατζίτ Ρέι διασκεύασε το ομώνυμο βιβλίο του Μπιμπχουτιμπχουσάν Μπαντοπανχιάι, του οποίου το εξώφυλλο είχε σχεδιάσει παλιότερα. Η ταινία, μέσα από τα μάτια του μικρού Απού, αφηγείται την ιστορία μια φτωχής οικογένειας στην Βεγκάλη που παλεύει για τον επιούσιο. Ο πατέρας του είναι βραχμάνος ιερέας και, αν και καλλιτεχνικά ταλαντούχος, αναγκάζεται να βγάζει τα προς το ζην εισπράττοντας ενοίκια. Μαζί με τον Απού γνωρίζουμε τις γυναίκες που θα τον καθορίσουν, την αδερφή του, την μητέρα του και την θεία του. Με έναν τρόπο εμπνευσμένο από την εικόνα του παιδιού στον ιταλικό νεορεαλισμό, πρόκειται για μια νατουραλιστική αλλά και ποιητική ταινία που έκανε μεγάλη επιτυχία και εισήγαγε τον Ρέι στο πάνθεον των κινηματογραφικών δημιουργών.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Satyajit Ray
Σενάριο: atyajit Ray, Bibhutibhusan Banerjee (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Subrata Mitra
Μοντάζ: Dulal Dutta
Ήχος: Bhupen Ghosh
Μουσική: Ravi Shankar
Ηθοποιοί: Kanu Banerjee, Karuna Banerjee, Subir Banerjee, Uma Das Gupta, Chunibala Devi, Runki Banerjee, Reba Devi, Aparna Devi, Tulsi Chakravarti, Binoy Mukherjee, Haren Banerjee, Harimohan Nag, Haridhan Nag, Nibhanoni Devi, Ksirod Roy, Rama Ganguli
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Bansi Chandragupta
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Χώρα Παραγωγής: Ινδία
Έτος Παραγωγής: 1955
Διάρκεια: ΄125΄

Σατγιαζίτ Ρέι

Ο Σατγιαζίτ Ρέι (1921- 1992), γέννημα θρέμμα της Καλκούτας, γόνος οικογένειας ποιητών και συγγραφέων, καθώς και μαθητής του μεγάλου στοχαστή, συγγραφέα και φιλοσόφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, που υπήρξε στενός φίλος του πατέρα του, πριν ασχοληθεί με το σινεμά υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένος γραφίστας, σχεδιαστής και εικονογράφος βιβλίων (κυρίως παιδικών). Το 1947 ιδρύει την Κινηματογραφική Λέσχη της Καλκούτας, όπου προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ινδία πολλά αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Επηρεασμένος από τις ταινίες του Ζαν Ρενουάρ και του Βιτόριο Ντε Σίκα, αποφασίζει να μεταπηδήσει στον κινηματογράφο. Από το 1955 μέχρι το 1959 δημιουργεί μία από τις κορυφαίες τριλογίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, την Τριλογία του Απού.

Φιλμογραφία

1991 The Stranger

1989 An Enemy of the People

1984 The Home and the World

1979 Joi Baba Felunath: The Elephant God

1977 The Chess Players

1973 Distant Thunder

1966 Nayak: The Hero

1964 Charulata

1963 The Big City

1959 The World of Apu

1958 The Music Room

1956 Aparajito

1955 Pather Panchali