Ο ανίκητος

Aparajito

Ο Ρέι δεν σκόπευε να ολοκληρώσει την τριλογία, αλλά μετά την διεθνή επιτυχία της πρώτης ταινίας, αποφάσισε να συνεχίσει την αφήγηση του Απού. Ασχολείται με την εφηβεία του μετά τον θάνατο του πατέρα του. Καθώς εξελίσσεται από αθώο παιδί σε διανοητικά περίεργο έφηβο, καταλήγει να σπουδάζει στην Καλκούτα. Παγιδευμένος στον ενθουσιασμό της πόλης, επισκέπτεται την μητέρα του απρόθυμα και σπάνια. Εκείνη είναι μοναχική και ετοιμοθάνατη, αλλά αρνείται να επικαλεστεί την συμπάθειά του από φόβο μήπως εμποδίσει την εκπαίδευσή του. Αυτή η τρυφερά εκφραστική, και συχνά σπαρακτική, ταινία όχι μόνο επεκτείνει, αλλά παράλληλα εμβαθύνει πνευματικά την ιστορία του Απού. Η ταινία, με λιτότητα στην φόρμα της, αλλά με μεγάλο συναισθηματικό βάθος, κέρδισε πολλά διεθνή βραβεία.

 

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Satyajit Ray
Σενάριο: Satyajit Ray, Bibhutibhusan Banerjee (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Subrata Mitra
Μοντάζ: Dulal Dutta
Ήχος: Durgadas Mitra
Μουσική: Ravi Shankar
Ηθοποιοί: Kanu Banerjee, Karuna Banerjee, Pinaki Sen Gupta, Smaran Ghosal, Santi Gupta, Ramani Sen Gupta, Ranibala, Sudipta Roy, Ajay Mitra, Charuprakash Ghosh, Subodh Ganguli, Moni Srimani, Hemanta Chatterjee, Kali Banerjee, Kalicharan Roy, Kamala Adhikari, Lalchand Banerjee, Pande, Meenaksi Devi, Anil Mukherjee, Harendrakumar Chakravarti, Bhaganu Palwan
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Bansi Chandragupta
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Χώρα Παραγωγής: Ινδία
Έτος Παραγωγής: 1956
Διάρκεια: 110΄

Σατγιαζίτ Ρέι

Ο Σατγιαζίτ Ρέι (1921- 1992), γέννημα θρέμμα της Καλκούτας, γόνος οικογένειας ποιητών και συγγραφέων, καθώς και μαθητής του μεγάλου στοχαστή, συγγραφέα και φιλοσόφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, που υπήρξε στενός φίλος του πατέρα του, πριν ασχοληθεί με το σινεμά υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένος γραφίστας, σχεδιαστής και εικονογράφος βιβλίων (κυρίως παιδικών). Το 1947 ιδρύει την Κινηματογραφική Λέσχη της Καλκούτας, όπου προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ινδία πολλά αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Επηρεασμένος από τις ταινίες του Ζαν Ρενουάρ και του Βιτόριο Ντε Σίκα, αποφασίζει να μεταπηδήσει στον κινηματογράφο. Από το 1955 μέχρι το 1959 δημιουργεί μία από τις κορυφαίες τριλογίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, την Τριλογία του Απού.

Φιλμογραφία

1991 The Stranger

1989 An Enemy of the People

1984 The Home and the World

1979 Joi Baba Felunath: The Elephant God

1977 The Chess Players

1973 Distant Thunder

1966 Nayak: The Hero

1964 Charulata

1963 The Big City

1959 The World of Apu

1958 The Music Room

1956 Aparajito

1955 Pather Panchali