Η μοναχική σύζυγος

Charulata

Η ταινία είναι βασισμένη σε διήγημα του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, του πρώτου μη-Ευρωπαίου που τιμήθηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Τσαρουλάτα, μια γυναίκα με πολύ εκλεπτυσμένο γούστο και μεγάλη αγάπη για την λογοτεχνία, περνάει πολλές ώρες μόνη της όσο ο σύζυγός της, Μπουπάτι, αφιερώνει όλο του τον χρόνο στην νεοϊδρυθείσα εφημερίδα του. Ο Μπουπάτι ζητάει από τον συγγραφέα ξάδελφό του να κρατάει καθημερινά παρέα στην Τσαρουλάτα και να την παρακινήσει να γράψει μία ιστορία για να ξεδιπλώσει το συγγραφικό της ταλέντο. Οι δυο τους περνάνε πολλές ώρες μαζί και μοιραία ένα ισχυρό συναίσθημα γεννιέται μεταξύ τους. «Η μοναχική σύζυγος», αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ταινίες της Ινδίας, η οποία προσεγγίζει με διακριτικότητα τη ζωή της γυναίκας στην Ινδία, περιγράφει συγκινητικά και με διεισδυτική ακρίβεια τις αντικρουόμενες απόψεις, συμπεριφορές και ανάγκες που συνθέτουν την αποικιοκρατούμενη Ινδία του ύστερου 19ου αιώνα.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές σε φυσικές αίθουσες.


Σκηνοθεσία: Satyajit Ray
Σενάριο: Satyajit Ray, Rabindranath Tagore (βασισμένο στη νουβέλα του «Nastanirh»)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Subrata Mitra
Μοντάζ: Dulal Dutta
Ήχος: Nripen Paul
Μουσική: Satyajit Ray
Ηθοποιοί: Soumitra Chatterjee, Madhabi Mukherjee, Sailen Mukherjee, Syamal Ghosal, Gitali Roy, Bholanath Koyal, Suku Mukherjee, Dilip Bose, Subrata Sen, Joydeb, Bankim Ghosh
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Bansi Chandragupta
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Χώρα Παραγωγής: Ινδία
Έτος Παραγωγής: 1964
Διάρκεια: 117΄

Σατγιαζίτ Ρέι

Ο Σατγιαζίτ Ρέι (1921- 1992), γέννημα θρέμμα της Καλκούτας, γόνος οικογένειας ποιητών και συγγραφέων, καθώς και μαθητής του μεγάλου στοχαστή, συγγραφέα και φιλοσόφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, που υπήρξε στενός φίλος του πατέρα του, πριν ασχοληθεί με το σινεμά υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένος γραφίστας, σχεδιαστής και εικονογράφος βιβλίων (κυρίως παιδικών). Το 1947 ιδρύει την Κινηματογραφική Λέσχη της Καλκούτας, όπου προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ινδία πολλά αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Επηρεασμένος από τις ταινίες του Ζαν Ρενουάρ και του Βιτόριο Ντε Σίκα, αποφασίζει να μεταπηδήσει στον κινηματογράφο. Από το 1955 μέχρι το 1959 δημιουργεί μία από τις κορυφαίες τριλογίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, την Τριλογία του Απού.

Φιλμογραφία

1991 The Stranger

1989 An Enemy of the People

1984 The Home and the World

1979 Joi Baba Felunath: The Elephant God

1977 The Chess Players

1973 Distant Thunder

1966 Nayak: The Hero

1964 Charulata

1963 The Big City

1959 The World of Apu

1958 The Music Room

1956 Aparajito

1955 Pather Panchali