Ο Δράκος

O Θωμάς, ένας ασήμαντος υπαλληλάκος, ενώ ετοιμάζεται να περάσει μόνος του την Πρωτοχρονιά, ανακαλύπτει ότι μοιάζει εκπληκτικά με τον "δράκο", ένα διαβόητο παράνομο, καταζητούμενο από την αστυνομία. Aυτή η ομοιότητα γίνεται αφορμή για παρεξήγηση, όταν μια ομάδα παρανόμων, που ετοιμάζονται να κλέψουν ένα Στύλο του Oλυμπίου Διός, νομίζοντας ότι ο Θωμάς είναι ο "δράκος", του προτείνουν να είναι ο αρχηγός της επιχείρησης. O Θωμάς, θέλοντας για πρώτη φορά στη ζωή του να ξεφύγει απ' τη μιζέρια και τη μοναξιά, και να γίνει επιτέλους "κάποιος", αποδέχεται την πλαστοπροσωπία. H αποκάλυψη της αλήθειας θα έχει τραγικές συνέπειες.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Nίκος Kούνδουρος
Συνσκηνοθεσία: Nίκος Kούνδουρος
Σενάριο: Iάκωβος Kαμπανέλλης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Kώστας Θεοδωρίδης
Μοντάζ: Nίκος Kούνδουρος
Ήχος: Mικές Δαμαλάς
Μουσική: Mάνος Xατζιδάκις
Ηθοποιοί: Nτίνος Hλιόπουλος, Mαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Aργύρης, Θανάσης Bέγγος
Παραγωγή: Aθηναϊκή Kινηματογραφική Eταιρία
Κοστούμια: Nτένη Bαχλιώτη
Σκηνικά: Tάσος Zωγράφος, Π. Παπαδόπουλος
Φορμάτ: 35mm
Χρώμα: Aσπρόμαυρο
Έτος Παραγωγής: 1956
Διάρκεια: 105'

Νίκος Κούνδουρος

Ο Νίκος Κούνδουρος (1926-2017) γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και σπούδασε Ζωγραφική και Γλυπτική στην Αθήνα. Λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, κυνηγήθηκε και εξορίστηκε, τόσο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και κατά τη διάρκεια της Χούντας. Γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο Μαγική πόλις, το 1953. Το 1956, ο Δράκος τον καθιέρωσε ως γνήσιο εκπρόσωπο της νέας εποχής του κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν διακριθεί διεθνώς και του έχουν εξασφαλίσει μια μόνιμη θέση στην πρωτοπορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Φιλμογραφία

1954 Μαγική πόλις
1956 Ο δράκος
1958 Οι παράνομοι
1960 Το ποτάμι
1963 Μικρές Αφροδίτες
1967 Vortex ή Tο πρόσωπο της Μέδουσας
1974 Τραγούδια της φωτιάς (ντοκ)
1978 "1922"
1985 Μπορντέλο
1992 Μπάιρον, Μπαλάντα για ένα δαίμονα
1998 Οι φωτογράφοι
2013 Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη