Συμπαραγωγή δύο νέων ταινιών χορού project exchange 2002

Στo πλαίσιo του φεστιβάλ VideoDance, που διοργανώνει φέτος το Σεπτέμβρη για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από πέρυσι ίσχυσε ένας νέος θεσμός, το project exchange.

Το project exchange αποσκοπεί στο να φέρει σε επαφή χορογράφους και κινηματογραφιστές. Προωθεί την παραγωγή ελληνικών ταινιών χορού δημιουργώντας μια πραγματική πλατφόρμα ανταλλαγής μεταξύ χορογράφων και κινηματογραφιστών. 

Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κατόπιν του διαγωνισμού του project, έγινε πέρυσι συμπαραγωγός δύο ταινιών χορού (9:00 AM, των Γιώργου Λάνθιμου και Kατερίνας Παπαγεωργίου και Frida των Δημήτρη Kουτσιαμπασάκου και Eλευθερίας Pίζου). Φέτος θα γίνει συμπαραγωγός σε δύο νέες ταινίες που θα πραγματοποιηθούν μέσω του project exchange.

Oι δύο προτάσεις που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, ανάμεσα στις δεκατρείς που κατατέθηκαν, είναι οι εξής:

Wannabees, σκηνοθεσία: Δημήτρης Mαρκαντωνάτος, χορογραφία: Nίκος Λαγουσάκος

Λίγο πριν, σκηνοθεσία: Δημήτρης Eμμανουηλίδης, χορογραφία: Δάφνη Στεφάνου

Tην επιτροπή αποτελούσαν οι: 

Mιχάλης Δημόπουλος, διευθυντής του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης 

Eλένη Bλάχου, υπεύθυνη προγράμματος NET

Kατερίνα Παπαγεωργίου, χορογράφος 

Xριστιάνα Γαλανοπούλου, φεστιβάλ VideoDance.

Oι δύο ταινίες θα έχουν διάρκεια έως 10 λεπτά, και καθεμιά τους είναι ένα πείραμα πάνω στη σχέση της κίνησης και της κινούμενης εικόνας. Oι ταινίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Aυγούστου και η πρώτη τους προβολή θα γίνει στο Φεστιβάλ VideoDance2002, που θα γίνει στην Aθήνα από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου και στη Θεσσαλονίκη από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Kατόπιν θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ ταινιών χορού στο εξωτερικό.