3o Φεστιβάλ Ταινιών Χορού

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού VideoDance2002

10 -15 Αθήνα, Πάρκο Στρατού, Κατεχάκη σε συνεργασία με το 7o Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ

13-19 Θεσσαλονίκη, ΟΛΥΜΠΙΟΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Για τρίτη συνεχή χρονιά και μετά από την εξαιρετική επιτυχία του 2001, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού VideoDance2002, μια εκδήλωση που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2000 και αφορά αποκλειστικά τις ταινίες χορού.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει 76 ταινίες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους από Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Οι προβολές στην Αθήνα γίνονται σε συνεργασία με το 7ο Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ και η είσοδος σε αυτές είναι δωρεάν.

 

Το VideoDance2002 θα παρουσιάσει αφιερώματα στις γυναίκες χορογράφους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου χορού, στο Γερμανικό εξπρεσιονισμό και τη μετουσίωσή του στο σημερινό εξπρεσιονιστικό χοροθέατρο, στην επίδραση του "ethnic" στο σύγχρονο χορό και στη Bέλγικη σκηνή που θεωρείται η πιο δυναμική φωνή στο χορό σήμερα. Επίσης, περιλαμβάνει τις βασικές ενότητες που αποτελούν σταθερό άξονα του ετήσιου προγράμματος. Όπως και κάθε άλλη χρονιά, έτσι και φέτος την επιλογή προγράμματος του Φεστιβάλ επιμελήθηκε η κριτικός τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου.

 

Οι θεματικές ενότητες του VideoDance2002 αναφέρονται κυρίως στα "δάνεια" της εικόνας και της κίνησης: δάνεια, δηλαδή, από άλλους πολιτισμούς, από μακριά, από το παρελθόν, από τις άλλες τέχνες. Ετσι, θεματικός κορμός του φετινού προγράμματος είναι το ¶λλο. 

 

Στην ενότητα   Σώμα / Εικόνα: η αποσπασματική πραγματικότητα θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα η ταινία Meg Stuart's Alibi του Maarten Vanden Abeele με την παρουσία του σκηνοθέτη, που βασίζεται στην παράσταση «Alibi» της Meg Stuart και της ομάδας της, των Damaged Goods. Η ταινία αποτελεί επίσημη έναρξη του VideoDance2002.

 

Επιπλέον, φέτος, οι θεατές καλούνται να "ανακαλύψουν" τη δουλειά χορογράφων, των οποίων το έργο, ενώ είναι πολύ γνωστό στο εξωτερικό, δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα αυτό του Βέλγου Alain Platel (ομάδα Les Ballets C de la B), της Aμερικανίδας Meg Stuart (ομάδα Damaged Goods) και του ανερχόμενου Juan Cruz Diaz de Garaio de Esnaola.

 

PROJECT EXCHANGE: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

 

H χρονιά της παραγωγής ταινιών Videodance στην Eλλάδα, όχι πολύ αποδοτική σε αριθμούς αλλά με την αποκάλυψη νέων δημιουργών, παρουσιάζεται σε μια χωριστή ενότητα, που πλαισιώνει τις δύο ταινίες που πραγματοποιήθηκαν σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης – VideoDance μέσω του Project Exchange, του προγράμματος ενίσχυσης της παραγωγής ταινιών χορού στην Eλλάδα. 

Oι δύο προτάσεις που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, ανάμεσα στις δεκατρείς που κατατέθηκαν, και πρόκειται να προβληθούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ είναι οι εξής:

 

* Wannabees, σκηνοθεσία Δημήτρης Mαρκαντωνάτος, χορογραφία Nίκος Λαγουσάκος.

* Λίγο πριν, σκηνοθεσία Δημήτρης Eμμανουηλίδης, χορογραφία Δάφνη Στεφάνου.