Η βαθιά επιθυμία του Shohei Imamura - Δελτίο Τύπου

Η ΒΑΘΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ SHOHEI IMAMURA

 AΠOΛΛΩN Renault Filmcenter: 20-26 Σεπτεμβρίου

 OΛYMΠION Renault – ΠAYΛOΣ ZANNAΣ: 27 Σεπτεμβρίου- 3 Οκτωβρίου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα πλήρες αφιέρωμα στο μεγάλο Ιάπωνα δημιουργό Shohei Imamura, το έργο του οποίου έχει βραβευτεί δύο φορές με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών (Η Μπαλάντα του Ναραγιάμα, Το Χέλι), αλλά είναι αδικαιολόγητα άγνωστο στην Ελλάδα.

 Ο Shohei Imamura είναι ο πιο σημαντικός εν ενεργεία Ιάπωνας σκηνοθέτης. Ξεκίνησε ως βοηθός του Όζου για να αναδειχθεί στη δεκαετία του ’60 σε έναν από τους πρωτεργάτες της ιαπωνικής νουβέλ βαγκ με τολμηρές θεματικά και πρωτοπόρες μορφικά ταινίες (Γουρούνια και Θωρηκτά, Η Γυναίκα Εντομο, Η Βαθιά Επιθυμία των Θεών). Απογοητευμένος από την έκβαση του ιαπωνικού σινεμά ασχολήθηκε στη δεκαετία του ’70 σχεδόν αποκλειστικά με το ντοκιμαντέρ (Η Ιστορία της Μεταπολεμικής Ιαπωνίας από μια Γκαρσόνα του Μπαρ), για να κάνει στη συνέχεια μια θριαμβευτική επανεμφάνιση στο διεθνές προσκήνιο με ταινίες σαν τις Η Εκδίκηση Είναι Δική μου, Η Μπαλάντα του Ναραγιάμα, Μαύρη Βροχή, Το Χέλι, που δείχνουν έναν καλλιτέχνη σε πλήρη ωριμότητα, ο οποίος όμως παραμένει βαθιά σαρκαστικός, φιλήδονος και ανατρεπτικός, όπως στις ταινίες της νιότης του.

 Την ημέρα έναρξης του αφιερώματος θα παρευρεθεί ο Hubert Niogret, παραγωγός, κριτικός του γαλλικού περιοδικού Positif, και ένας από τους εγκυρότερους μελετητές του Imamura. Ο Hubert Niogret θα προλογίσει το αφιέρωμα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 20:15 στον κινηματογράφο AΠOΛΛΩN Renault Filmcenter.

Θα υπάρξει όμως και μια έκτατη προβολή της ταινίας Η Ιστορία της Ιαπωνίας από μια Γκαρσόνα του Μπαρ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση του Hubert Niogret κι Eλλήνων κριτικών με το κοινό για το σύνολο του έργου του Imamura. Η προβολή-συζήτηση αυτή είναι δωρεάν για το κοινό.

Όπως σε κάθε άλλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έτσι και εδώ απαραίτητο συμπλήρωμα της εκδήλωσης αποτελεί το βιβλίο “Shohei Imamura” με συνεντεύξεις του σκηνοθέτη και των συνεργατών του, καθώς και αναλύσεις του έργου του από επώνυμους σκηνοθέτες και κριτικούς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επιμελήθηκαν οι Mπάμπης Aκτσόγλου και o Mιχάλης Δημόπουλος.

Η έκδοση μονογραφίας του Shohei Imamura θα πωλείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κινηματογράφου ΑΠΟΛΛΩΝ, στο βιβλιοπωλείο του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ αλλά και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην τιμή των 20€.

Διοργανωτές: Υπουργείο Πολιτισμού, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με την υποστήριξη των: The Japan Foundation, Cineteca del Comune di Bologna, Mostra Internazionale del Cinema Libero

Mε τη συνεργασία του: Δίκτυο Filmcenter του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου