Δυο βραδιές στο Επταπύργιο

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ

Δυο βραδιές στο Επταπύργιο  Βωβός κινηματογράφος με «Μουσική Επιτόπου»

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου & Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

 Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Αρχαιολογίας της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν στο Επταπύργιο δυο βραδιές βωβού κινηματογράφου με «Μουσική Επιτόπου».

Δυο αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου, οι ταινίες Μητρόπολη του Fritz Lang (1926) και Νοσφεράτου του Friedrich Murnau (1922) θα προβληθούν στους τοίχους του Επταπυργίου χωρίς την ωραιοποίηση της οθόνης, με μόνο σχολιασμό τη ζωντανή μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου.

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 9μ.μ., ο Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο θα δώσει μουσική διάσταση στην προβολή του Μητρόπολη (120΄), μιας ταινίας διαχρονικής, επικών διαστάσεων, που με την προφητική της δύναμη «αιχμαλώτισε» στις εικόνες της το ιστορικό μέλλον χωρίς να χάσει στο πέρασμα του χρόνου την αισθητική της λάμψη.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση αρχίζει στις 9.30μ.μ., με την προβολή δυο πειραματικών ταινιών μικρού μήκους της Germaine Dulac, εποχής 1928-29, οι οποίες έχουν άξονα την κίνηση της εικόνας και τα παιχνίδια αρμονίας σχημάτων και φωτός, ανθρώπινου σώματος και φωτός. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία Νοσφεράτου (45΄), κινηματογραφική μεταφορά του «Δράκουλα» του Bram Stoker, που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στο βαμπιρισμό και τον κόσμο των τρελών και, στην ουσία, την αγωνία για τη διατήρηση του ανθρώπινου και πέραν του θανάτου.

Τον Σάκη Παπαδημητρίου θα πλαισιώσουν η Γεωργία Συλλαίου στα φωνητικά και ο Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης στην κιθάρα.

* Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη