8 - 17 Nοεμβρίου: 43o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πιστό στην ετήσια συνάντησή του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται να συναρπάσει τους πολλούς συνοδοιπόρους του για μια ακόμη φορά το Νοέμβρη. Από τις 8 έως τις 17 του μηνός, η καρδιά του παγκόσμιου σινεμά θα χτυπά στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση των Βαλκανίων.

Περισσότερες από 160 ταινίες της εγχώριας και της διεθνούς παραγωγής, αφιερώματα, εικαστικές εκθέσεις, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, προγράμματα, συναυλίες, συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα του φετινού 43ου Φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια του οποίου τιμώμενα πρόσωπα θα είναι οι σημαντικοί δημιουργοί Marco Bellocchio, Bela Tarr, Bob Rafelson, Παντελής Βούλγαρης και Γιάννης Δαλιανίδης

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ι. ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ. Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει, όπως κάθε έτος, πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων κινηματογραφιστών από όλον τον κόσμο, οι οποίες επιλέγονται από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, Μιχάλη Δημόπουλο. Δεκαπέντε, περίπου, ταινίες από πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς καλούν τους σινεφίλ να ξεναγηθούν σε άγνωστα κινηματογραφικά μονοπάτια, να γνωρίσουν νέους κινηματογραφικούς κώδικες γεμάτους φρεσκάδα, να έρθουν σε επαφή με νέα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην εποχή του σήμερα. Οι ταινίες αυτές θα διεκδικήσουν τα δύο βασικά βραβεία: τον Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο, τα οποία συνοδεύονται από τα ποσά των €36.700 και €22.000 αντίστοιχα, αλλά και τα καθιερωμένα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου, α’ ανδρικού και α’ γυναικείου ρόλου, καλλιτεχνικής επίτευξης. Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ, ο Ιταλός σκηνοθέτης Marco Bellocchio. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος θα υπάρξει, όπως κάθε χρόνο και μη διαγωνιστικό τμήμα καθώς και special screenings.

ΙΙ. ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου περιλαμβάνει το σύνολο των ταινιών εγχώριας παραγωγής κατά το 2002 (καθώς και κάποιες από το 2001), δίνοντας την ευκαιρία στους Ελληνες σκηνοθέτες να προβάλλουν τη δουλειά τους και να διεκδικήσουν με τη σειρά τους τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Περίπου 25 ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ πρόκειται να περιληφθούν στο τμήμα αυτό, ενώ χαρακτηριστική είναι φέτος η δυναμική παρουσία των γυναικών δημιουργών. Τιμητικές εκδηλώσεις στον Γιάννη Δαλιανίδη και τον Παντελή Βούλγαρη για το σύνολο της προσφοράς τους στο ελληνικό σινεμά πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθούν.

 

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Περίπου 40 ταινίες, επιλεγμένες από τον κ. Δημήτρη Εϊπίδη, θα περιληφθούν στο φετινό πρόγραμμα των Νέων Οριζόντων, του τμήματος που παρουσιάζει κάθε χρόνο ό,τι πιο πρωτοποριακό και ανατρεπτικό της ανεξάρτητης παγκόσμιας παραγωγής, ενώ πέρα από το κύριο πρόγραμμά τους, οι Νέοι Ορίζοντες, όπως κάθε χρόνο, πρόκειται να παρουσιάσουν αφιερώματα σε ανερχόμενους ή και καθιερωμένους (αλλά αγνώστους στη χώρα μας) σκηνοθέτες.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Ένα σταθερό και εξαιρετικά πετυχημένο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να παρουσιάσει από επτά έως δέκα ταινίες από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

ASIAN VISIONS. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επικεντρώνει το βλέμμα του στην κινηματογραφία μιας χώρας ή μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Το τμήμα «Asian Visions» αποσκοπεί στο να φέρει κοντά το κοινό του Φεστιβάλ στη σύγχρονη παραγωγή των ασιατικών χωρών μέσα από επτά μέχρι δέκα ταινίες, αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ι. MARCO BELLOCCHIO. Mία πλήρης αναδρομή στο έργο του Ιταλού δημιουργού Marco Bellocchio θα δώσει την ευκαιρία στο σινεφίλ κοινό να γνωρίσει το δημιουργό σημαντικών και βραβευμένων ταινιών, όπως οι La Cina e Vicina (1967), La Condanna (1990), Nel Nome del Padre (1970), Salto nel Vuoto (1980), Diavolo in Corpo (1986). Στο πλαίσιο της ρετροσπεκτίβας πρόκειται να προβληθούν 16 ταινίες μυθοπλασίας του Bellocchio, καθώς και 12 μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Εξάλλου, η ρετροσπεκτίβα θα συνοδεύεται από μία εικαστική έκθεση με έργα του δημιουργού εμπνευσμένα από τις ταινίες του όταν αυτές ήταν στο στάδιο της προ–παραγωγής. Τίτλος της έκθεσης είναι «Marco Bellocchio, drawings for the cinema» και διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Cinecita International, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΙΙ. ΒΕLA TARR. Μία ρετροσπεκτίβα στο έργο ενός από τους πιο πρωτοποριακούς Ούγγρους σκηνοθέτες, τον Bela Tarr, πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις 8 μεγάλου μήκους ταινίες του από το Csaladi Tuzfeszek (Family Nest, 1978), τρεις ταινίες μικρού μήκους καθώς και το Satantango (Satan's Tango 1991-1993) διάρκειας 445’ λεπτών.

ΙΙΙ. ΒΟΒ RAFELSON. O Aμερικανός σκηνοθέτης Bob Rafelson είναι ένας ακόμη σημαντικός φιλοξενούμενος του προγράμματος του Φεστιβάλ. Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αφιέρωμα στο δημιουργό που θα περιλαμβάνει 8 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες τις Five Easy Pieces (Πέντε Εύκολα Κομμάτια, 1970), The Postman Always Rings Twice (Ο Ταχυδρόμος Χτυπά Πάντα Δυο Φορές, 1981) αλλά και την τελευταία του δουλειά με τίτλο The House on Turk Street (2002). Επιπλέον θα προβληθούν και οι μικρού μήκους Wet (1994) και Porn.com (2002).

ΙV. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ. Το συνολικό έργο ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες δημιουργούς, του Παντελή Βούλγαρη, θα τιμήσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μια ρετροσπεκτίβα 9 ταινιών μυθοπλασίας, 3 ντοκιμαντέρ, 2 μικρού μήκους και πολλών επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ που ο σκηνοθέτης γύρισε για την ελληνική τηλεόραση. Ο Παντελής Βούλγαρης υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου, με τις ταινίες του Η Φανέλα με το Νούμερο Εννιά (1986), και Ησυχες Μέρες του Αυγούστου (1991), ενώ στην ίδια διοργάνωση κέρδισε το βραβείο FIPRESCI το 1974 με Το Προξενιό της Αννας.

SHOOTING STARS

Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρόκειται να περιλάβει στο διεθνές τμήμα του το Shooting Stars, ένα πρόγραμμα προώθησης και προβολής νέων ταλαντούχων ηθοποιών, το οποίο θεσπίστηκε πριν από πέντε χρόνια με πρωτοβουλία του οργανισμού European Film Promotion (EFP). Το Shooting Stars δίνει το παρών ήδη από τη θέσπισή του στο Φεστιβάλ Βερολίνου, και μάλιστα με ελληνικές συμμετοχές, όπως η Αθηνά Μαξίμου και η Βίκυ Βολιώτη. Για το πρόγραμμα αυτό επιλέγονται 12 νέοι, πολλά υποσχόμενοι ηθοποιοί από όλη την Ευρώπη, προβάλλονται ταινίες στις οποίες συμμετέχουν, διοργανώνονται συνεντεύξεις για να τους γνωρίσει ευρύτερα το κοινό, με απώτατο στόχο την ανάδειξη της νέας γενιάς υποκριτικών ταλέντων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όπως κάθε χρόνο, τις κεντρικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις, συνεχίζοντας την παράδοση το Φεστιβάλ να πλαισιώνει τον κορμό των προβολών με την παρουσίαση τεχνών, που, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται με την 7η Τέχνη. Στις φετινές παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται, πέρα από την εικαστική έκθεση Marco Bellocchio, δύο ακόμη εκθέσεις:

Νίκος Γκροσδάνης: Soundtrack από τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης

Μελίνα Μερκούρη: Αφίσες από όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης