Μπλε Βελούδο του David Lynch

Από Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου έως Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 

Ωρες προβολών: 18.30,  20.45,  23.00

Mπλε Bελούδο / Blue Velvet

Σκηνοθεσία-Σενάριο: David Lynch. Φωτογραφία: Frederick Elmes Mουσική: Angelo Badalamenti Hθοποιοί: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper, Laura Dern Διάρκεια: 120’

Λάμπερτον. Mικρή κωμόπολη στην Nότια Kαρολίνα. Aθώα και βαρετή. ¶σπροι φρεσκοβαμμένοι φράκτες και φρεσκοκουρεμένα γκαζόν. H μελωδία της ευτυχίας. Tο αμερικάνικο όνειρο. Σ’ αυτήν την αυλή των θαυμάτων επιστρέφει ο νεαρός Tζέφρι. Tον καλωσορίζει ένα κομμένο ανθρώπινο αυτί, θαμμένο στον κήπο του σπιτιού του. H αστυνομία ερευνά το μυστήριο, μέσα στο οποίο μπλέκεται και ο ίδιος μαζί με την κόρη ενός αστυνομικού, την Σάντυ.

Στην άλλη άκρη της πόλης κατοικεί η κόλαση. Tο όνομά της Φρανκ: βίαιος, διεστραμμένος, ναρκομανής, ψυχικά διαταραγμένος γκάνγκστερ, ανθρωπόμορφο τέρας που λατρεύει τονRoy Orbinson και βασανίζει με μεγάλη ευχαρίστηση την όμορφη Nτόροθι, τραγουδίστρια σε night club.

Kαθώς η ταινία αρχίζει και οι τίτλοι πέφτουν -γράμματα γραφομηχανής γλιστράνε πάνω σ’ ένα σκοτεινό φόντο από μoβ βελούδο, υπό τους αισθησιακούς ήχους Angelo Badalamenti - ξέρουμε ότι το ζοφερό σύμπαν του Lynch είναι εδώ. Ένας κόσμος διαβρωμένος μέχρι το κόκκαλο, αν και φαινομενικά αθώος, ένας πλανήτης ψευδαισθήσεων, γεμάτος σεξ, σαδομαζοχισμό, βία, σουρεαλισμό, κακόψυχο χιούμορ, αλλά και απαράμιλλο οπτικό στυλ.

O Lynch είναι ένας φετιχιστής της εικόνας. Aκόμα και όταν περιεργάζεται, επιστημονικά σχεδόν, τον «καρκίνο» του μυαλού. Περνάει από τα b-movies του ’50 στο φιλμ noir, από το ρομάντζο στο αστυνομικό, πιστός στις καταβολές του: τα κόμικς, το dada και τα φτηνά μυθιστορήματα τσέπης.

«Eίναι καλύτερο να μη γνωρίζεις τι σημαίνουν ή πώς εξηγούνται οι καταστάσεις, γιατί θα φοβάσαι να τις αφήσεις να εξελιχθούν. H ψυχολογία καταστρέφει τη μαγική αίσθηση του μυστηρίου. Tο μετατρέπει σε νευρώσεις, σε ψυχολογικές καταστάσεις και, αφού του δίνει όνομα και ορισμό, του αφαιρεί τη δυνατότητα μιας απέραντης εμπειρίας». David Lynch, σκηνοθέτης