O Aνθρωπος χωρίς Παρελθόν

The Man Without a Past / Ο Aνθρωπος Χωρίς Παρελθόν, του Aki Kaurismäki

Από 1 έως 7 Νοεμβρίου

(ώρες προβολών: 19.00, 21.00, 23.00)

Μέγα Βραβείο Φεστιβάλ Καννών 2002 Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου (Kati Outinen)

Σκηνοθεσία: Aki Kaurismäki  Πρωταγωνιστούν: Markku Peltola, Kati Outinen, Juhani Niemelä

Ένας άνδρας φτάνει σε μια πόλη και πέφτει θύμα βίαιου ξυλοδαρμού. Όταν ξυπνάει στο νοσοκομείο, έχει χάσει τη μνήμη του και ξεκινά την περιπλάνηση σε έναν άγνωστο κόσμο, όπου γίνεται δεκτός από μια ομάδα αστέγων που του φέρονται με αμέριστη κατανόηση και καλοσύνη. Εκεί φτιάχνει σιγά - σιγά μία καινούργια ζωή, γνωρίζει τον έρωτα και όταν πια η αστυνομία συνθέτει το παζλ του χαμένου του παρελθόντος, αυτό θα είναι το τελευταίο θέμα που τον απασχολεί.

Μια μοναδική ταινία που δεν αρκείται σε έναν χαρακτηρισμό: απλή αλλά και ουσιαστική, μελαγχολική αλλά και χαρούμενη, φιλοσοφική αλλά και ανθρώπινη, η νέα δουλειά του ¶κι Καουρισμάκι δείχνει έναν ολοκληρωμένο σκηνοθέτη που υποστηρίζει ανοιχτά όλα όσα θεωρεί σημαντικά στη ζωή –την ανθρώπινη αξία, τον αλληλοσεβασμό, την αξιοπρέπεια και την αγάπη- και τα μεταδίδει με τον καλύτερο τρόπο.

Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Καννών 2002 με το Μέγα Βραβείο της διοργάνωσης, χαρίζοντας παράλληλα το Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στην πρωταγωνίστρια Kati Outinen. Από τις ελάχιστες ταινίες που καταπιάνονται με το θέμα της αμνησίας, όχι για να αποκαλύψουν σταδιακά το παρελθόν του ήρωα, αλλά για να εξερευνήσουν το αβέβαιο μέλλον του. Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος της λεγόμενης «φιλανδικής τριλογίας» του Aki Kaurismäki , με πρώτη το «Drifting Clouds» του 1996.