Lilly’s Story του Ροβήρου Μανθούλη

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου έως Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

Lilly’s Story του Ροβήρου Μανθούλη

(ώρες προβολών: 18.00, 20.30, 23.00) 

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Pοβήρος Mανθούλης. Mουσική: Nίκος Mαμαγκάκης. Πρωταγωνιστούν: Mπρούνο Πουτζουλόυ, ¶ννα Γκαλιένα, Γιώργος Bογιατζής, Mηνάς Xατζησάββας, Όλια Λαζαρίδου, Γιώτα Φέστα, Φένια Παπαδόδημα. Guest Stars: Θανάσης Bέγγος, Σπύρος Kαλογήρου, Aνέστης Bλάχος, Γιώργος Tσιτσόπουλος, Περικλής Kοροβέσης, Aργύρης Mπακιρτζής Διάρκεια: 120’

Ένα κοινωνικό σχόλιο για τους εξόριστους Έλληνες την περίοδο της δικτατορίας; Μια κατάδυση στο μικρόκοσμο των συντελεστών μιας κινηματογραφικής παραγωγής; Ένα κινηματογραφικό σχέδιο που εκπληρώνεται τριάντα σχεδόν χρόνια μετά; Η καρδιά του Lilly’s Story χτυπάει στη σύνθεση όλων των παραπάνω, κυρίως όμως πρόκειται για ένα χρονικό βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα το οποίο ζωντανεύει στην οθόνη μια ολόκληρη εποχή, ιδωμένη μέσα από τα μάτια του κεντρικού αφηγητή της, ενός κινηματογραφιστή.

Στα πέτρινα χρόνια της επταετίας ’67 – ’74, ένας σκηνοθέτης διαφεύγει στο Παρίσι και αποφασίζει να γυρίσει ένα φιλμ πολιτικής κατακραυγής. Το θέμα της ταινίας του είναι η ιστορία της Λίλυ, μιας πλούσιας κοπέλας από μεγαλοαστική οικογένεια, η οποία ενεπλάκη στην αντίσταση για να συλληφθεί και να βασανιστεί από τις αρχές.

Τη Λίλυ πρόκειται να ερμηνεύσει η Μελίνα Μερκούρη, όμως το πρότζεκτ δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Γύρω από την προετοιμασία της παραγωγής και τη συγγραφή του σεναρίου, η καθημερινότητα γεννάει τις δικές της στιγμές παραλόγου, τραγικότητας, έρωτα και κωμωδίας για όσους εμπλέκονται σ’ αυτήν.

Αυτές τις στιγμές ξεδιπλώνει το Lilly’s Story, μια ταινία που κινείται στο παρασκήνιο μιας άλλης ταινίας, αυτής που στην πραγματικότητα σχεδίαζε να γυρίσει το ’71 ο Ροβήρος Μανθούλης με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα, παραγωγό τον Ζιλ Ντασέν και χρηματοδότη την χολιγουντιανή εταιρία «ABC».

Ο Έλληνας σκηνοθέτης -αναγνωρισμένος ντοκιμαντερίστας με θητεία στην γαλλική τηλεόρασης- επιστρέφει μετά από χρόνια στη μυθοπλασία με ένα φιλμ προσωπικής μνήμης που ίσως προϊδεάζει για πολιτικές ηθικοπλασίες και ιδεολογικές επεξηγήσεις, όμως τελικά διαλέγει να ακολουθήσει πιο εσωτερικές διαδρομές.

Αισιόδοξο, βαθιά συγκινητικό και γλυκόπικρα χιουμοριστικό, το Lilly’s Story είναι περισσότερο ένα φιλμ για τη γοητεία της ανθρώπινης περιπέτειας (για την αγωνία του να είσαι πρόσφυγας αλλά και για την ομορφιά της φιλίας) παρά μια κοινωνική καταγγελία για μια τραγική ιστορική περίοδο. Η ταινία, με σπουδαίες ερμηνείες από ένα πολυεθνικό καστ και πολλούς γκεστ σταρ, αυθεντική αναπαράσταση της εποχής, υπέροχη σκηνογραφία, γυρίσματα σε Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία και Σλοβενία, συμμετείχε στο ελληνικό διαγωνιστικό του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Για την ερμηνεία του, ο Μηνάς Χατζησάββας απέσπασε το κρατικό βραβείο ερμηνείας β΄ ανδρικού ρόλου και, για τη μουσική, ο Νίκος Μαμαγκάκης το βραβείο Μουσικής. Το Lilly’s Story συμμετείχε και στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας, στο τμήμα «Κόντρα στο Ρεύμα», αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

«Τα πιο ισχυρά θέματα, τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο, είχαν πάντοτε ιστορική αξία. Από πού να πιαστεί κανείς; Από τον Μεταξά, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία; Επειδή τα έζησα, είναι θέματα που με κυνηγάνε». Pοβήρος Mανθούλης, σκηνοθέτης