43ο ΦΚΘ: ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

43o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

***

 ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η αύξηση προσέλευσης του κοινού δίνει το επιτυχημένο στίγμα του φετινού 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς οι σινεφίλ αγκάλιασαν και φέτος τη διοργάνωση περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Συνολικά 73.253 θεατές -έναντι 76.777 το 2001- πλημμύρισαν ασφυκτικά τις κινηματογραφικές αίθουσες σε 379 προβολές -έναντι 414 πέρσι- (αύξηση θεατών 4,2% ανά προβολή), παρακολούθησαν τα αφιερώματα και τα παράλληλα προγράμματα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις πέντε πόλεις της περιφέρειας όπου φέτος διοργανώθηκαν οι περιφερειακές εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

H ανταπόκριση του κοινού αλλά και των ανθρώπων του κινηματογράφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχεται σε άμεση συνάρτηση με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, η διοργάνωση του οποίου φέτος ήταν ακόμη πιο πλούσια σε αριθμό ταινιών και σε μέγεθος φάσματος εκδηλώσεων.

Σε οκτώ κινηματογραφικές αίθουσες (Ολύμπιον Renault, αποθήκες στο λιμάνι και Πλατεία Alpha Odeon) προβλήθηκαν 218 ταινίες, ήρθαν 1.358 διαπιστευμένοι από την Ελλάδα και ακόμη 45 χώρες. Πραγματοποιήθηκαν εικαστικές εκδηλώσεις («Σχέδια για το Σινεμά» του Μάρκο Μπελόκιο, «Τα ταξίδια της Μελίνας» με αφίσες της Μελίνας Μερκούρη από όλο τον κόσμο, «Soundtracks από τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο», έκθεση φωτογραφίας «Ματιές στο Ιράν»), συναυλίες της Δήμητρας Γαλάνη με τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και του φινλανδικού avant-garde γκρουπ των Pansonic H βραδιά έναρξης του φεστιβάλ «φωτίστηκε» από την εγκατάσταση που δημιούργησε ο Yann Kersale ειδικά για τη Θεσσαλονίκη. Διεξήχθησαν περιφερειακές εκδηλώσεις σε Έδεσα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα και Καστοριά.

Στη δεκαήμερη γιορτή του κινηματογράφου, που έκλεισε φέτος 11 χρόνια διεθνούς πορείας, πραγματοποιήθηκαν πέντε αφιερώματα στους κινηματογραφιστές Μάρκο Μπελόκιο, Μπέλα Ταρ, Μπομπ Ράφελσον, Παντελή Βούλγαρη και Γιάννη Δαλιανίδη και έγιναν τιμητικές εκδηλώσεις για τον Μάρκο Μπελόκιο και τον Λου Καστέλ, τον Παντελή Βούλγαρη και τον Γιάννη Δαλιανίδη καθώς και εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Χατζηχρήστου. Από πλευράς των Νέων Οριζόντων, πέρα από τις 23 ταινίες της διεθνούς επιλογής πραγματοποιήθηκαν τέσσερα αφιερώματα στους Χάιμε Ουμπέρτο Ερμοσίγιο, τον Χονγκ Σανγκ – Σου, τη Σιρίν Νεσάτ και τον Ορέλιο Γκριμάλντι, δημιουργοί, που το έργο τους είχε ακροθιγώς γνωρίσει το ελληνικό κοινό.

Το Φεστιβάλ ενεργό πάντα, όσον αφορά την εκδοτική δραστηριότητα, παρουσίασε τέσσερις νέες εκδόσεις με την αφορμή των αντίστοιχων αναδρομών στο έργο τεσσάρων δημιουργών της 7ης Τέχνης: τις μονογραφίες Μάρκο Μπελόκιο και Παντελή Βούλγαρη και τις αφιερωματικές εκδόσεις στους σκηνοθέτες Μπέλα Ταρ και Χάιμε Ουμπέρτο Ερμοσίγιο. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη», παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η ‘Τέχνη’ στη Θεσσαλονίκη - Κείμενα για τον Κινηματογράφο» με κείμενα για τον κινηματογράφο, στην συντριπτική τους πλειονότητα του Παύλου Ζάννα, του εμπνευστή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ, παρακολουθώντας άγρυπνα τους νέους τρόπους έκφρασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, σήκωσε για πρώτη φορά φέτος μια ψηφιακή αυλαία στην τέταρτη διάσταση εικόνας και ήχου φέρνοντας σε επαφή το κοινό του φεστιβάλ με το ευρύ φάσμα της τέχνης που αναπτύσσεται στο χώρο του Διαδικτύου, με την πρώτη διοργάνωση του e-magic (internet media – η 8η τέχνη) που διεξήχθη στην αίθουσα Ξυλουργείου στο Μύλο και στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ.

 

Λίγες μέρες μετά τη λήξη της 43ης διοργάνωσης, ένας πρώτος μίνι απολογισμός επιτρέπει να έχουμε μια εικόνα του 43ου Φεστιβάλ σε αριθμούς:

ΣYNOΛO TAINIΩN: 218, από 40 χώρες

Aπό αυτές: • 156 Mεγάλου Μήκους (40 ελληνικές και 116 ξένες) • 62 Mικρού Μήκους (16 ελληνικές, 46 ξένες)

ΣYNOΛO ΠPOBOΛΩN: 379 • 326 πρώτες/επαναληπτικές • 53 δημοσιογραφικές

ΣYNOΛO ΔIAΠIΣTEYMENΩN: 1358. 1069 Έλληνες και 289 από 45 χώρες του εξωτερικού. • Σκηνοθέτες: 91 (57 Έλληνες, 34 ξένοι) • Παραγωγοί: 166 (32 Έλληνες, 134 ξένοι) • Διανομείς: 21 (17 Έλληνες, 4 ξένοι) • Δημοσιογράφοι: 358 (256 Έλληνες, 102 ξένοι)

ΣYNOΛO ΘEATΩN: 73.253