Being John Malkovich

Ξημερώματα Κυριακής, 22 Δεκεμβρίου, ώρα 01:30

Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς / Being John Malkovich ΗΠΑ, 1999 Σκηνοθεσία: Spike Jonze. Σενάριο: Charlie Kaufmann. Ηθοποιοί: John Cusak, Cameron Diaz, Catherine Keener, John Malkovich, Orson Bean, Μary Κay Place. Διάρκεια: 112’

Τις τρελές κωμωδίες (σκρούμπολ, όπως ονομαζόνταν) του Χόλιγουντ των δεκαετιών του ’30 και του ’40 θυμίζει αυτή την απολαυστική κωμωδία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Σπάικ Τζόνζι (ένας από τους τέσσερις στους Τρεις Ήρωες). Κατά το -πρωτότυπο- σενάριο του Τσάρλι Κάουφμαν, ένας άνεργος μαριονετίστας βρίσκει δουλειά αρχειοθέτη σε ένα γραφείο.

Εκεί, όμως, ανακαλύπτει μία κρυμμένη πόρτα που οδηγεί κατευθείαν στο μυαλό και στο σώμα του... Τζον Μάλκοβιτς, και, μαζί με μία συνάδελφό την οποία έχει ερωτευτεί, και τη γυναίκα του, αποφασίζει να το εκμεταλλευθεί την ανακάλυψή του, πουλώντας εισιτήριο εισόδου σε όσους θέλουν για 15 λεπτά να γίνουν... Τζον Μάλκοβιτς.

Είναι παράδοξο, αλλά και ευχάριστο, το ότι ένας ηθοποιός όπως ο Τζον Μάλκοβιτς δέχθηκε να διακωμωδηθεί και, συχνά, να σατιριστεί μέχρι καρικατούρας (για παράδειγμα οι σκηνές των παιδικών ψυχικών του τραυμάτων ή εκείνες που μας αποκαλύπτουν το ναρκισσισμό του μέσα από ένα ταξίδι στο υποσυνείδητό του, όπου βλέπουμε εκατοντάδες Μάλκοβιτς (εραστές, γκαρσόνια, τραβεστί, νάνοι...) να περικυκλώνουν τον ήρωα. Αυτή είναι μια από τις πολλές πρωτοτυπίες τούτης της απολαυστικής, ανατρεπτικής, πρωτότυπης κωμωδίας, που σε ορισμένες στιγμές της κινείται σε ένα καφκικό κλίμα, αγγίζοντας τα όρια του μαύρου χιούμορ και θυμίζοντας πίνακες των σουρεαλιστών ζωγράφων.