ΦΕΣΤΙΒΑΛ FRITZ LANG - O Θρίαμβος της Σκηνοθεσίας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις του για το 2003 με ένα αφιέρωμα ύψιστης σημασίας και διαστάσεων. Μια πλήρης ρετροσπεκτίβα του έργου του Fritz Lang, ενός από τους μεγαλύτερους διαμορφωτές και οραματιστές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αίθουσα ΑΠΟΛΛΩΝ RENAULT Filmcenter (ΕΚΚ) από τις 31 Ιανουαρίου του 2003 και θα διαρκέσει για δύο ολόκληρες εβδομάδες, μέχρι δηλαδή τις 13 Φεβρουαρίου. Στις 14 Φεβρουαρίου το αφιέρωμα θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη και στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ-ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, όπου θα φιλοξενηθεί μέχρι τις 27 του ίδιου μήνα.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το σύνολο του έργου του μεγάλου αυτού δημιουργού, που υπέγραψε με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, σεναριογράφου αλλά και ηθοποιού. Ετσι, στο Φεστιβάλ Fritz Lang θα προβληθούν συνολικά 44 ταινίες μεγάλου μήκους, αρκετές από τις οποίες σε ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΕΝΕΣ ΚΟΠΙΕΣ.

Από το πρώτο διασωθέν σενάριο του Η Χίλντε Γουόρεν και ο Θάνατος (1919) και την πρώτη του διασωθείσα σκηνοθετική δουλειά Χαρακίρι (1919), μέχρι το κύκνειο άσμα του Τα 1000 Μάτια του Δρ Μαμπούζε (1960) και τη θρυλική του εμφάνιση του στην Περιφρόνηση (1963) του Godard, η αναδρομική αυτή παρουσίαση αποκαλύπτει όλο το φάσμα της δημιουργίας του Fritz Lang, που συμβαδίζει με τις σπουδαιότερες ιστορικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις του 20ου αιώνα.

Συγκεκριμένα, οι θεατές θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν:

* Την πρώτη περίοδο της δημιουργίας (1919-30) του Fritz Lang. Βωβός γερμανικός κινηματογράφος, επηρεασμένος από τα κινήματα του ρομαντισμού (Ο Θλιμμένος Θάνατος,1921) και του γερμανικού εξπρεσιονισμού, που χαρακτηρίζεται από την ταινία-σταθμό Μητρόπολη (1926). Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με τη live συνοδεία πιάνου σε εκτέλεση του συνθέτη Μηνά Αλεξιάδη.

* Την περίοδο του ομιλούντος Γερμανικού κινηματογράφου (1930-35), που σφραγίζεται με αριστουργηματικές δημιουργίες και οιωνούς της ανόδου του Ναζισμού (M, 1931, Das Testament der Dr Mabuse, 1935).

* Την αμερικανική περίοδο (1936-1956), λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική με τη γερμανική, που χαρακτηρίζεται από στουντιακές παραγωγές γκανγκστερικών δραμάτων (Η Μεγάλη Κάψα,1950), κατασκοπικών θρίλερ (Ανθρωποκυνηγητό, 1941), γουέστερν (Rancho Notorious, 1951), περιπετειών εποχής (Ο Τζέντλεμαν του Υποκόσμου, 1954) μελοδραμάτων (Σύγκρουση τη Νύχτα, 1952) και κοινωνικών δραμάτων (Νέμεσις, 1936, Ζεις Μονάχα μια Φορά, 1937), όλα τους εμποτισμένα με την ατμόσφαιρα του film noir και τρανταχτές εκφάνσεις του εύρους του ταλέντου του Fritz Lang.

* Την επιστροφή στη Γερμανία (1959-1960) και τη δημιουργία ταινιών που ανατρέχουν στις αρχικές θεματολογίες του σκηνοθέτη και στις απαρχές της δημιουργικής του πορείας (Ο Τίγρης του Εσναπούρ, 1959, Ο Τάφος του Ινδού, 1959, Τα 1000 Μάτια του Δρ Μαμπούζε, 1960).

Θέλοντας να αποδώσει μια σφαιρικότερη παρουσίαση της ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του έργου του Fritz Lang, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Goethe Institut Inter Nationes παρουσιάζουν επίσης:

* Μια multi-media έκθεση (παραγωγή του Film Museum Berlin – Steftung Deutsche Kinemathek) στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα από το έργο και τη ζωή του σκηνοθέτη (31/01 – 15/01 2003).

* Μια ανοιχτή συζήτηση για το έργο του Lang με εισηγητή τον κριτικό και ιστορικό κινηματογράφου Enno Patalas, υπεύθυνο για την αποκατάσταση των ταινιών του.

* Μια έκδοση μονογραφίας 400 σελίδων για τον Fritz Lang σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Εξω από τα στεγανά της ιστορικής σημασίας, το έργο του Fritz Lang αποκαλύπτεται σήμερα προφητικό, επίκαιρο και εξαιρετικά συναρπαστικό. Η καταβύθιση στα σκοτάδια του ανθρώπινου ψυχισμού αλλά και η μοναδική του εικαστική ματιά, που τόσο επηρέασε τη διαμόρφωση του σύγχρονου κινηματογράφου, εξακολουθούν να τοποθετούν τον Fritz Lang στην πρώτη σειρά του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος. 

Η τιμή του εισιτήριου ανά προβολή θα είναι €5. Θα διατεθούν επίσης και κάρτες εισόδου 10 προβολών στην τιμή των €35.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ FRITZ LANG ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΑΦΙΣΑ LANG ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ SITE.