Eναρξη για το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου Αιώνα ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, τις πύλες του για να διαρκέσει για δέκα ολόκληρες μέρες, μέχρι και την Κυριακή 9 Μαρτίου. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 148 ταινίες από όλο τον κόσμο.

Στην πέμπτη και πιο φιλόδοξη χρονιά του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ιδρύει Επίσημο Πρόγραμμα για τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Ετσι, όλες οι πρόσφατες ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν στο Διαγωνιστικό τμήμα, στις εκτός συναγωνισμού προβολές, στο Ελληνικό Πανόραμα και στο Πληροφοριακό Τμήμα. Για το λόγο αυτό, οι ελληνικές συμμετοχές φέτος ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο αριθμό και φτάνουν τις 60, ενώ οι διεθνείς συμμετοχές αριθμούν 87.

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, προγραμματισμένη για τις 21.00 στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, θα παρευρίσκεται ο Υπουργός Πολιτισμού, κος Ευάγγελος Βενιζέλος, που θα κηρύξει και την επίσημη έναρξη του 5ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Η Κουζίνα των Ονείρων του Κινέζου Λι Γινγκ, μια απολαυστική περιήγηση στα γαστριμαργικά μυστικά της κινεζικής κουζίνας. Σε πλήρη αντιστοιχία, στη δεξίωση που θα ακολουθήσει την εναρκτήρια ταινία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εθνικές γεύσεις της Κίνας, όπως ακριβώς υπαγορεύει και το περιεχόμενο του φιλμ που σημαίνει την έναρξη.