Η τελετή λήξης του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα έπεσε η αυλαία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στο Ολύμπιον, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων. O Χρυσός Αλέξανδρος δόθηκε στη «Συνήγορο» των Ρέιτσελ Λι Τζόουνς & Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ - Καναδάς - Ελβετία) ενώ το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε ο «Ταξιδιώτης του μεσονυχτίου» του Χασάν  Φαζιλί (ΗΠΑ - Κατάρ - Καναδάς - Ηνωμένο Βασίλειο). 

21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [1-10/3/2019]

 

Τελετή Λήξης

 

Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα έπεσε η αυλαία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 στο Ολύμπιον, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων.

 

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο δημοσιογράφος Κωστής Ζαφειράκης, ο οποίος έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην αίθουσα καλυμμένος συμβολικά με το πανί-σήμα κατατεθέν της οπτικής ταυτότητας της φετινής διοργάνωσης, λέγοντας: «Φανταστείτε να κυκλοφορούσαμε όλοι έτσι στο δρόμο, στα σινεμά, στη δουλειά, στην εφορία. Οι ντοκιμαντερίστες θα πέθαιναν από πλήξη, γιατί αυτό το πανί εκτός από πέπλο μυστηρίου, είναι και η αφετηρία ενός ντοκιμαντέρ. Έρχεται δηλαδή σιγά σιγά δίπλα μου ο σκηνοθέτης, μου μιλάει για το όραμα του, κερδίζει την εμπιστοσύνη μου και σταδιακά φεύγει το πέπλο και μένει η αλήθεια. Κάτι που φυσικά είναι άθλος, γι’ αυτό ας χαρίσουμε ένα παθιασμένο χειροκρότημα σε όλους όσοι έδωσαν το παρών στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ».

 

Περνώντας στην απονομή των βραβείων, αρχικά έγινε αναφορά στις διακρίσεις του τμήματος της Αγοράς Doc Market που είναι το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ. Στη φετινή διοργάνωση, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το εργαστήρι ανάπτυξης ταινιών τεκμηρίωσης Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) απένειμαν το νέο βραβείο ΜΙΚ Doc Lab που προσφέρει στο νικητή μια υποτροφία αξίας 1.200 ευρώ καθώς και διαμονή στη Νίσυρο και τη Ρόδο όπου γίνονται οι εργασίες του ΜΙΚ για το 2019, στο πρότζεκτ Phoenix, σε σκηνοθεσία-παραγωγή Daire Collins (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Ισπανία, Γερμανία).

 

Σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις των φετινών Docs in Progress της Αγοράς, το βραβείο σε υπηρεσίες post-production της ελληνικής εταιρίας Δύο Τριάντα Πέντε (2|35) απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Τέσσερις εποχές σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πατρώνη (Ελλάδα - Παραγωγή: Ελένη Χανδρινού, Μαρία Κοντογιάννη – Steficon). Το πρότζεκτ κερδίζει επίσης μια δωρεάν διαπίστευση και διαμονή για το ελβετικό φεστιβάλ Visions du Réel τον Απρίλιο.