Agora Works in Progress: 5-9 Νοεμβρίου 2023

 

Το Agora Works in Progress επιλέγει σχέδια ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους που βρίσκονται στο στάδιο λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους και προέρχονται από ή η θεματική τους εστιάζεται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Τα σχέδια ταινιών παρουσιάζονται την περίοδο της δράσης σε σημαντικούς παράγοντες του οπτικοακουστικού τομέα όπως πράκτορες πωλήσεων, διανομείς και προγραμματιστές φεστιβάλ και τους δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας δικτύων συνεργασίας με τους προσκεκλημένους επαγγελματίες του χώρου.

 Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Works in Progress της Αγοράς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι εξής: THE SEA AND ITS WAVES των Liana & Renaud (Cannes FF- ACID 2023), HAVE YOU SEEN THIS WOMAN? των Dušan Zorić, Matija Gluščević (Venice FF- International Film Critics’ Week), PELIKAN του Filip Heraković (Tallinn Black Nights), HOW IS KATIA? της Christina Tynkevych (Locarno FF- Cineasti del Presente 2022 – Special Jury Prize, Best Actress), ROCK BOTTOM RISER του Fern Silva (Berlin FF Encounters 2021 – Special Mention), MOTHER LODE του Matteo Tortone (Venice FF- Venice Critics Week 2021), ΣΕΛΗΝΗ, 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ της Ζακλίν Λέντζου (Berlin FF- Berlinale Encounters 2021), SWEAT του Magnus von Horn (Cannes FF- Cannes Label 2020), LAST DAYS OF SPRING της Isabel Lamberti (Cannes FF - ACID 2020, San Sebastian IFF - New Directors Award), PAPICHA της Mounia Meddour (Cannes FF - Un Certain Regard 2019), AS HAPPY AS POSSIBLE του Alain Raoust (Cannes FF - ACID 2019), SPELL REEL της Filipa César (Berlin FF- Forum 2017), OCCIDENTAL του Neil Beloufa (Berlin FF- Forum 2017), SUNTAN του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Rotterdam IFF, SXSW FF 2016),  ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ του Γιάννη Οικονομίδη  (Berlin FF- Official Competition 2014), NEXT TO HER του Asaf Korman (Cannes FF- Quinzaine des Réalisateurs 2014, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- Αργυρός Αλέξανδρος 2014), ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ του Αθανάσιου Καρανικόλα (Berlin FF- Forum 2014), MY DOG KILLER της Mira Fornay (Rotterdam IFF- Tiger Award 2014), WHEN I SAW YOU της Annemarie Jacir (Toronto FF 2012), LUTON του Μιχάλη Κωνσταντάτου (San Sebastian FF 2013), ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ του Έκτορα Λυγίζου (Karlovy Vary IFF- Competition 2012) και άλλες.

 

Α. Ποια είναι η διαδικασία υποβολής;

Αν είστε στη διαδικασία γυρισμάτων ή σε post-production παρακαλώ συμπληρώστε την online αίτηση για τα Agora Works in Progress και στείλτε μας το οπτικό υλικό της ταινίας. Το υλικό αυτό θα πρέπει να έχει διάρκεια  25 λεπτά το λιγότερο. Δεν δεχόμαστε trailer παρά μόνο αντιπροσωπευτικές σκηνές της ταινίας.

 

B. Ποιες χώρες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση;

Δικαίωμα υποβολής έχουν οι ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο*, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία.
Φιλοξενούμενη χώρα: Λιθουανία

*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Χώρες που δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα έχουν δυνατότητα υποβολής εφόσον διαθέτουν ως χώρα συμπαραγωγής μια εκ των ανωτέρω χωρών ή η πλοκή της ταινίας περιέχει στοιχεία που τη συνδέουν με τις περιοχές αυτές. Πρότζεκτ που δεν προέρχονται από μία από τις παραπάνω χώρες, αλλά πιστεύουν πως το πρόγραμμα ταιριάζει στην στρατηγική προώθησης της ταινίας, μπορούν να καταθέσουν την πρότασή τους. Η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις.

 

Γ. Κύριες Ημερομηνίες:

 

Δ. Γενικοί Κανόνες και Κριτήρια Επιλογής:

Το Agora Works in Progress επιλέγει 8 έως 10 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Η επιλογή βασίζεται κυρίως στην ποιότητα του οπτικού υλικού που αποστέλλεται στην Αγορά, την καλλιτεχνική αρτιότητα και την πλοκή της ταινίας. Άλλοι παράγοντες είναι οι προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη και το ιστορικό της εταιρείας παραγωγής. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε σχέδια που προωθούν την πολιτισμική πολυμορφία, την ισότητα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και θέματα που εστιάζονται στην ανθρώπινη εμπειρία. Κρίσιμης σημασίας κατά τη διαδικασία επιλογής είναι η ισότητα φύλων μεταξύ των παραγωγών και των σκηνοθετών που επιλέγονται. Το Agora Works in Progress επιλέγει μόνο πρεμιέρες, παρέχοντας στους προγραμματιστές, τους αντιπροσώπους πωλήσεων και τους διανομείς μια αποκλειστική ευκαιρία για να ανακαλύψουν τις νέες ταινίες που αναδύονται από την περιοχή. Παρακάτω ορισμένοι κανόνες με τους οποίους λειτουργούμε:

 1. Τα υλικά και οι υπότιτλοι που αφορούν την αίτηση και την ταινία θα πρέπει να είναι στα αγγλικά.
 2. Δεχόμαστε μόνο project μεγάλου μήκους μυθοπλασίας (άνω των 60 λεπτών).
 3. Δεχόμαστε όλα τα κινηματογραφικά είδη εκτός από ντοκιμαντέρ.
 4. Μία εταιρία παραγωγής ή ένας παραγωγός μπορεί να καταθέσει έως δύο project.
 5. Πρέπει να υποδεικνύεται σε ποια άλλα market ή και εργαστήρια γραφής (workshops/labs) και ποια χρονιά έχει ήδη συμμετάσχει το project. Ειδάλλως να επισημαίνεται ότι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.
 6. Οι ταινίες αξιολογούνται από τις ομάδες της Αγοράς και του προγράμματος του Φεστιβάλ. Την τελική απόφαση λαμβάνει η Επικεφαλής της Αγοράς μαζί με έναν/μια διεθνή σύμβουλο και τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Φεστιβάλ.
 7. Επιλέγονται μέχρι δέκα (10) πρότζεκτ.

 

Ε. Τι συμβαίνει εάν επιλεγεί το project μου;

 1. Η ομάδα του πρότζεκτ (σκηνοθέτης, παραγωγός) καλείται να συμμετάσχει σε υποχρεωτικό online workshop τον Σεπτέμβρη. Σκοπός του workshop είναι η προετοιμασία της παρουσίασης και των υλικών του κάθε πρότζεκτ.
 2. Για κάθε επιλεγμένο project σκηνοθέτης και παραγωγός συστήνεται να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών του Agora Works in Progress (5-9 Νοεμβρίου 2023) ή τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος του πρότζεκτ.
 3. Η αποστολή του προγράμματος των συναντήσεων γίνεται λίγες μέρες πριν την έναρξη της Αγοράς. Το πρόγραμμα των ραντεβού θα βασίζεται στα αιτήματα των προσκεκλημένων επαγγελματιών και την διαθεσιμότητα τους. Κατά την διάρκεια του Agora Works in Progress υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού επιπλέον ραντεβού ανάλογα με το πρόγραμμα των επαγγελματιών και τις ανάγκες του κάθε πρότζεκτ.
 4. Οι ολοκληρωμένες ταινίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα πρέπει να αναφέρουν το Agora Works in Progress ή να εμφανίζουν το λογότυπό του στους τίτλους τέλους. Κατά προτίμηση, η παρακάτω πρόταση θα πρέπει να αναφέρεται στους τίτλους τέλους: "[τίτλος ταινίας] παρουσιάστηκε στο Agora Works in Progress του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης". Το λογότυπο θα αποσταλεί στους κινηματογραφιστές μετά την επιλογή του project.
 5. Τα επιλεγμένα ελληνικά πρότζεκτ έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μια διεθνή Αγορά του εξωτερικού βάση των δράσεων εξωστρέφειας της Αγοράς του ΦΚΘ οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συγκεκριμένα του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 - Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης», δίνοντάς τους την ευκαιρία να δικτυωθούν περεταίρω και να προωθήσουν τη δουλειά τους. Για τη συμμετοχή τους στην Αγορά του εξωτερικού οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες του εκάστοτε προγράμματος της κάθε διεθνούς Αγοράς. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στους συντελεστές της βασικής ομάδας και ειδικότερα στις ειδικότητες σκηνοθέτη/παραγωγού του πρότζεκτ, οι συντελεστές υποχρεούνται  να ενημερώσουν εγκαίρως το Φεστιβάλ το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει τη δυνατότητα και τις συνθήκες συμμετοχής του πρότζεκτ μετά από συνεννόηση με τη διεθνή Αγορά. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, το Φεστιβάλ διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει το πρότζεκτ από τις δράσεις εξωστρέφειας.

 

ΣΤ. Agora Works in Progress - Βραβεία:

 

Δείτε εδώ τα πρότζεκτ του AGORA Works in Progress 2023
 

> TIFF64 Αίτηση Agora Works in Progress Application Form – Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει παρέλθει.
Προθεσμία υποβολής: 11 Σεπτεμβρίου 2023

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με: Θάνος Σταυρόπουλος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.