AGORA Short Film Lab: 3-7 Νοεμβρίου 2024

 

Το AGORA Short Film Lab για ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο του 65ου ΦΚΘ, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival. Στο νεοσύστατο εργαστήριο της Αγοράς συμμετέχουν οι σκηνοθέτες που κέρδισαν τα σημαντικότερα βραβεία στο Εθνικό Διαγωνιστικό του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (Χρυσός Διόνυσος Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου), καθώς και οι τρεις σκηνοθέτες που απέσπασαν τα σημαντικότερα βραβεία στο φετινό φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν (Μέγα Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Μέγα Βραβείο στο Lab Competition και Μέγα Βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό).

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου, λαμβάνοντας ανεκτίμητες πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους στον χώρο και ειδικότερα για το πέρασμα στον κόσμο των ταινιών μεγάλου μήκους. Οι εισηγητές του AGORA Short Film Lab θα καταθέσουν τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις τους για διάφορα στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας, όπως το σενάριο, την παραγωγή, το μάρκετινγκ και τον κομβικό ρόλο των sales agents. Παράλληλα, θα προσφέρουν κατευθυντήριες γραμμές στους τομείς του pitching και του networking, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά προγράμματα. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και τις δράσεις της Αγοράς, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις με συναδέλφους και καταξιωμένους επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 2023, στο πρόγραμμα συμμετέχει και ένας/μια σκηνοθέτης/ις από τις περιοχές της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας ως μέρος της νέας πρωτοβουλίας της Αγοράς, Bridge to the North.

Οι συμμετέχοντες με βάση την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μια διεθνή Αγορά του εξωτερικού βάση των δράσεων εξωστρέφειας της Αγοράς του ΦΚΘ οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συγκεκριμένα του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 - Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης», δίνοντάς τους την ευκαιρία να δικτυωθούν περαιτέρω και να προωθήσουν τη δουλειά τους. Για τη συμμετοχή τους στην Αγορά του εξωτερικού οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες του εκάστοτε προγράμματος της κάθε διεθνούς Αγοράς.