48o ΦΚΘ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΑΜ ΡΟΚΓΟΥΕΛ-ΑΝΤΡΙΟΥ ΝΤΟΜΙΝΙΚ

Συνέντευξη τύπου έδωσαν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ’ οι Άντριου Ντόμινικ και Σαμ Ρόκγουελ, σκηνοθέτης και ηθοποιός αντίστοιχα της ταινίας Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από το δειλό Ρόμπερτ Φορντ.
 
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Άντριου Ντόμινικ με την ταινία του επέλεξε να ακολουθήσει έναν δύσκολο δρόμο μακριά από τα κλισέ του Χόλιγουντ» και πρόσθεσε ότι προσεγγίζει το θέμα του, με ξεχωριστή ματιά στην οποία αντανακλάται το όραμα και το ταλέντο του. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χωραφάς καλωσόρισε στο Φεστιβάλ το «νέο, ανεξάρτητο πνεύμα του κινηματογράφου» και συμπλήρωσε ότι θεωρεί συναρπαστικό, το ότι νέοι άνθρωποι κάνουν ταινίες που αγγίζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.
 
Στη συνέχεια ο συντονιστής της συζήτησης Γιώργος Κρασσακόπουλος ζήτησε από τον σκηνοθέτη Άντριου Ντόμινικ να μιλήσει για τα κύρια χαρακτηριστικά της ταινίας του, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν και έχει την πλοκή ενός γουέστερν ξεφεύγει από το παραδοσιακό στιλ αυτού του είδους». Ο κ. Ντόμινικ εξήγησε ότι κύριο χαρακτηριστικό στην ταινία του είναι το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης.
 
Σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε στην διαφήμιση της ταινίας η παρουσία του δημοφιλούς ηθοποιού Μπραντ Πιτ, ο Άντριου Ντόμινικ διευκρίνησε ότι στην Αμερική πρέπει να έχεις διάσημους ηθοποιούς για να βρεις χρηματοδότη και πρόσθεσε ότι η ταινία δεν ενθουσίασε τα στούντιο του Χόλιγουντ καθώς ήταν μεγάλη σε διάρκεια. «Τα στούντιο πιέζουν τις καταστάσεις, προσπαθούν να κάνουν μια ταινία όσο γίνεται πιο φιλική στο κοινό», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Γίνονται πολλές παρεμβάσεις από τα μεγάλα στούντιο, νιώθεις έναν συνεχή πόλεμο που σε φθείρει. Οπότε και ο δημιουργός από την πλευρά του οφείλει να αντιδρά». Ο Σαμ Ρόκγουελ είπε ότι τα στούντιο δεν χρηματοδοτούν τέτοιου είδους παραγωγές, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πολύ τυχερό που του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει σε μια τόσο καλή ταινία, δίπλα σε τόσο σημαντικούς ηθοποιούς.
 
Σχετικά με την εμπειρία του στο Χόλιγουντ ο κ. Ντόμινικ υποστήριξε ότι είναι και καλή και κακή. «Όλα είναι χρήμα», σχολίασε και πρόσθεσε ότι πολλές φορές δεχόταν παρεμβάσεις κυρίως κατά τη διάρκεια του μοντάζ της ταινίας. «Παρόλ’ αυτά δεν συμβιβάστηκα», συμπλήρωσε ενώ υποστήριξε ότι «πάντα θα σε απειλούν και θα σε σπρώχνουν στο περιθώριο».
 
Αναφορικά με την επιλογή των ηθοποιών ο κ. Ντόμινικ υποστήριξε ότι έγινε με πολύ απλό τρόπο και υπήρχε μεγάλη ελευθερία και συμπλήρωσε: «Μας απασχόλησε πολύ ο ρόλος του Ρόμπερτ Φορντ γιατί θέλαμε να βγάζει μια παιδικότητα και τελικά ανακαλύψαμε τον κατάλληλο άνθρωπο, τον Κέισι Άφλεκ». Σχετικά με τον ρόλο που υποδύεται στην ταινία, ο Σαμ Ρόκγουελ επεσήμανε ότι αρχικά δεν ήταν τόσο καθαρός στο μαυλό του, μέχρι που διάβασε το βιβλίο. «Στο βιβλίο καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα κείμενο πίσω από τις γραμμές», τόνισε και πρόσθεσε ότι για την προσέγγιση του ρόλου τον βοήθησε πολύ και ο Άντριου Ντόμινικ.