«Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση»

«Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση»

Ημερίδα του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ

 

«Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, στον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» (Πλ. Αριστοτέλους 10). Η Τελετή Έναρξης της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί στις 10:30.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, η Κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγήτρια Στέλλα Λάββα και η Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελευθερία Θανούλη.

 

Στην Ημερίδα θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διδάσκοντες/ουσες του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, καθώς και από φοιτητές/τριες που εκπονούν εργασίες, στο πλαίσιο των μαθημάτων της θεωρίας, του σεναρίου και της παραγωγής, ενώ θα γίνει προσπάθεια, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να γίνει «μια σφαιρική και απροκατάληπτη προσέγγιση του ζητήματος της κινηματογραφικής αναπαράστασης της Επανάστασης του 1821».

 

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα, με ομιλητή τον Θεσσαλονικιό σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, στον οποίο οφείλονται οι δύο τελευταίες ελληνικές ταινίες, με θέμα την Επανάσταση: «Έξοδος 1826» (2017) και «Πολιορκία» (2019).

 

Το 1821 στον Κινηματογράφο

 

Στην Ημερίδα θα προβληθεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Το 1821 στον Κινηματογράφο», που δημιούργησε το ΕΜΕΚΤ για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα της ημερίδας και η αφίσες της ημερίδας και του ντοκιμαντέρ.

 

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να μελετήσει τον ιδεολογικό λόγο και την κινηματογραφική γλώσσα των ταινιών με θέμα το 1821, προκειμένου να αναδείξει τη λειτουργία του κινηματογράφου ως φορέα της Δημόσιας Ιστορίας και ως παράγοντα διαμόρφωσης της συλλογικής ιστορικής συνείδησης.

 

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της Επανάστασης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η ιστορία των ταινιών που διαχειρίστηκαν το 1821 από την πρώτη ιταλική, βωβή, ταινία, με τίτλο «Γκουλνάρα: Ιστορία της ελληνικής ανεξαρτησίας, 1820-1830» μέχρι την πιο πρόσφατη, την ταινία με τίτλο «Cliffs of freedom» του 2019, η οποία αφορούσε αποκλειστικά την Επανάσταση και τον Αγώνα του 1821. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπογράφουν η Ελευθερία Θανούλη και ο Απόστολος Καρακάσης.

 

Η Ημερίδα και το ντοκιμαντέρ εντάσσονται στις δράσεις του ΑΠΘ για το επετειακό έτος 2021, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

 

Για την είσοδό τους στις προβολές των αιθουσών του «ΟΛΥΜΠΙΟΝ», οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.film.auth.gr/2021/03/02/ημερίδα-τμήματος-κινηματογράφου-ανα/

https://facebook.com/events/1007432996400522/

 

Επισυνάπτονται το πρόγραμμα της ημερίδας και η αφίσες της ημερίδας και του ντοκιμαντέρ.