Evia Film Project: Προβολές και δράσεις για όλη την οικογένεια στη Βόρεια Εύβοια

 

Evia Film Project // 15 – 19 Ιουνίου

Προβολές και δράσεις για όλη την οικογένεια στην Βόρεια Εύβοια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται για το καλοκαιρινό ραντεβού με το κοινό στην Βόρεια Εύβοια, με ένα πλούσιο πρόγραμμα για γονείς και παιδιά. Στο πλαίσιο του Evia Film Project, θα απολαύσουμε ταινίες που εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, θα συμμετάσχουμε σε συναρπαστικά κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά και θα παίξουμε ένα περιβαλλοντικό επιτραπΦέζιο παιχνίδι. Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το Evia Film Project, το οποίο αποτελεί ένα από τα έργα «Φωτοδότες», που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας, συμπίπτει με το κλείσιμο των σχολείων και περιλαμβάνει δράσεις για όλη την οικογένεια.

 

Κινηματογραφικά εργαστήρια

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 19:00 πραγματοποιούμε «Ένα κινηματογραφικό ταξίδι»  στον κόσμο του κινηματογράφου. Θα ανακαλύψουμε σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου, θα γνωρίσουμε τα είδη, θα μοιράσουμε ειδικότητες και θα πάμε για γύρισμα...

Μέσω διάδρασης και παιχνιδιού τα παιδιά θα γυρίσουν μια συλλογική μικρού μήκους ταινία με κεντρικό θέμα την σχέση ανθρώπου-φύσης. Το εργαστήρι είναι ανοιχτό στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο Απόσταγμα, στην Αγία Άννα.

Επίσης, το Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 18:00 το απόγευμα διοργανώνεται στο Κτίριο Μελά στη Λίμνη το παιδικό κινηματογραφικό εργαστήρι «Παίζουμε Κινηματογράφο στη Βόρεια Εύβοια» της Cinemathesis.

Μετά τις δράσεις της σε σχολεία και χώρους καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητα τόπους εκτός αστικών κέντρων όπως Γαύδο, Άγιο Ευστράτιο, Επτάνησα, Διαπόντιους Nήσους, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα, Λειψούς, Κάλυμνο, Τέλενδο, Σίφνο, Σέριφο, Πάρο, Κίμωλο, Μικρές Κυκλάδες κ.ά., η Cinemathesis εγκαινιάζει τις καλοκαιρινές της δράσεις για το 2022 με το εκπαιδευτικό, βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο «Παίζουμε Κινηματογράφο στη Βόρεια Εύβοια», με το όραμα να στρέψουμε με παιδιά & εφήβους το βλέμμα στην προστασία και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις τέχνες και την ανάγκη των πρώτων κινηματογραφιστών να καταγράψουν ιστορίες της καθημερινότητας.

Χρησιμοποιώντας απλά μέσα οπτικοακουστικής έκφρασης, θα ασχοληθούμε με την παρατήρηση του σήμερα. Κατασκευάζουμε προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια, φτιάχνουμε χαρακτήρες, φωτογραφίζουμε εικόνες, δημιουργούμε φωτοκόμικ, αναλύουμε αποσπάσματα αρχειακού υλικού επιλεγμένων ταινιών με πυρήνα το περιβάλλον, φτιάχνουμε σχέδια σεναρίων, σχεδιάζουμε storyboards, κινηματογραφούμε ιδέες και παίζουμε με την κινούμενη εικόνα με ποικίλες, βιωματικές οπτικοακουστικές δράσεις.

Στη διάρκεια δύο ωρών ενασχόλησης με τα κινηματογραφικά εργαλεία, κάθε παιδί θα αναλάβει ρόλους θεατή-κριτικού-δημιουργού.

Το πρόγραμμα «Παίζουμε Κινηματογράφο;» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας. Υλοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Evia Film Project.

 

Σχεδιασμός | Υλοποίηση εργαστηρίου: CINEMATHESIS

Περισσότερα στοιχεία για τη δομή των προγραμμάτων μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα www.cinemathesis.com. Για πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6947915881 (Λία Γεροπούλου).

Μετά το εργαστήριο θα υπάρχει κέρασμα για τους μικρούς καλεσμένους του Evia Film Project, ενώ θα ακολουθήσει στις 21:30 η προβολή της παιδικής ταινίας «Κόκκινη Χελώνα» στον κινηματογράφο Ελύμνιον, στη Λίμνη.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα προβληθούν, επίσης, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στη σχέση μας με το περιβάλλον, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά και έφηβοι.

 

Κυκλαδούπολη: Ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι

 

Στο πλαίσιο των δράσεων του Evia Film Project, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα προσφέρουν μερικές ώρες διασκεδαστικού και παράλληλα εκπαιδευτικού παιχνιδιού για τα παιδιά, τους νέους και όσους αισθάνονται παιδιά, στο Κτίριο Μελά στη Λίμνη την Παρασκευή 17 (από τις 17:30 έως τις 20:30), το Σάββατο 18 (από τις 11:00 έως τις 18:00) και την Κυριακή 19 Ιουνίου (από τις 17:30 έως τις 20:30).

Η «Κυκλαδούπολη» είναι ένα παιχνίδι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  που σχεδιάστηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη WWF Ελλάς. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών. Κεντρικός στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι τα παιδιά να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων, αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους.

Το παιχνίδι έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνεύσει γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής.

Το ταμπλό  του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης. 120 χαρτονομίσματα του ενός «κυκλαδόνιου» μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες.  Ανάλογα με τη ζαριά ο παίκτης μπορεί να πέσει  πάνω στις 16 κάρτες «μπουνάτσα» όπου κερδίζει κυκλαδόνια ή στις 16 κάρτες «φουρτούνα» όπου πληρώνει κυκλαδόνια ενώ με τις 22 «κάρτες τίτλων προστασίας» μπορεί να αγοράσει «προστασία» στις κατηγορίες: Θαλάσσια θηλαστικά, Ψαρικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Μεσογειακή βλάστηση, Τοποθεσίες-αρχαιολογικοί χώροι, Οικοτουριστικές διαδρομές κ.ά

Στόχος της «Κυκλαδούπολης» είναι να φέρει την έννοια της οικονομίας στην αρχική της σημασία: Τα παιδιά μαθαίνουν να τακτοποιούν τα του οίκου τους, δηλαδή του πλανήτη στον οποίο ζουν. Προστατεύουν το περιβάλλον για να έχουν πόρους τώρα και στο μέλλον. Το νόμισμα της «Κυκλαδούπολης» αντιπροσωπεύει όχι  την χρηματική αλλά την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν όχι την ιδιοκτησία αλλά την προστασία της φύσης και των βιώσιμων δραστηριοτήτων στις Κυκλάδες. Γιατί τελικά ποιος βγαίνει νικητής; Αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά δεν έχει καθαρό αέρα να αναπνεύσει ή αυτός που έχει μια καλή ποιότητα ζωής;

 

Προβολές για μικρά και μεγάλα παιδιά

Η κόκκινη χελώνα / The Red Turtle

Σκηνοθεσία: Μίκαελ Ντουντόκ Ντε Βιτ. Ιαπωνία - Γαλλία, 2016, 97΄

Το Studio Ghibli του θρυλικού Χαγιάο Μιγιαζάκι, περνά για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας του, και σε συνεργασία με τη Γαλλία, παρουσιάζει ένα πανέμορφο παραμύθι: την ιστορία ενός ναυαγού, σε ένα νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Η ιστορία μιας αγάπης που δεν χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί.

 https://youtu.be/fRpqDP3U7HA 

Going Circular / Στροφή στην κυκλικότητα

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Ντέιλ, Νάιτζελ Ουόκ. Ολλανδία, 2022, 90΄

Εξερευνήστε τα μυστικά μιας πρωτοποριακής ιδέας που ονομάζεται circularity, ένα οικονομικό σύστημα που εξαλείφει τη σπατάλη και εξοικονομεί τους πόρους του πλανήτη μας. Το ντοκιμαντέρ της εταιρείας παραγωγής Off the Fence -συμπαραγωγού του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Ο δάσκαλός μου το χταπόδι- παρουσιάζει τέσσερις οραματιστές που η δράση τους αλλάζει τον τρόπο σκέψης  και οδηγεί σε μια θεμελιώδη επανεκτίμηση του πώς θα μπορούσαν να είναι τα τρόφιμά μας, οι πόλεις μας, το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, ακόμη και η βιομηχανία της μόδας, αν αποφασίζαμε να δημιουργήσουμε, να παράξουμε και να διανείμουμε εντός των φυσικών ορίων της Γης.

https://youtu.be/j4Vb0Sy0MIo

Μυθικά πλάσματα του Νότου / The Beasts of the Southern Wild (για ηλικίες 13+)

Σκηνοθεσία: Μπεν Ζάιτλιν. ΗΠΑ, 2012, 93΄

Σε μία κοινότητα αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο ζει η εξάχρονη Χάσπαπι. Η μητέρα της έχει φύγει από καιρό, ο πατέρας της είναι ένας άγριος σε διαρκές ξεφάντωμα, κι εκείνη έχει αφεθεί στην τύχη της σε ένα απομονωμένο περιβάλλον γεμάτο ημιάγρια ζώα. Αντιλαμβάνεται το φυσικό κόσμο σαν ένα εύθραυστο ιστό πραγμάτων, και το σύμπαν ολόκληρο εξαρτάται από αυτά τα πράγματα να δένουν αρμονικά και σωστά μαζί. Όταν μια καταιγίδα σηκώνει τα νερά, ο μπαμπάς της αρρωσταίνει, και άγρια ζώα ξυπνούν από τους παγωμένους τάφους τους, η Χάσπαπι βρίσκει τη φυσική τάξη όλων των αγαπημένων πραγμάτων γύρω της να καταρρέει. Απεγνωσμένη να αποκαταστήσει τη δομή του κόσμου της, για να σώσει το σπίτι της και τον πατέρα της, αυτός ο μικροσκοπικός ήρωας πρέπει να μάθει πως να επιβιώσει από μια ασταμάτητη καταστροφή επικών διαστάσεων.

https://youtu.be/WqOSO6JWLbY

The Forest Maker / Ο Δασοποιός

Σκηνοθεσία: Φόλκερ Σλέντορφ. Γερμανία, 87΄

Το ντοκιμαντέρ του Φόλκερ Σλέντορφ, σκηνοθέτη της εμβληματικής ταινίας Το Ταμπούρλο, είναι το πορτρέτο ενός αξιοσημείωτου ανθρώπου του οποίου το έργο ζωής τιμήθηκε με το λεγόμενο εναλλακτικό Νόμπελ, το βραβείο Right Livelihood το 2018. Ο Τόνι Ρινάουντο βρήκε τρόπο να καλλιεργεί δέντρα στις πιο άγονες περιοχές. Η μέθοδος Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) αποκαθιστά όχι μόνο το έδαφος, αλλά και την ελπίδα. Ο Αρχηγός όλων των Αγροτών, όπως τον λένε χαϊδευτικά σήμερα σε πολλά χωριά, χρειάστηκε να δώσει μια δύσκολη μάχη για να γίνουν αποδεκτές οι ιδέες του. Έχοντας εργαστεί στην περιοχή του Σαχέλ για 30 χρόνια, είδε την απόγνωση και την πείνα, αλλά και την αποφασιστικότητα και την αλλαγή. Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα κοινότητας, αυτοενδυνάμωσης και, πάνω από όλα, ελπίδας.

https://youtu.be/azZjkuIax90

Ενοχλητική αρκούδα / Nuisance Bear

Σκηνοθεσία: Τζακ Γουάισμαν, Γκαμπριέλα Όσιο Βάντεν. Καναδάς, 2021, 15΄

Το Τσόρτσιλ στη Μανιτόμπα του Καναδά είναι μια πόλη γνωστή ως διεθνής προορισμός για τη φωτογράφιση πολικών αρκούδων. Όλοι έχουμε δει μαγευτικές εικόνες και κλασικές τηλεοπτικές εκπομπές για την άγρια φύση – όμως τι έχουν δει από εμάς οι αρκούδες; Αυτό το αντισυμβατικό και οπτικά εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ αντιστρέφει την οπτική και προσφέρει μια διεισδυτική ματιά σε μια τυπική μέρα στη ζωή μιας πολικής αρκούδας, καθώς αυτή έρχεται αντιμέτωπη με τουρίστες και υπεύθυνους προστασίας. Μια ταινία που αναδεικνύει την ολοένα και πιο λεπτή ή σχεδόν απατηλή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου και του βασιλείου των ζώων, καλώντας το κοινό να διερωτηθεί για τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την άγρια φύση, και για το αν αυτή η αλληλεπίδραση είναι βιώσιμη.

https://youtu.be/ljqSm1KP8mQ 

Καιροί και ρεύματα / Time and Tide

Σκηνοθεσία: Μαρλέεν φαν ντερ Βερφ. Ολλανδία, 2018, 29΄

Ένα φαινομενικά ήρεμο και γραφικό τοπίο στις ακτές της Ολλανδίας αναδεικνύεται σε πεδίο μάχης ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης και στις δυνάμεις που οδηγούν το σύμπαν σε εντροπία, σ’ έναν αέναο κύκλο καταστροφής και αναγέννησης. Ένα ποιητικό, στοχαστικό και εκθαμβωτικό κινηματογραφικό δοκίμιο, το οποίο γεννήθηκε μέσα από δύο χρόνια παρατήρησης με κομμένη την ανάσα και ανατρέπει όλα τα ανώδυνα στερεότυπα για την «ουδέτερη» αναπαράσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Γη των ονείρων / Dream Land

Σκηνοθεσία: Λάιλα Πακαλνίνα. Λετονία - Γερμανία, 2004, 36΄

Υπάρχουν μέρη που δεν θέλουμε να ξέρουμε, μέρη που κάνουμε σαν να μην υπάρχουν. Η χωματερή είναι ένα τέτοιο μέρος. Για τους ανθρώπους είναι ένα φρικτό μέρος, μια βρομερή έρημος σκουπιδιών. Όμως είναι μια έρημος γεμάτη ζωή. Αποκτά μια παράξενα σαγηνευτική ονειρική διάσταση χάρη στην εντυπωσιακή αφθονία εντόμων, ερπετών, πουλιών και θηλαστικών, πλασμάτων που αλληλεπιδρούν σε μια σχέση ζωής και θανάτου.

 

Λίγα λόγια για το EVIA FILM PROJECT:

Το EVIA FILM PROJECT αποτελεί ένα από τα έργα «Φωτοδότες», που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Εύβοιας έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το EVIA FILM PROJECT πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Βόρεια Εύβοια σε διεθνές κέντρο του Green Cinema, προσφέροντας τη δυνατότητα σε δημιουργούς και παραγωγούς από όλον τον κόσμο να παρουσιάσουν σε αυτό για πρώτη φορά τα κινηματογραφικά τους σχέδια. Το EVIA FILM PROJECT ανοίγει έναν τρίτο κύκλο δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά τα καταξιωμένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Νοέμβριος) και Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (Μάρτιος).

Με το βλέμμα στραμμένο στην καθιέρωση του EVIA FILM PROJECT ως θεσμού για το νησί της Εύβοιας, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώνει δυνάμεις με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και όλους τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια.

Το Evia Film Project εντάσσεται στους «Φωτοδότες» του «Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας- Εύβοια Μετά». Αποτελούν δράσεις και έργα που υλοποιούνται σε συνεργασία με Υπουργεία και Φορείς, με στόχο να αναδείξουν όλες τις πτυχές του ολιστικού προγράμματος που συγκροτείται στην Β. Εύβοια και να φωτίσουν το μέλλον της περιοχής.

Περισσότερα: 
https://evoia-meta.gov.gr/
https://www.facebook.com/EVIAMETAPROJECT/