Thessaloniki Locarno Industry Academy & AGORA Short Film Lab

Η ΑΓΟΡΑ (3-11 Νοεμβρίου), με την πολύτιμη υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe-MEDIA, προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες για δικτύωση και συμπαραγωγές, σε ολόκληρο το πεδίο της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Οι δραστηριότητες της ΑΓΟΡΑΣ, που λειτουργεί ως διεθνής συνάντηση και εκδήλωση δικτύωσης για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθούν σε υβριδική μορφή, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα από δραστηριότητες της βιομηχανίας, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις χώρες από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Η ΑΓΟΡΑ είναι ένα σημείο συνάντησης επαγγελματιών που προωθεί τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στον οπτικοακουστικό τομέα. Κάθε χρόνο διοργανώνει το Thessaloniki Locarno Industry Academy και το AGORA Short Film Lab για νέους επαγγελματίες, προσφέροντας εξειδικευμένα προγράμματα και ευκαιρίες δικτύωσης. 

Έχοντας θέσει τους συγκεκριμένους στόχους, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ που ενώνουν δυνάμεις στη νέα πρωτοβουλία Launchpad, μαζί με το φεστιβάλ του Λοκάρνο, το φεστιβάλ Black Nights του Ταλίν, το φεστιβάλ του Ρότερνταμ και το φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Στόχος του Launchpad είναι να διευκολύνει την ενσωμάτωση ανερχόμενων επαγγελματιών, οι οποίοι εργάζονται στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της παραδοσιακής και online διανομής, της προβολής και του προγραμματισμού, της χρηματοδότησης και προώθησης, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε ένα δίκτυο κινηματογραφικών φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Μέσα από το Launchpad, τα συνεργαζόμενα φεστιβάλ προσφέρουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν σημαντικές εκδηλώσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας είτε σε φυσικούς χώρους είτε online, να γίνουν μέρος σημαντικών επαγγελματικών δράσεων και να επεκτείνουν το διεθνές δίκτυό τους. Φέτος, στην ΑΓΟΡΑ φιλοξενούμε online ή δια ζώσης εννέα (9) επαγγελματίες. 

Το 2023, εγκαινιάζουμε μια νέα γέφυρα συνεργασίας που φέρνει κοντά τον νότο και βορρά της Ευρώπης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο μια διαφορετική προσκεκλημένη χώρα από τις περιοχές της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας. Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ με τίτλο Bridge to the North φέρνει στο προσκήνιο ευκαιρίες και δυνατότητες στους τομείς της χρηματοδότησης και των καλλιτεχνικών συνεργασιών, καλλιεργώντας παράλληλα γόνιμο έδαφος για συμπαραγωγές, συνέργειες και πολιτιστικές συναλλαγές.

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε τη Λιθουανία ως πρώτη φιλοξενούμενη χώρα στην πρωτοβουλία Bridge to the North. Σε συνεργασία με το Λιθουανικό Κέντρο Κινηματογράφου, μια αντιπροσωπεία από λιθουανούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, διανομείς και προγραμματιστές θα παρακολουθήσει όλες τις δραστηριότητες της ΑΓΟΡΑΣ. Παράλληλα, θα συμμετέχει με τα δικά της πρότζεκτ, φέρνοντας στο προσκήνιο τα ανερχόμενα ταλέντα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, διευρύνεται ακόμη περισσότερο το εύρος της επιλογής των πρότζεκτ, ανοίγοντας δρόμους που οδηγούν σε νέες ιστορίες και νέα κινηματογραφικά είδη από μια διαφορετική γεωγραφική περιοχή.

THESSALONIKI LOCARNO INDUSTRY ACADEMY (4-9 Νοεμβρίου 2023)

Το Thessaloniki Locarno Industry Academy 2023, μια σημαντική συνεργασία ανάμεσα στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Λοκάρνο πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά και υποδέχεται οκτώ (8) ανερχόμενους επαγγελματίες που εργάζονται στην προώθηση ταινιών. Κορυφαίοι επαγγελματίες της διεθνούς σκηνής μοιράζονται πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες με συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω συζητήσεων, παρουσιάσεων, ανάλυσης case studies και ομαδικής εργασίας. Η εξατομικευμένη εκπαίδευση που προσφέρει το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να διευρύνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο στους τομείς των διεθνών πωλήσεων, του μάρκετινγκ, της διανομής και του προγραμματισμού ταινιών.

Συμμετέχοντες 2023:

AGORA SHORT FILM LAB (5-9 Νοεμβρίου 2023)

Το AGORA Short Film Lab αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΑΓΟΡΑΣ που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών του Κλερμόν-Φεράν. 

Οι σκηνοθέτες που έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο AGORA Short Film Lab είναι οι τρεις νικητές των μεγάλων βραβείων του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας (Χρυσός Διόνυσος για Καλύτερη Ταινία, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου), καθώς και βραβευμένοι σκηνοθέτες από το Κλερμόν-Φεράν.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, να λάβουν ανεκτίμητες πρακτικές συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους και πιο συγκεκριμένα για τη μετάβαση στην παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους. Οι εισηγητές του AGORA Short Film Lab θα μοιραστούν την πολύτιμη εμπειρία και τις γνώσεις τους σχετικά με τα διαφορετικά στάδια της διαδικασίας δημιουργίας ταινιών, όπως το σενάριο, την παραγωγή, το μάρκετινγκ, καθώς και τον σημαντικό ρόλο των sales agents. Επιπλέον, θα παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές για το pitching και τη δικτύωση, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που στοχεύουν στην παραγωγή ταινιών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της ΑΓΟΡΑΣ, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με συναδέλφους και καταξιωμένους καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετέχοντες 2023:

Καλεσμένοι ομιλητές (μεταξύ άλλων):

Βίκυ Μίχα – Παραγωγός, Ειδική στο μάρκετινγκ, Asterisk*

Σεργίνα Σταυρουλάκη – Acquisitions, Heretic

Michael Arnon – Συνέταιρος στην μπουτίκ εταιρεία WOLF (υπηρεσίες μάρκετινγκ)

Geremia Biagiotti – Sales Agent, Intramovies

Markus Duffner - Επικεφαλής του Locarno Pro, Locarno Film Festival

Ed Frost - Υπεύθυνος διαχείρισης μάρκετινγκ, MUBI

Rico Johnson-Sinclair - Συν-διευθυντής, ARTEF (Anti-Racist Taskforce for Europan Film)
Razvan Radulescu - Σεναριογράφος, σύμβουλος σεναρίου
Markéta Šantrochová - Επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Τσεχίας