Το αριστουργηματικό Στάλκερ του Αντρέι Ταρκόφσκι στο Ολύμπιον!

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema, που αγαπήθηκε πέρσι από το κοινό, καταγράφοντας αλλεπάλληλα sold out, παρουσιάζει τη δεύτερη φετινή της προβολή, με το αριστουργηματικό Στάλκερ του Αντρέι Ταρκόφσκι, μία από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. 

Το Στάλκερ, μια ταινία που ξεφεύγει από τους κανόνες της ανθρώπινης λογικής και κατανόησης, συμπυκνώνει το εκφραστικό μεγαλείο και τις διαχρονικές θεματικές που συναντά κανείς στο μεγαλειώδες έργο του Αντρέι Ταρκόφσκι. Η  παρατήρηση του κόσμου μέσα από μια υπερβατική ματιά, οι δαιδαλώδεις διαδρομές, η αρχέγονη δύναμη και τα ανεξήγητα μυστήρια που κρύβει μέσα η έννοια της πίστης, η προσωπική ενδοσκόπηση και η αναζήτηση της συντριβής και της λύτρωσης, μα πάνω από όλα η σμίλευση και το χρόνου (η αποκορύφωση του καλλιτεχνικού οράματος του Ταρκόφσκι, όπως μαρτυρά και το διάσημο βιβλίο του, Σμιλεύοντας τον χρόνο), βρίσκουν κορύφωση σε μια ταινία που προσεγγίζει τη βιωματική εμπειρία. 

Ένας ξεναγός (ο Στάλκερ), ένας συγγραφέας και ένας επιστήμονας, ο καθένας τους με διαφορετικά κίνητρα, ξεκινούν ένα μακρινό και επίπονο ταξίδι προς τη «ζώνη», έναν τόπο μυστηριώδη και απαγορευμένο, όπου μια ανεξήγητη δύναμη εκπληρώνει τις ανθρώπινες επιθυμίες. Καθώς βυθίζονται σε έναν ψυχικό λαβύρινθο όπου ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνιά, τα πάντα αλλάζουν μορφή και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, οι τρεις συνοδοιπόροι έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο ανομολόγητες σκέψεις τους και τις πιο κρυφές πτυχές του εαυτού τους. Ένα οδοιπορικό ορθόδοξου μυστικισμού σαν κινηματογραφική προσευχή, το οποίο συγχρόνως ανατρέχει στο πιο θεμελιώδες και βασανιστικό ερώτημα του δυτικού πολιτισμού. Ποιος από εμάς έχει το κουράγιο να έρθει αντιμέτωπος με τις πιο ειλικρινείς και ανόθευτες επιθυμίες του; 

Την ταινία στο Ολύμπιον (Τετάρτη 29.11 στις 20:00) θα προλογίσει ο συγγραφέας Γιάννης Τσιτσίμης ενώ την προβολή του Stalker στον Danaos Cinema (Δευτέρα 4/12 στις 20:00), καλεσμένοι και εισηγητές μας θα είναι η Τίνα Μανδηλαρά(δημοσιογράφος, LIFO) και ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (κριτικός κινηματογράφου, Nerdcult / Luben).
Εισιτήρια για Θεσσαλονίκη: https://www.more.com/venues/filmfestival/
Εισιτήρια για Αθήνα: https://www.danaoscinema.store/ibooking93/shows.xhtml

Περισσότερα για την ταινία: 

Στάλκερ / Stalker
(Σοβιετική Ένωση, 1979) 

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι / Andrei Tarkovsky. Σενάριο: Boris Strugatskiy, Arkadiy Strugatskiy. Με τους: Alisa Freyndlikh, Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn. Έγχρωμη, 162΄. 

Το Στάλκερ αποτελεί την αποθέωση του ποιητικού κινηματογράφου, όπου οι εικόνες απομακρύνονται από το απτό και το συγκεκριμένο. Σε ένα σύμπαν που λειτουργεί με κανόνες που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη λογική και κατανόηση, η παρατήρηση του κόσμου, η έννοια της πίστης και η προσωπική ενδοσκόπηση του Ταρκόφσκι βρίσκουν έκφραση στο σμίλευμα του χρόνου (η αποκορύφωση του καλλιτεχνικού οράματος του Ταρκόφσκι, όπως μαρτυρά και το διάσημο βιβλίο του, Σμιλεύοντας τον χρόνο). Στάλκερ ονομάζεται ο ξεναγός ο οποίος υποδεικνύει το δρόμο προς την απαγορευμένη περιοχή, τη Ζώνη. Όταν βρίσκεται εκεί, ο ανώνυμος αυτός άνδρας καθοδηγεί τους περιπλανώμενους για να γλιτώσουν από αόρατες παγίδες και να διασχίσουν τον δικό τους ψυχικό λαβύρινθο μέχρι το κατώφλι του Δωματίου: μόλις το διαβούν, εκείνο θα τους προσφέρει απλόχερα τις πιο κρυφές τους επιθυμίες. Ποιος τολμάει όμως να έρθει αντιμέτωπος με τις πιο μύχιες επιθυμίες του; 

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 20:00

Δείτε το τρέιλερhttps://www.youtube.com/watch?v=YIGytT7VJJ4