Οι συμμετέχοντες του Meet the Future του 64ου ΦΚΘ στο Series Mania Forum

Στο Series Mania Forum του κορυφαίου φεστιβάλ για τηλεοπτικές σειρές που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λιλ της Γαλλίας συμμετείχαν σεναριογράφοι (ή σεναριογράφοι-σκηνοθέτες) της δράσης της Αγοράς, Meet the Future του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Φεστιβάλ για μεγαλύτερη εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά και ανάδειξή του στο εξωτερικό. Η δράση Meet the Future πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενότητας Agora Series. Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συγκεκριμένα του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 - Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

Οι Ασημίνα Προέδρου, Φωκίων Ξένος, Νεριτάν Ζιντζιρία και Ορφέας Περετζής ταξίδεψαν στο Series Mania (18-21 Μαρτίου), με σκοπό την δικτύωσή τους και την παρουσίαση της δουλειάς τους σε κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου. Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο Series Mania Forum, οργανώθηκε, επίσης, επίσκεψη ενημέρωσης και γνωριμίας με την ομάδα του Series Mania Institute.

Μέσα από επιτυχημένες δράσεις σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως των Καννών, του Βερολίνου, του Ρότερνταμ, του Σαράγεβο, του Λοκάρνο και του Sunny Side on the Doc, μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ διευκολύνει παραγωγούς και κινηματογραφιστές από την Ελλάδα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Πιο συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ, καλύπτει οικονομικά το ταξίδι των επαγγελματιών του κινηματογράφου στα ξένα φεστιβάλ (διαπίστευση, μετακίνηση, διαμονή κ.ά), ενώ με τη συμβολή εξειδικευμένων επαγγελματιών, τούς παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ υποστηρίζει τη συμμετοχή των επαγγελματιών σε ειδικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στις διεθνείς κινηματογραφικές αγορές των φεστιβάλ.

Η δράση Meet the Future στο 64ο ΦΚΘ είχε στο επίκεντρο την αφήγηση, με στόχο να υποστηρίξει την εξέλιξη του περιεχομένου στις σύγχρονες ελληνικές σειρές. Με τίτλο Storytelling, το Meet the Future λειτούργησε ως γέφυρα ανάμεσα στην κινηματογραφική αφήγηση και το σενάριο για σειρές. Στη δράση συμμετείχαν ανερχόμενοι σεναριογράφοι (ή σεναριογράφοι-σκηνοθέτες), με ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ ή έχουν βραβευτεί για το σενάριό τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης σειράς. Τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της Αγοράς του 64ου ΦΚΘ, οι δημιουργοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια που παρέδωσαν εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πρότζεκτ τους στους επαγγελματίες διαπιστευμένους της Αγοράς. Φιλοξενώντας καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς προσκεκλημένους, η ενότητα Agora Series, η οποία εγκαινιάστηκε το 2022, προσκαλεί επαγγελματίες της οπτικοακουστικής παραγωγής από την Ελλάδα, τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο να παρακολουθήσουν μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως masterclasses, πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεις case studies, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τη δικτύωσή τους. Φέτος, το Agora Series θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της Αγοράς του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Με αφετηρία το 2019, η φιλόδοξη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, Meet the Future, έχει θέσει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα με τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία. Κάθε χρόνο, νέοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, οι οποίοι ετοιμάζουν τα επόμενα αποφασιστικά τους βήματα στον χώρο, επιλέγονται να συμμετάσχουν στην ενότητα Meet the Future. Τα προηγούμενα χρόνια, στο Meet the Future έχουν φιλοξενηθεί σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιοί και μοντέρ, οι οποίοι πήραν μέρος σε εργαστήρια και πάνελ συζητήσεων και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Αγοράς.