O Peter Greenaway φιλοξενούμενος των Νέων Οριζόντων στο 45ο ΦΚΘ

 

Οι Νέοι Ορίζοντες, το τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που κάνει τις πιο πρωτοποριακές και καινοτόμες προτάσεις στους σινεφίλ, έχουν την τιμή να φιλοξενούν έναν από τους σημαντικότερους και ιδιαίτερους δημιουργούς του σύγχρονου κινηματογράφου, τον Peter Greenaway με την νέα του δημιουργία, μια τριλογία με τον τίτλο Τhe Tulse Luper Suitcases.

Η επίσκεψη του Greenaway, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί ξανά από τους Νέους Ορίζοντες το 1996 για μια έκθεση τέχνης, αποτελεί γεγονός ύψιστης σημασίας καθώς η προβολή της τριλογίας αποτελεί ένα πραγματικό τεχνολογικό άλμα, με τεχνικές προδιαγραφές άγνωστες όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο σχεδόν. Κατά την παραμονή του ο Peter Greenaway θα αποκαλύψει τα μυστικά της τέχνης του σε ένα μοναδικό masterclass και θα λάβει τιμητική διάκριση από το Φεστιβάλ για το σύνολο του έργου του.

Η Τριλογία Τhe Tulse Luper Suitcases

Πρόκειται για μια τριλογία – ποταμό, ένα έπος, που διατρέχει πάνω από εξήντα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας, από το 1928, oπότε ανακαλύφθηκε η ύπαρξη του ουρανίου, έως και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου που σηματοδότησε μια καίρια και κρίσιμη καμπή στα ανθρώπινα πράγματα. Τίτλος του κάθε μέρους : Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea Tulse Luper Suitcases, Part 3: From shark to finish

Ηρωας της τριλογίας είναι ο Tulse Luper, ένας συγγραφέας, συλλέκτης και εφευρέτης ιδεών, που ένα μεγάλο μέρος της ζωής του πέρασε σε μια σειρά από φυλακές. Στην ιστορία υπάρχουν δεκαέξι διαφορετικές φυλακές, πρώτη από τις οποίες βρίσκεται στην Νότια Ουαλία, όταν ο Luper είναι δέκα ετών και ο πατέρας του τον κλείδωσε σε μια αποθήκη επειδή είχε χαράξει το όνομά του σε έναν τοίχο στον κήπο του σπιτιού του. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1938, στην Γιούτα ο Luper συλλαμβάνεται εξαιτίας της σχέσης του με μιαν αμερικανο-γερμανική οικογένεια που είχε σχέση με την διακίνηση εκρηκτικών στην Ευρώπη για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου ο Luper είναι έγκλειστος σε φυλακές στη Μόσχα και τη Σιβηρία πριν τον δουν κάποιοι στο Πεκίνο και τη Σανγκάη. Περνάει τον καιρό του γράφοντας στους τοίχους των φυλακών όπου κατά καιρούς βρίσκεται, γράφοντας ποίηση, θέατρο, ζωγραφίζοντας, δείχνοντας νέους κόσμους περιπετειών στους συγκρατούμενούς του. Η φήμη του μεγάλωνε στην Ευρώπη και την Αμερική και ένα Συμπόσιο Luper διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπρούκλιν, ενώ πολλοί λέκτορες και διανοούμενοι σε όλον τον κόσμο διδάσκουν τις θεωρίες και την τέχνη του. Το κεντρικό έκθεμα στην έκθεση του Μπρούκλιν είναι μια μυστήρια συλλογή από 92 βαλίτσες –92 είναι ο ατομικός αριθμός του ουρανίου- οι οποίες σχετίζονται, κατά πώς λένε, με τα ταξίδια του Luper και τους εγκλεισμούς του στις φυλακές.

 Η Τελευταία Λέξη της Τεχνολογίας

Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες σε σύλληψη έργο γιατί, εκτός της μοναδικής του θεματικής αξίας και της επικής διάστασής του λόγω της καταγραφής των ιστορικών σταθμών που σημάδεψαν την ανθρώπινη ιστορία, είναι γυρισμένο με τεχνολογία High Definition, που απαιτεί ειδική μηχανή προβολής για να προβληθεί. Οι Νέοι Ορίζοντες πέραν της προβολής νέων σκηνοθετών, νέων προτάσεων και ανέμων στον τομέα της δημιουργίας παρουσιάζουν και τις νέες τεχνολογίες που κατακλύζουν τον κινηματογράφο και που οριοθετούν νέες εποχές στην διαδικασία γυρισμάτων αλλά και στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, είναι μόλις η τέταρτη φορά που μια τέτοια είδους προβολή θα πραγματοποιηθεί στον κόσμο, με μοναδικές προηγούμενες στα φεστιβάλ Βενετίας, Μοντρεάλ και Τορόντο.

Ο Peter Greenaway

Σκηνοθέτης που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, o Peter Greenaway έχει γεννηθεί στη Μεγάλη Βρετανία το 1942. Σπούδασε ζωγραφική και ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέρ από τα 1965. Από την επόμενη χρονιά άρχισε να γυρίζει ταινίες και παράλληλα να ζωγραφίζει, να συμμετέχει σε εκθέσεις και να δημιουργεί εικαστικές εγκαταστάσεις. Με τις ταινίες του Συνεχόμενοι Πνιγμοί, Η κοιλιά του αρχιτέκτονα, Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της και τα Βιβλία του Πρόσπερο συμμετείχε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, από την Βενετία, τις Κάννες ως το Ρότερνταμ και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Ο Peter Greenaway πρόκειται να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της νέας του δημιουργίας, ενώ θα παραδώσει διάλεξη masterclass, μέσα από το οποίο θα δοθεί η μοναδική ευκαιρία στους φίλους της μεγάλης οθόνης να μάθουν μερικά από τα μυστικά της τέχνης του, να προσεγγίσουν με διαφορετικό μάτι τις ταινίες του και να γευτούν μέσα από την οπτική του σκηνοθέτη τη διαδικασία της δημιουργίας.