Το βραβευμένο με Χρυσό Αλέξανδρο στο 50ο ΦΚΘ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το βραβευμένο με Χρυσό Αλέξανδρο στο 50ο ΦΚΘ Ajami
υποψήφιο για Όσκαρ

Η ταινία Σταυροδρόμια ζωής / Ajami (Ισραήλ - Γερμανία, 2009) η οποία απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και κοινού στο επετειακό 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην απονομή των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου 2010.

Η διαδρομή της ταινίας που σκηνοθέτησαν και έγραψαν ο Παλαιστίνιος Σκαντάρ Κόπτι και ο Ισραηλίτης Γιαρόν Σάνι, με παραγωγούς τον Μος Ντάνον και τον Έλληνα Θανάση Καραθάνο, ξεκίνησε επίσης από την Θεσσαλονίκη το 2005, όταν υποβλήθηκε με τον τίτλο Russoun στο 1ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads. Έκτοτε διέγραψε σημαντική πορεία, διακρίθηκε σε μεγάλα φεστιβάλ, ενώ απέσπασε μεταξύ άλλων και τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Κανών του 2009.

«Τα Σταυροδρόμια ζωής βρήκαν τον δρόμο τους μέσα από την συμμετοχή τους στο 1ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη για το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπου αγκαλιάστηκαν θερμά από το κοινό, το οποίο και τίμησε την ταινία με το βραβείο του, κάτι πολύ ουσιαστικό για μας. Ο Χρυσός Αλέξανδρος ήταν ένα σημαντικό βήμα στο ταξίδι της ταινίας και ήρθε στη σωστή στιγμή, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα screeners του φιλμ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου», τόνισε ο παραγωγός της ταινίας Θανάσης Καραθάνος.