Παρουσίαση επετειακής έκδοσης (28/4, 19.00, Ιανός - Σταδίου 24, Αθήνα)


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
«1960-2009: πενήντα χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».
Τετάρτη 28/4, 7μμ, Ιανός  (Σταδίου 24, Αθήνα)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις ΙΑΝΟΣ παρουσιάζουν την Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 7μμ, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα), το επετειακό λεύκωμα «1960-2009: πενήντα χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης. Για την έκδοση θα μιλήσουν ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, η πρώην διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, ευρωβουλευτής και διδάσκουσα στο ΕΑΠ Μυρσίνη Ζορμπά και ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη και ο εκδότης Νίκος Καρατζάς.

Η επετειακή έκδοση «1960-2009: πενήντα χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2009 με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της διοργάνωσης. Η έκδοση αξιοποιεί το αρχειακό υλικό του Φεστιβάλ και καταγράφει τη διαδρομή του θεσμού μέσα από φωτογραφίες και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε διοργάνωση, από την πρώτη «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» (1960) μέχρι το «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» των δεκαετιών του ’70 και του ’80 και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Ο τόμος περιλαμβάνει:
- Εισαγωγικό κείμενο της Διευθύντριας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δέσποινας Μουζάκη
- Εισαγωγικό μεθοδολογικό κείμενο για τους ερευνητές
- Επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό με τίτλο «Στιγμιότυπα 1960-2008»
- Τις αφίσες του Φεστιβάλ
- Το κεντρικό τμήμα, όπου παρατίθενται αναλυτικά, για κάθε διοργάνωση: το πλήρες πρόγραμμα ταινιών, οι παράλληλες προβολές και εκδηλώσεις, οι κριτικές επιτροπές και τα βραβεία, οι διοικήσεις και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, καθώς και σύντομα κείμενα που φωτίζουν την ατμόσφαιρα της εποχής και προσφέρουν βασικές πληροφορίες για τις αλλαγές στο καλλιτεχνικό προφίλ και το θεσμικό πλαίσιο της διοργάνωσης στην πορεία του χρόνου.

Ο τόμος συμπληρώνεται με τρία παραρτήματα:
- Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας 1998-2008
- Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Ολύμπιον: το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα, ο οργανισμός και οι δραστηριότητές του 1992-2009
- Οι διοικήσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1998-2008

Εκδότης: Δέσποινα Μουζάκη
Τεκμηρίωση και έρευνα αρχειακού υλικού: Θωμάς Λιναράς, Άννα Θ. Μηλώση, Αγγελική Μυλωνάκη, Toby Lee, Ελένη Ανδρουτσοπούλου
Εκδοτική επιμέλεια: Ιφιγένεια Ταξοπούλου
Εκδόσεις: Ιανός - Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Σελίδες: 376