52o ΦΚΘ: Η Κεντρική Ευρώπη στην Αγορά Θεσσαλονίκης

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
4-13 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία συμπεριλαμβάνει το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (8-11 Νοεμβρίου 2011), τα Works in Progress (11 Νοεμβρίου) και το Film Market (5-12 Νοεμβρίου2011) με κινηματογραφικά σχέδια και ταινίες από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο (Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή), πραγματοποιεί άνοιγμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη καλωσορίζοντας χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Επαγγελματίες από όλον τον κόσμο (παραγωγοί, sales agents, εκπρόσωποι κινηματογραφικών ταμείων, φεστιβάλ, ινστιτούτων και οργανισμών) θα συμμετάσχουν στην Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να γνωριστούν και να συζητήσουν με τις δημιουργικές ομάδες του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads. Επιπλέον θα παρακολουθήσουν τις επερχόμενες ταινίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν στα Works in Progress, αλλά και ταινίες του προγράμματος και επιλεγμένες ταινίες από τις χώρες που η Αγορά εκπροσωπεί, στην ψηφιοποιημένη ταινιοθήκη Film Market.

Ιδιαίτερα σημαντικό για το φεστιβάλ, είναι το ότι η βαλκανική χερσόνησος έχει βρει τη φωνή και το χώρο της στη διεθνή αγορά, αλλά και στα διεθνή φεστιβάλ. Ακολουθώντας τις ανάγκες της αγοράς πιστεύουμε ότι η προσπάθεια που κατέβαλε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όσον αφορά την ανάπτυξη σεναρίου έχει ολοκληρωθεί. Από την διαρκή συνεργασία μας με κινηματογραφιστές απ’ όλο τον κόσμο, συνειδητοποιούμε πως υπάρχει η ανάγκη να επικεντρωθούμε στις συμπαραγωγές, το marketing και καινοτόμους τρόπους διανομής, γι' αυτό και το φεστιβάλ αποφάσισε να ακολουθήσει αυτήν την κατεύθυνση.

Ύστερα από 8 συνεχόμενα χρόνια, με πολλά κινηματογραφικά σχέδια που πέρασαν από το Balkan Fund να αναγνωρίζονται διεθνώς και να διεκδικούν βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, είμαστε βέβαιοι πως δώσαμε στα Βαλκάνια και την Ελλάδα την υποστήριξη που χρειαζόταν όσον αφορά την ανάπτυξη σεναρίου. Ταινίες όπως οι Grbavica (Σεράγεβο Σ’ αγαπώ), Snow (Χιόνι), Here And There (Εδώ κι Εκεί), California Dreamin’, The Happiest Girl In The World, First Of All, Felicia, Μικρό Έγκλημα, Mother of Asphalt και οι φετινές Man at Sea (Βερολίνο - Πανόραμα) και Loverboy (Κάνες – Ένα Κάποιο Βλέμμα) ολοκληρώθηκαν και αναδείχτηκαν στην μεγάλη οθόνη. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και υποστηρικτές μας για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους τόσα χρόνια.

Συνημμένη, αλλά και στην ιστοσελίδα μας www.filmfestival.gr , θα βρείτε την ανακοίνωση του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads 2011.

Δεκτά γίνονται σενάρια από την πρώτη γραφή, έως και την τελική μορφή τους.

Για περαιτέρω πληροφορίες για την Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τις δραστηριότητες της επικοινωνήστε με την Αγγελική Βέργου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και την Γιάννα Σαρρή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.