Ένα δεύτερο βήμα για μια πιο βιώσιμη και πράσινη εμπειρία

Στη δεύτερη διοργάνωσή του, το Evia Film Project του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει στόχο να ενισχύσει την τοπική οικονομία με όρους βιωσιμότητας, δείχνοντας σεβασμό τόσο απέναντι στο οικοσύστημα της περιοχής όσο και απέναντι στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Το 2o Evia Film Project αναγνωρίζει το δικό του αποτύπωμα και δεσμεύεται για άλλη μια φορά να ακολουθήσει μια προσέγγιση «πράσινης» ανάπτυξης και βιωσιμότητας, υιοθετώντας μια ολιστική στρατηγική που θα έχει ως προτεραιότητα το κοινό συμφέρον όλων μας, ελπίζοντας πως θα λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης και πληροφόρησης. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιδιώκει διαχρονικά να φέρει στο προσκήνιο ιστορίες που θίγουν κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα οικουμενικής εμβέλειας. Στο τελευταίο μας πρότζεκτ, ενώνοντας δυνάμεις με τις τοπικές αρχές που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις και τους προμηθευτές μας, προσκαλούμε κάθε συμμετέχοντα, συνεργάτη και ενεργό πολίτη να συνδράμει στην προσπάθειά μας να απολαύσουμε το Φεστιβάλ με όρους βιωσιμότητας.

 

One-on-one συνεδρίες για βιώσιμες κινηματογραφικές παραγωγές

Τετάρτη 21 Ιουνίου - Σάββατο 24 Ιουνίου
ΚΥΜΑ 11:00-16:00 

Αν δραστηριοποιείστε στον χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής, ενδιαφέρεστε για θέματα βιωσιμότητας και θα θέλατε να λάβετε συμβουλές για κοινωνικά βιώσιμες πρακτικές και το πώς να μειώσετε τον περιβαλλοντικό σας αντίκτυπο, μπορείτε να κλείσετε μια ατομική συμβουλευτική συνεδρία με την Έμμα Δοξιάδη, Sustainability Advisor του EFP. H Έμμα Δοξιάδη είναι Ελληνο-Αυστραλή κινηματογραφίστρια, η οποία εστιάζει στην εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, πολιτικών και αρχών κυκλικής οικονομίας. Συνεργάζεται με φορείς όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Συγκέντρωση Σχεδιαστών Παραγωγής, και συμμετέχει σε μεγάλου μήκους κινηματογραφικές παραγωγές, συμβάλλοντας στη δέσμευση της βιομηχανίας για ένα βιώσιμο μέλλον.

 

Διαχείριση απορριμμάτων

Σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, αλλά και με εταιρείες κυκλικής οικονομίας και πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής δράσης όπως η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle και το πρόγραμμα Fabric Republic, το EFP θα κάνει καθημερινή συλλογή, διαλογή και κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται από όλα τα σημεία εκδηλώσεων στην Αιδηψό, την Αγία Άννα και τη Λίμνη. Πιο συγκεκριμένα, στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις θα υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, γυαλιού, αποτσίγαρων, καθώς και κουτί συλλογής πλεονάζοντος ρουχισμού. Στο τέλος κάθε εκδήλωσης, τα υλικά που θα συγκεντρωθούν θα μεταφέρονται σε ειδικούς αποθηκευτικούς κάδους, όπου θα ζυγίζονται και θα καταγράφονται. Τα συλλεγόμενα υλικά θα μεταφερθούν στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων για τη σωστή διαχείρισή τους προκειμένου να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή ή να ανακυκλωθούν υπεύθυνα. Έτσι, το πλαστικό, το αλουμίνιο, το χαρτί και το γυαλί θα προωθηθούν για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, τα φίλτρα από τα αποτσίγαρα θα μετατραπούν σε ανακυκλωμένα νέα υλικά και προϊόντα, ενώ τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα για χρήση στην ανθοκομία.

 

Pop-up restaurant Fennel

Ένα νέο pop-up εστιατόριο που (όπως ο μάραθος!) «φυτρώνει» παντού, έρχεται στη Βόρεια Εύβοια και ζωντανεύει γνώριμες γεύσεις και αρώματα της ελληνικής φύσης. Μια εναλλακτική γαστρονομική πρόταση νομαδικού χαρακτήρα αντλεί έμπνευση από εποχιακές πρώτες ύλες –μαγειρεύοντας άλλοτε ψάρια αλιευμένα από την ίδια την ομάδα ή άγρια υλικά απευθείας από τη φύση–, προσεγγίζοντας την εστίαση με δημιουργικότητα και ελευθερία. H ομάδα αποτελείται από τον σεφ Γιάννη Κανδυλίδη, τον Γιώργο Βαρβαρίτη από τον χώρο της εστίασης και των events, και τον Γιώργο Αντωνόπουλο, απόφοιτο του ΕΜΠ με MSc στις περιβαλλοντικές επιστήμες και ερασιτέχνη μάγειρα.

 

Μετακινήσεις

Δώστε βάση στο πώς θα επιλέξετε να μετακινηθείτε τόσο στην άφιξη όσο στην αναχώρησή σας από το Φεστιβάλ. Όποτε υπάρχει η δυνατότητα, η μετακίνηση με τα πόδια, με ποδήλατο, ή με ένα κοινό αυτοκίνητο για περισσότερα άτομα, μπορεί να αποδειχθεί πιο γρήγορη, πιο πρακτική, αλλά και πιο γοητευτική – με οφέλη για την υγεία μας, αλλά και με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

 

Νερό

Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα έχετε τη δυνατότητα να γεμίζετε τα μπουκάλια σας από ψύκτες που θα έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους διεξαγωγής. Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ας αποφύγουμε τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης. Μπορείτε επίσης να ανακυκλώσετε τα συγκεκριμένα μπουκάλια στις μονάδες ανακύκλωσης πλαστικών που θα έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους διεξαγωγής.

 

Προς μια βιώσιμη κατανάλωση

Πήραμε την απόφαση να περιορίσουμε τα προωθητικά υλικά του Φεστιβάλ με γνώμονα τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και το αποτύπωμα που αφήνουν. Η προσέγγισή μας στα εμπορικά προϊόντα στρέφεται γύρω από τη συνετή κατανάλωση και την αποδοτικότητα. Τα έντυπά μας τυπώνονται σε οικολογικό χαρτί, το οποίο θα οδηγηθεί με τη σειρά του στην ανακύκλωση μόλις ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ. Μην πετάτε το χαρτί, ανακυκλώστε το!

 

Βιώσιμη κατανάλωση φαγητού και ποτού

Επιλέξτε να αγοράσετε και να καταναλώσετε εποχικά και ντόπια τρόφιμα και ποτά. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς συνεισφέρετε στην ελαχιστοποίηση της ενέργειας που απαιτείται για τη μεταφορά των προϊόντων, ενώ παράλληλα ενισχύετε την τοπική οικονομία και εμπλουτίζετε τις γευστικές σας εμπειρίες!