Διαγωνισμός «Πάθη - Πλανήτης - Άγγιγμα»

Πάθη -Πλανήτης- Άγγιγμα: μια νέα διέξοδος για τη δημιουργικότητα και την εκπαίδευση είναι εδώ!

Φοιτητές, μουσικοί και σκηνοθέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του project Πάθη – Πλανήτης – Άγγιγμα, που θα πραγματοποιηθεί σε συνέργεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκηςτου Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης προσκαλούν τους φοιτητές κινηματογραφικών, θεατρικών και άλλων συναφών σχολών να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να ενεργοποιήσουν κάθε δημιουργικό τους κύτταρο, επενδύοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στη συγγραφή ενός σύντομου σεναρίου που θα επενδυθεί μουσικά από μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και θα μετατραπεί σε μια μικρού μήκους ταινία τριών λεπτών από επτά γνωστούς έλληνες σκηνοθέτες.

Οι τρεις οργανισμοί επίσης καλούν τους νεαρούς μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και τα μέλη της MOYSA - Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του ΜΜΘ να συμμετέχουν σε διαγωνιστική διαδικασία αποστέλλοντας 2 λεπτά μουσικής πρότασης για να ντύσουν με τα μουσικά τους θέματα τις ταινίες που θα προκύψουν.

Τρεις σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συνεργάζονται, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους φοιτητές που Μένουν Σπίτι να αντλήσουν έμπνευση από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, να εκπαιδευτούν κινηματογραφικά, να μάθουν σκηνοθετικά μυστικά και να συμμετάσχουν καθοριστικά στη δημιουργία επτά ταινιών μικρού μήκους.

 

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

 

Τελική ημερομηνία υποβολής των σεναρίων είναι η Παρασκευή μετά το Πάσχα, 24 Απριλίου 2020.

Tα σενάρια θα πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνσηΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Αμέσως μετά, τα συγκεντρωμένα σενάρια θα διαβαστούν και θα αξιολογηθούν από τριμελή κριτική επιτροπή που αποτελείται από τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη (Παράδεισος), τη σεναριογράφο Κατερίνα Μπέη (Ευτυχία) και τον κριτικό κινηματογράφου Χρήστο Μήτση (Αθηνόραμα).

Τα επτά καλύτερα θα ανατεθούν στους σκηνοθέτες, Βαρδή Μαρινάκη (Ζίζοτεκ), Ελίνα Ψύκου (Ο γιος της Σοφίας), Γιώργο Νικόπουλο (The Ox), Νάνσυ Μπινιαδάκη (Η επιφάνεια των πραγμάτων), Νίκο Λαμπότ (Η δουλειά της), Στιβ Κρικρή (The Waiter) και Μάριο Πιπερίδη (Αναζητώντας τον Χέντριξ), οι οποίοι θα αναλάβουν να δημιουργήσουν ο καθένας από μία τρίλεπτη ταινία μικρού μήκους βασισμένη στα σενάρια που κέρδισαν τον διαγωνισμό.
Θα ακολουθήσει διαδικτυακό σεμινάριο των σκηνοθετών με τους σπουδαστές, όπου θα αναλυθούν βασικές έννοιες της μετατροπής ενός σεναρίου σε κινηματογραφική ταινία.

 
Στη συνέχεια, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θα αναθέσουν σε φοιτητές τους που ενδιαφέρονται για το project να δημιουργήσουν ένα μουσικό θέμα 2 λεπτών, το οποίο θα εμπνευστούν από κάποιο από τα 7 επιλεχθέντα σενάρια, που θα έχουν διαλέξει οι ίδιοι. Οι φοιτητές θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να καταθέσουν τις μουσικές προτάσεις τους.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θα επιλέξουν τις επτά καλύτερες από αυτές τις μουσικές προτάσεις, οι οποίες και θα επενδύσουν τις επτά ταινίες μικρού μήκους των σκηνοθετών, με τον τρόπο που θα διαλέξει ο καθένας.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

- Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής μουσικών προτάσεων έχουν όλοι οι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως αντικειμένου σπουδών και ανεξαρτήτως ηλικίας. Τιμητικά, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όλα τα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA (ενεργά μέλη και απόφοιτοι).

- Η συμμετοχή εξασφαλίζεται με την απλή απάντηση «Θα συμμετέχω” στο σχετικό προσκλητήριο email της κ. Μουντράκη, Υπεύθυνης του Τμήματος Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων ΚΩΘ, το οποίο θα έχει αποσταλεί στους μαθητές του ΚΩΘ και στα μέλη της MOYSA με τίτλο: «Πρόσκληση Συμμετοχής – Πάθη - Πλανήτης - Άγγιγμα».

- Προηγούμενη εμπειρία στη μουσική σύνθεση, ή στη δημιουργία μουσικής για το θέατρο ή τον κινηματογράφο, δεν είναι απαραίτητη. Η βασική εξοικείωση με τον αυτοσχεδιασμό και την ελεύθερη μουσική έκφραση, καθώς και η εξοικείωση με στοιχειώδη εργαλεία και τεχνικές ηχογράφησης ευρείας χρήσης (π.χ. εγγραφή ήχου σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου), παρόλο που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για τη δήλωση συμμετοχής, σίγουρα θα βοηθούσαν τους συμμετέχοντες μαθητές να αναδείξουν και να αποτυπώσουν τις μουσικές τους ιδέες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

- Η κάθε δήλωση συμμετοχής μπορεί να αφορά έναν μαθητή ή μία ομάδα συνεργασίας μέχρι τριών μαθητών. Ενθαρρύνεται η διαδικτυακή συνεργασία, αλλά αυτή δεν αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης.

 

 

-  Η μουσική θα πρέπει να είναι αυστηρά αυθεντική - Σε περίπτωση που κάποια ιδέα αποτελεί αντίγραφο, η πρόταση θα απορρίπτεται.

- Τα μουσικά και τεχνικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι απεριόριστα. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακουστικά ή ηλεκτρικά όργανα, ηλεκτρονικοί συνθετικοί ήχοι, Midi, δειγματοληψίες (Samples) ή και αυτοσχέδια μουσικά όργανα (π.χ. κατσαρόλες, καρέκλες, πόρτες, βρύσες, μίξερ κλπ). Επιτρέπεται η χρήση ανθρώπινης φωνής ή ανθρώπινων φωνών ως ηχόχρωμα, όχι όμως η χρήση στίχων.

- Η μουσική δεν χρειάζεται να παρακολουθεί το σενάριο στιγμή προς στιγμή, εφόσον αυτό δεν θα αποτελεί ακόμα «ταινία» κατά τη συγγραφή των μουσικών προτάσεων. Η μουσική θα πρέπει να «ερμηνεύει» τις βασικές ιδέες του σεναρίου, υπό μορφή ενός μουσικού έργου, ενιαίου ή χωρισμένου σε μικρότερες ενότητες.

- Βασικά Κριτήρια Επιλογής μουσικών προτάσεων αποτελούν: η πρωτοτυπία, η φαντασία, η αισθητική σχέση μουσικής και ιστορίας / σεναρίου, καθως και η αντιστοιχία μεταξύ της δομής της μουσικής πρότασης με τη δομή του σεναρίου.

- Η ανάθεση ενός σεναρίου σε κάθε συμμετέχοντα μουσικό θα γίνει κυκλικά, στην αρχή της διαδικασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί (στο μέτρο του εφικτού) η κάλυψη των μουσικών αναγκών και των επτά διαθέσιμων σεναρίων.

- Η επιτροπή μουσικής που θα κρίνει τις μουσικές προτάσεις αποτελείται από τρεις καθηγητές του ΚΩΘ με σχετική εμπειρία. Θα επιλεγούν μέχρι επτά προτάσεις και θα δοθούν μέχρι επτά βραβεία.

- Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μη δώσει βραβείο σε μουσική πρόταση για κάθε σενάριο, ακόμα και αν μία ταινία παραμείνει χωρίς μουσική πρόταση από μαθητή. Η επιτροπή, ωστόσο, μπορεί να δώσει 2 βραβεία σε 2 μουσικές προτάσεις που αφορούν στο ίδιο σενάριο, αν κρίνει ότι το επίπεδό τους αξίζει αναγνώριση, άσχετα με το ποια μουσική θα χρησιμοποιηθεί τελικά από τον εκάστοτε σκηνοθέτη, ο οποίος διατηρεί και το δικαίωμα να συνδυάσει περισσότερες από μία μουσικές προτάσεις σε μία ταινία.

- Βραβευμένες θα θεωρηθούν όλες οι μουσικές προτάσεις (μέχρι επτά) που έχουν επιλεγεί από την επιτροπή ΚΩΘ, ανεξάρτητα με το αν και πώς έχουν ενταχθεί στις τελικές ταινίες μικρού μήκους από τους σκηνοθέτες.

 

Οι νικητές του διαγωνισμού σεναρίου και του μουσικού διαγωνισμού κερδίζουν μια δωροεπιταγή αξίας 100 ευρώ, που μπορούν να εξαργυρώσουν σε γνωστά βιβλιοπωλεία για την προμήθεια βιβλίων της επιλογής τους.

Οι ολοκληρωμένες ταινίες θα παρουσιαστούν αμέσως στο διαδίκτυο ενώ θα προβληθούν και στο πλαίσιο του θερινού κύκλου προβολών «Σινεμά με Θέα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίσης θα παρουσιαστούν στο επόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.