Μέγαρα

Μέγαρα

Ο ξεσηκωμός των κατοίκων των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει μια μεγάλη αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου και η τελική έκβαση του αγώνα τους. Σε μια εποχή που ακόμα οικολογία και περιβάλλον αποτελούν άγνωστους όρους στην Ελλάδα, η ταινία δίνει το λόγο στους αγρότες και τους προσφέρει τον χώρο για να αναφέρουν τις εμπειρίες τους, να θυμώσουν, να συγκινηθούν. Με vérité γλώσσα και με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αγρότες-θύματα ενός απάνθρωπου οικονομικού μετασχηματισμού, η ταινία εντοπίζει βαθύτερα αίτια και αποτελέσματα πίσω από το επίπεδο του ορατού. Με βλέμμα διερευνητικό και πάνω απ’ όλα κοινωνικό, αφουγκράζεται τις αγωνίες μιας τάξης ανθρώπων των οποίων ο λόγος σπανίως βρίσκει διέξοδο στο σινεμά με τέτοια καθαρότητα και ευθύτητα, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την εικόνα μιας Ελλάδας σε κρίσιμη καμπή μέσα από ανθρώπινα πρόσωπα, ενστικτώδη λόγια και ένα εφιαλτικά παρηκμασμένο τοπίο. Καθώς λαμβάνει χώρα μια από τις σοβαρότερες οικολογικές καταστροφές που έχει δει η χώρα, οι δύο δημιουργοί την καταγράφουν με δυναμική κινηματογραφική γλώσσα, σε ένα από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του σύγχρονου ελληνικού -και όχι μόνο- σινεμά. Ένα αληθινό πολιτικό τεκμήριο, το πρώτο οικολογικό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα βραβεύεται σε Φεστιβάλ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης, αποτελώντας ταυτόχρονα και το ξεκίνημα της σπουδαίας διαδρομής για τους δύο σημαντικούς δημιουργούς του. Τον Σάκη Μανιάτη, που μετέπειτα ως διευθυντής φωτογραφίας δούλεψε σε φιλμ σαν τα «Καρκαλού» και «Παραγγελιά», και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, του οποίου το βαθιά προσωποκεντρικό σινεμά δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται σε διάλογο με μια ανήσυχη κοινωνία σε διαρκή αλλαγή.

Πρόγραμμα Προβολών

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες προβολές.


Σκηνοθεσία: Σάκης Μανιάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Σενάριο: Σάκης Μανιάτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σάκης Μανιάτης
Ήχος: Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Παραγωγοί: Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Φορμάτ: DCP
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 1974
Διάρκεια: 72΄
Επικοινωνία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης, yorgostsemb@gmail.com, dion.maniatis@gmail.com

Σάκης Μανιάτης

Φιλμογραφία

1974 Μέγαρα (συν-σκηνοθεσία)
1975 Η Μάνη
1979 Τα παιδιά της Πελοπονήσσου (μμ)
1979 Τα παιδιά της Κύπρου (μμ)
1988 Doua ve, doua koulets (μυθοπλασία)
1996 Ο Βαρώνος (μυθοπλασία)

Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Φιλμογραφία

1974 Μέγαρα (συν-σκηνοθεσία)
1984 Ξαφνικός έρωτας (μυθοπλασίας)
1991 Άντε γεια... (μυθοπλασίας)
2000 Πίσω πόρτα (μυθοπλασίας)
2013 Ο εχθρός μου (μυθοπλασίας)