Αποκλειστικά στις αίθουσες του Φεστιβάλ τα «Συνώνυμα», η Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε!

Αποκλειστικά στις αίθουσες του Φεστιβάλ τα «Συνώνυμα», η Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε!

Πέμπτη 17 έως Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

 

Δείτε αυτή την εβδομάδα την ταινία Συνώνυμα, η οποία θριάμβευσε στην Μπερλινάλε, αποσπώντας τη Χρυσή Άρκτο! Η ταινία του ισραηλινού σκηνοθέτη Ναντάβ Λαπίντ εξερευνά το περιπετειώδες υπαρξιακό χρονικό ενός νεαρού που απορρίπτει την ταυτότητά του και αναζητεί την προσωπική του ουτοπία σε μια νέα πατρίδα.

Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην ιστορική μνήμη που σμιλεύει τη φύση, τις μνήμες των ανθρώπων και τον χρόνο που αφήνει το στίγμα του σε ψυχές και τόπους, είναι η νέα ταινία του Πατρίσιο Γκουσμάν Οροσειρά των ονείρων, που προβάλλεται, επίσης αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη, στις αίθουσες του Φεστιβάλ. 

 

Kids Love Cinema

Αυτή την εβδομάδα, στην κυριακάτικη ζώνη προβολών Kids Love Cinema,

βλέπουμε μαζί με τα παιδιά το εξαιρετικό animation

Η κατάσκοπος της διπλανής πόρτας της Κάρλα φον Μπένγκσον,

μια υπέροχη ταινία με πρωταγωνίστρια την τετραπέρατη νεαρή Αγκάθα Κρίστι,

η οποία δεν πρόκειται να αφήσει ούτε ένα μυστήριο άλυτο!

 

Αυτή την εβδομάδα, συνεχίζει τις προβολές στην αίθουσα του Ολύμπιον η εξαιρετική ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο Παράσιτα! Ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών είναι ένα απολαυστικό μείγμα μαύρης κωμωδίας, κοινωνικού σχολιασμού, σάτιρας και αγωνίας, το οποίο δεν πρέπει να χάσετε!

Συνεχίζονται, επίσης, με μεγάλη επιτυχία, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, οι προβολές του πολυσυζητημένου Joker, του σπουδαίου και τρεις φορές υποψήφιου για Όσκαρ πρωταγωνιστή Χοακίν Φίνιξ και του ευφυούς δημιουργού Τοντ Φίλιπς, που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, κατοχυρώνοντας μία θέση στην οσκαρική κούρσα.

Υπέροχες γυναίκες ηρωίδες και μια συγκινητική ιστορία αγάπης, στη νέα ταινία της Σελίν Σιαμά Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Τέλος, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στον κολοσσό του ιταλικού σινεμά Φεντερίκο Φελίνι (1920-1993), μέσα από το αφιέρωμα «Φεντερίκο Φελίνι -μέρος Ι. Το πανηγύρι των τρελών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 20 έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Συνώνυμα
(Γαλλία-Ισραήλ-Γερμανία, 2019)

Σκηνοθεσία: Ναντάβ Λαπίντ / Navad Lapid. Σενάριο: Navad Lapid, Haïm Lapid. Με τους: Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte. Έγχρωμη, 123΄.

Η πανάξια Χρυσή Άρκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου διηγείται την ιστορία ενός εξεγερμένου νεαρού Ισραηλινού ο οποίος ταξιδεύει στο Παρίσι με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Θα μπορέσει όμως να ενσωματωθεί στην εκεί πραγματικότητα ή θα καταλήξει ξένος σε έναν άγνωστο τόπο που αδυνατεί να τον δεχτεί; Με μια εκρηκτική ερμηνεία από τον πρωτοεμφανιζόμενο Τομ Μερσιέ, ο πιο πολυσυζητημένος νέος σκηνοθέτης του Ισραήλ παραδίδει ένα θαρραλέο και αντισυμβατικό φιλμ.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=knmrRnNoU3M

 

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 18:30, εκτός Παρασκευής

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 19:45 - 22:00

 

Οροσειρά των ονείρων
(Χιλή-Γαλλία, 2019) 

Σκηνοθεσία - σενάριο: Πατρίσιο Γκουσμάν / Patricio Guzmán. Έγχρωμη, 84΄.

Ο  πολυβραβευμένος χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουσμάν, μετά τα «Νοσταλγώντας το Φως» και το «Μαργαριταρένιο Κουμπί», ολοκληρώνει την τριλογία της ιστορικής μνήμης με τη νέα του ταινία «Οροσειρά των Ονείρων». Ένα πολυεπίπεδο υπαρξιακό δοκίμιο που εξερευνά το αόρατο νήμα που συνδέει τον χρόνο, την τραγική ανθρώπινη ύπαρξη και την αδιάφορη αιώνια φύση.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=A0KJVEmVw5s

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 20:45, εκτός Παρασκευής & 22:15

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 18.15

 

 

Η κατάσκοπος της διπλανής πόρτας/ Next Door Spy – Kids Love Cinema (Με ελληνικούς υπότιτλους, άνω των 6 ετών)
(Δανία, 2017)

Σκηνοθεσία: Κάρλα φον Μπένγκσον / Karla von Bengtson. Έγχρωμη, 77΄.

Η Αγκάθα Κρίστι είναι 10 χρονών και το όνειρό της είναι να γίνει ιδιωτική ντετέκτιβ. Δεν θα αφήσει κανένα μυστήριο της γειτονιάς άλυτο, από το ποιος είναι ο κλέφτης του ψιλικατζίδικου, μέχρι το μεγαλύτερο αίνιγμα που ακούει στο όνομα Βίνσεντ, ενός συνομήλικού της και λάτρη του σκέιτ, για τον οποίο η Αγκάθα είναι πεπεισμένη ότι κρύβει ένα μυστικό. Αφιερώνοντας όλο της το χρόνο στην παρακολούθησή του, θα ανακαλύψει απρόσμενες εκπλήξεις, αλλά και την πραγματική φιλία.

 

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 20/10, 12:00

 

 

Παράσιτα / Parasite / Gisaengchung
(Νότια Κορέα, 2019)

Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν Χο / Joon-ho Bong. Σενάριο: Joon-ho Bong, Jin Won Han. Με τους: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo. Έγχρωμη, 132΄.

Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος της οικογενείας βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων κι ελπίζει επιτέλους σε σταθερό εισόδημα. Κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης του της οικογένειας, πηγαίνει για συνέντευξη στο σπίτι των Παρκ - ιδιοκτητών μια διεθνούς εταιρίας πληροφορικής, για να συναντήσει την κυρία του σπιτιού. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκινάει ένας χείμαρρος ατυχών συμβάντων. 

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=xvNLwatoZhM&feature=youtu.be

 

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 17.15, 19.30, 22.00, Κυριακή 19.30, 22.00

 

* Η προβολή του Σαββάτου 19/10 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

 

Joker
(ΗΠΑ - Καναδάς, 2019)

Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς / Todd Phillips. Σενάριο: Todd Phillips, Scott Silver. Με τους: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz. Έγχρωμη, 122΄.

Πάντα μόνος ανάμεσα στο πλήθος, ο Άρθουρ Φλεκ (Χοακίν Φίνιξ) αναζητά μάταιη την επαφή. Καθώς περιφέρεται στην αφιλόξενη Γκόθαμ, ο Άρθουρ φοράει δύο μάσκες. Η πρώτη διακοσμεί το πρόσωπό του κάθε πρωί που δουλεύει ως κλόουν. Η δεύτερη είναι αυτή δεν μπορεί να αφαιρέσει με τίποτα, γιατί αφορά την ψυχή του. Είναι η μεταμφίεση που κρύβει τη μάταιη προσπάθεια του να γίνει μέρος του κόσμου που τον περιβάλλει και όχι απλώς μια αόρατη ισοπεδωμένη ύπαρξη. Ορφανός από πατέρα, ο Άρθουρ συμβιώνει με την αδύναμη μητέρα, η οποία τον αποκαλεί Happy, ένα σαρκαστικό παρατσούκλι, ανατριχιαστικά ταιριαστό με το σεισμικό γέλιο που τον δονεί ολόκληρο. Το σημείο θραύσης είναι πλέον επικίνδυνα κοντά.

Ο Joker του σπουδαίου και τρεις φορές υποψήφιου για Όσκαρ πρωταγωνιστή Χοακίν Φίνιξ και του ευφυούς δημιουργού Τοντ Φίλιπς απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, κατοχυρώνοντας μία θέση στην οσκαρική κούρσα.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/7VHIYmMUj0M

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Τετάρτη 19:45, 22:00.

 

 

Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται
(Γαλλία, 2019)

Σκηνοθεσία - σενάριο: Céline Sciamma. Με τους: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami. Έγχρωμη, 119΄.

Βρετάνη, 1770. Η Μαριάν, μια ζωγράφος αναλαμβάνει το γαμήλιο πορτρέτο της Ελοΐζ, μίας νέας γυναίκας που μόλις άφησε το Μοναστήρι. Η Ελοΐζ αρνείται να παντρευτεί και η Μαριάν θα πρέπει να την ζωγραφίσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Καθημερινά την παρατηρεί διακριτικά ώστε να την ζωγραφίσει μυστικά.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=v0KaORjZ3ZI&fbclid=IwAR12X-yU7dZgwfXo5XeV-eYZRr8CORQ9oRftMttUtRa9fkpfvnLueAOtiYE

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 17:30

 

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αφιέρωμα «Φεντερίκο Φελίνι - μέρος Ι. Στο πανηγύρι των τρελών»

20 έως 22 Οκτωβρίου, αίθουσα Σταύρος Τορνές

Ένας μεγάλος ποιητής του σινεμά, ο ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Φεντερίκο Φελίνι (1920-1993) είναι ο δημιουργός που τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα  «Φεντερίκο Φελίνι -μέρος Ι. Στο πανηγύρι των τρελών».  Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 20 έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

 

Πρόγραμμα προβολών


Κυριακή 20/10
21:00 La Strada


Δευτέρα 21/10
20:30 Γλυκιά ζωή


Τρίτη 22/10
21:00 8 ½