Τα βραβεία της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ

60ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 31/10-10/11/2019

 

Τα βραβεία της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ

 

Η απονομή των βραβείων της Αγοράς του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 στην Αποθήκη Γ΄, στο Λιμάνι.

Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA φιλοξένησε 15 κινηματογραφικά σχέδια στο 15ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 11 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και περισσότερους από 200 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market, ενώ προσέφερε υπηρεσίες matchmaking – για ελληνικές ταινίες.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, πρεσβευτής της φετινής Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι μέσω της Αγοράς ξεκίνησε το ταξίδι τριών ελληνικών ταινιών που παίρνουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ: του Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη, του Απόστρατου του Ζαχαρία Μαυδοειδή και του Ζίζοτεκ του Βαρδή Μαρινάκη. Πέρα από αυτές όμως συμμετείχαν και οι Papicha, Noah Land, The Father, Not to be Unpleasant but we need to have a serious talk, Open Door, Oroslan, Persephone, Sister και Winona. Αφού σημείωσε ότι αυτές τις τέσσερις ημέρες παρακολούθησε τις εργασίες της Αγοράς και γνωρίστηκε με πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους, ξεκίνησε με τις ανακοινώσεις των βραβείων του Crossroads Co-production Forum και των βραβείων του Agora Works in Progress.

Η επικεφαλής της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή, είπε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική εβδομάδα, γεμάτη συναντήσεις, προβολές και ελπίζουμε νέες συνεργασίες», ενώ ευχαρίστησε χορηγούς, συνεργάτες και εθελοντές. Πριν από τη βράβευση, ο λόγος δόθηκε στην Αγγελική Βέργου, επικεφαλής του Crossroads Co-production forum η οποία, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες που εμπιστεύτηκαν στην Αγορά τα πρότζεκτ τους, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που διάλεξαν και φέτος τη Θεσσαλονίκη για να ανακαλύψουν νέα ταλέντα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Marie-Pierre Macia και την έμπνευση που παρέχει σε όλους η σοφία, η ενέργεια και η αγάπη της για το σινεμά.

Πριν από τη βράβευση, ο λόγος δόθηκε στην Αγγελική Βέργου, επικεφαλής του Crossroads Co-production forum η οποία, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες που εμπιστεύτηκαν στην Αγορά τα πρότζεκτ τους, αλλά και όλους τους επαγγελματίες που διάλεξαν και φέτος τη Θεσσαλονίκη για να ανακαλύψουν νέα ταλέντα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Marie-Pierre Macia και την έμπνευση που παρέχει σε όλους η σοφία, η ενέργεια και η αγάπη της για το σινεμά.

Τέλος, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό ευχαρίστησε θερμά παλιούς και νέους σπόνσορες, χωρίς τους οποίους τίποτε από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης προέτρεψε το κοινό να «έρθει και να γνωρίσει το μέλλον στη Θεσσαλονίκη!».

Το νέο βραβείο Thessaloniki EAVE Marketing Workshop Scholarship 2020 προσέφερε υποτροφία στην Βίκη Αντωνοπούλου από την εταιρία παραγωγής StudioBauhaus για να παρακολουθήσει το εργαστήρι.

Στη συνέχεια, η γαλλική συμβουλευτική εταιρία INITIATIVE FILM που εκπροσωπήθηκε από την Isabelle Fauvel προσέφερε υπηρεσίες για ανάπτυξη φέτος σε δυο κινηματογραφικά σχέδια:

 

 

 

Έπειτα, η κυρία Λένα Ράμνου εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) και βράβευσε με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο OCÉANE, Σκηνοθεσία: Eva Pervolovici, Παραγωγή: Tudor Giurgiu, Matei Truta – Libra Films, Ρουμανία.

Στη συνέχεια, ο κ. Πυρπασόπουλος κάλεσε την κριτική επιτροπή του 15ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads που αποτελείται από τους Rita Dagher - παραγωγός, Senorita Films, Γαλλία, Peter Rommel - Παραγωγός, Rommel Productions, Γερμανία, Mira Staleva - Επικεφαλής του Sofia Meetings και παραγωγός, Βουλγαρία και αυτοί βράβευσαν με δύο ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ τα κινηματογραφικά σχέδια:

 

- IRIS, Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Αριστείδου, Παραγωγή: Μόνικα Νικολαΐδου – Filmblades, Nathalie Dennes– The Living, Συμπαραγωγή: 1.61 Films, Road Movies, Graal, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα.

 

-LEYLA, Σκηνοθεσία: Erol Mintas, Παραγωγή: Etienne de Ricaud – Caractères Productions, Συμπαραγωγή: Eros Mintas – Mintas Film Γαλλία, Τουρκία

 

Τέλος, η κριτική επιτροπή απένειμε τη διαπίστευση για το Producers’ Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2020 στην παραγωγό Αμάντα Λιβανού – Neda Film, Ελλάδα του κινηματογραφικού σχεδίου ΑΚΡΥΛΙΚΟ.

 \\

Στη συνέχεια, το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, για ανάπτυξη σεναρίου στο πλαίσιο του προγράμματος Crossroads απένειμε το βραβείο των 8.000 ευρώ για πέμπτη χρονιά στο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ, Σκηνοθεσία: Neritan Zinxhiria, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – Plays2place, Ελλάδα. Επιπρόσθετα, τίμησε με το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία POST-PRODUCTION 2|35 το κινηματογραφικό σχέδιο THE LAND BEYOND, Σκηνοθεσία: Nadine Salib, Παραγωγή: Hala Lotfy - Hassala, Αίγυπτος.

Τέλος, ο λόγος δόθηκε στην κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress αποτελούμενη από τους Στιβ Κρικρή – Σκηνοθέτης, Ελλάδα, Daniela Persico – Προγραμματίστρια, Locarno Film Festival, Ελβετία, Virginie Devesa – Εκπρόσωπος πωλήσεων, Alpha Violet, Γαλλία και Karin Schockweiler – Εκπρόσωπος Eurimages, Λουξεμβούργο, η οποία βράβευσε τρεις ταινίες από τις έντεκα που πήραν μέρος:

 

 

Η βραδιά έληξε με ένα μεγάλο και ζεστό χειροκρότημα προς όλους τους δημιουργούς για την αγαστή συνεργασία και την εξαιρετική προσπάθεια στην προώθηση και παρουσίαση των σχεδίων τους ενώ ακολούθησε πάρτι στην Αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι.