Απονομή Χρυσού Αλεξάνδρου στον Τζον Γουότερς

60ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 31/10-10/11/2019

Απονομή Χρυσού Αλεξάνδρου στον Τζον Γουότερς

 

Με Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηματογράφο, τιμήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο Ολύμπιον, ο θρυλικός Τζον Γουότερς, εμβληματικός εκπρόσωπος του κινηματογραφικού cult και επίτιμος προσκεκλημένος του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στην σκηνή τον καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. «Τον έχουν αποκαλέσει Πάπα του Trash και βασιλιά του κακού γούστου αλλά έχοντας την χαρά να τον γνωρίσω καλύτερα αυτές τις τελευταίες μέρες, νομίζω ότι ο τίτλος που του ταιριάζει τελικά είναι ο πιο κουλ άνθρωπος στην ιστορία του σινεμά. Είναι ένα σκηνοθέτης που έκανε ταινίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Μας σόκαρε μέχρι δακρύων από τα γέλια και μας δίδαξε να είμαστε ο εαυτός μας, ασχέτως του τι μπορεί να σκέφτονται όλοι οι άλλοι», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας, Γιώργος Αρβανίτης, απένειμε το βραβείο στον Τζον Γουότερς. «Εκ μέρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχω την χαρά και την τιμή να σας προσφέρω τον Χρυσό Αλέξανδρο για τον αντισυμβατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε την τέχνη του κινηματογράφου στις ταινίες σας».

Εν μέσω χειροκροτημάτων, τον λόγο πήρε ο Τζον Γουότερς. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή. Ξέρω ότι είναι τα εξηκοστά γενέθλια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά εγώ γιορτάζω την πρώτη μου φορά στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω το υπέροχο προσωπικό του Φεστιβάλ που μου επιφύλαξε ένα ζεστό καλωσόρισμα. Τον διευθυντή, τον πρόεδρο, τα παιδιά στο πρόγραμμα και όλους τους υπόλοιπους για την υποδοχή αυτή και πολύ περισσότερο την προσωπική μου σωματοφύλακα την Μελίν. Σας ευχαριστώ που με βοηθήσατε να σκορπίσω διεθνώς το κακό γούστο. Και επίσης που μου επιτρέψατε να δείξω το καλό μου γούστο, επιλέγοντας ταινίες για την Carte Blanche. Το πιο σημαντικό είναι πως είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους έλληνες θαυμαστές μου που με έκαναν να νιώσω τόσο όμορφα. Και ευχαριστώ εσάς, χωρίς καμία ειρωνεία, γι’ αυτό το υπέροχο βραβείο» εξήγησε.

 

Στην συνέχεια, ο Τζον Γουότερς παρουσίασε την ταινία του Female Trouble, την οποία παρακολούθησε το κοινό. «Πρόκειται για την ιστορία της Dawn Davenport. Μιας κλέφτρας, κακής μητέρας, δολοφόνου και τρελής. H Divine εκτός από καλή ηθοποιός, όπως θα δείτε στην ταινία, ήταν επίσης και κασκαντέρ. Κατάφερε να κάνει σεξ με τον εαυτό της. Κολυμπάει Νοέμβριο σε ένα αγριεμένο ποτάμι με drag εμφάνιση και φτάνει μέχρι την άλλη άκρη. Επιπλέον έκανε μαθήματα τραμπολίνου, προκειμένου να μπορέσει να κάνει πηδηματάκια στον αέρα και παράλληλα να λέει και τα λόγια της. Θα ήθελα να αφιερώσω αυτή την βραδιά στην αλησμόνητη Divine» ανέφερε συγκινημένος ο σκηνοθέτης.