Σινεμά με κάθε τρόπο

61ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ||

5- 15/11/2020

 

Σινεμά με κάθε τρόπο

 

Είτε βραδιάζει
είτε φέγγει
μένει λευκό
το γιασεμί.

Γιώργος Σεφέρης

 

Σινεμά με κάθε τρόπο, φεστιβάλ με κάθε τρόπο. Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει online από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου με ανεξάρτητο σινεμά από όλο τον κόσμο, με την πρόσφατη ελληνική παραγωγή, με συναρπαστικά αφιερώματα, με ανατρεπτικές ταινίες που θα μας ταξιδέψουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε αυτές τις απρόβλεπτες και πρωτόγνωρες ημέρες που ζούμε. Σας περιμένουμε στο www.filmfestival.gr όπου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε 177 ταινίες.

«Από τον Φεβρουάριο του 2020 η δυστοπική καθημερινή μας ζωή μοιάζει να βρίσκεται στα χέρια ενός σεναριογράφου επιστημονικής φαντασίας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως πρόκειται για έναν δυναμικό και ανθεκτικό θεσμό. Όπως κάναμε και τον Μάρτιο με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ό,τι και αν συμβεί, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα γίνει. Το οφείλουμε στο κοινό, στους δημιουργούς, στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στην ομάδα μας. Σινεμά με κάθε τρόπο, σινεμά οπουδήποτε για να φωτίσει τις μέρες και τις νύχτες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό.

 

«Παρουσιάζοντας την online εκδοχή του Φεστιβάλ αναζητούμε ταυτόχρονα νέα θεωρητικά εργαλεία ερμηνείας του κινηματογράφου και των τεχνών αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Οργανώνουμε εικαστικές δράσεις στον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης και σχεδιάζουμε εναλλακτικές λύσεις για καθεμιά από τις επόμενες κινήσεις του Φεστιβάλ μας. Το Σινεμά με κάθε τρόπο είναι φέτος ένας τρόπος αγάπης και κατανόησης, ένας τρόπος να θέσουμε και εμείς μερικούς κανόνες πάνω από τους κανόνες που μας επιβάλλει ο νέος κορωνοϊός, ένας τρόπος αντίδρασης στον αντεστραμμένο κόσμο που μπήκαμε» σημειώνει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης.

 

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοίμασε, αντί συνέντευξης Τύπου, ένα βίντεο που εκφράζει την εποχή που ζούμε και την ελπίδα μας ότι το σινεμά θα μας ενώσει για ακόμα μία φορά:

 

 

 

ΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΤΑΙΝΙΕΣ;

*Μπείτε στο www.filmfestival.gr και ακολουθήστε το σύνδεσμο TIFF61 ONLINE.

*Δημιουργείτε έναν λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε.

*Βρείτε την ταινία που σας ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

*Επιλέγοντας να δείτε μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3€) και μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνετε και μέσω email. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε την ταινία που επιλέξατε!

*Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας για όλες τις προβολές ανεξαρτήτως ημέρας, όμως μπορείτε να δείτε κάθε ταινία μόνο την ημέρα ηλεκτρονικής προβολής της.

*Την ημέρα της προβολής της, η ταινία είναι διαθέσιμη από τις 10:00 το πρωί και για 24 ώρες.

*Θα πρέπει να ολοκληρώσετε την προβολή μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας.

*Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών.

*Θα είμαστε στη διάθεσή σας κάθε μέρα 10.00 με 24.00 μέσω live chat για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και απορίες.

 

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένες θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα. Τα εισιτήρια για τις online προβολές δεν επιστρέφονται και δεν ακυρώνονται.

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr. Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

 

ΑΦΙΣΑ ΚΑΙ TRAILER

Τα πολύχρωμα poster του 61ου ΦΚΘ υπογράφει ο βάσκος illustrator Λουίς Μαθόν, ενώ τα σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε η βραβευμένη σκηνοθέτις Σοφία Εξάρχου (Park).

 

ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Υποδεχόμαστε στο 61ο ΦΚΘ 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες:

 - 15 ταινίες σε πρώτη προβολή

- 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»

- 2 κλασικές αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες στις διαδικτυακές προβολές τους.

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

 

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

Το 61ο ΦΚΘ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό σινεμά με δύο νέα βραβεία για ελληνικά πρότζεκτ στην Αγορά, μέσα από τη δράση Meet the Future που παρουσιάζει οκτώ ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας ελληνικών ταινιών, με το εργαστήριο Agora Lab για ελληνικά πρότζεκτ, με τη συμμετοχή έξι επαγγελματιών από την Ελλάδα στο Thessaloniki Locarno Industry Academy International και μέσα από τη στενότερη συνεργασία με το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας.

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

* To πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει το 61ο ΦΚΘ τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι η Οικειότητα, Μια Σύγχρονη Τυραννία, εμπνευσμένη από το βιβλίο του αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σέννετ, Η τυραννία της οικειότητας (εκδόσεις Νεφέλη). Στο τμήμα συμμετέχουν και τρεις ελληνικές ταινίες. Πρόκειται για τα Μήλα του Χρήστου Νίκου, το Kala Azar της Τζάνις Ραφαηλίδου και το Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

* Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors, βλέπουμε 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Πρόκειται για τις ταινίες Daniel ’16 του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, All the Pretty Little Horses του Μιχάλη Κωνσταντάτου και Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη. Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας».

* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take.

* Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.

* Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.

* Προτείνουμε ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward.

* Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη Round Midnight.

                                                                                           

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

 

ΑΓΟΡΑ

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά που θα πραγματοποιηθεί online. Με ambassador την αγαπημένη ηθοποιό Κάτια Γκουλιώνη, η Αγορά θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί online από τις 6 έως τις 14 Νοεμβρίου 2020.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ), τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (8.000 ευρώ), τον Χάλκινο Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία, το οποίο από φέτος ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, καθώς και τα Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας και Καλλιτεχνικής Επίτευξης ή Σεναρίου.

 

Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ), τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (3.000 ευρώ) και τον Χάλκινο Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία.

 

Το βραβείο «Mermaid Award» απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ.

 

Επίσης, στο Φεστιβάλ απονέμονται: το Βραβείο «Ανθρωπίνων Αξιών» της Βουλής των Ελλήνων, τα τέσσερα βραβεία κοινού Fischer στις ταινίες που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους των θεατών, τα βραβεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου – FIPRESCI στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και στην καλύτερη ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, το βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου σε ταινία του ελληνικού προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, τα δύο βραβεία της ΕΡΤ (ένα στην ελληνική ταινία που θα κερδίσει το βραβείο της FIPRESCI, ύψους 3.000 ευρώ, και ένα σε ελληνικό πρότζεκτ του τμήματος Works in Progress ή του Agora Lab, ύψους 2.000 ευρώ), το βραβείο του ΕΚΚ σε ταινία πρωτοεμφανιζόμενου έλληνα σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης ελληνίδας σκηνοθέτιδας (ύψους 5.000 ευρώ) και το βραβείο Best Location Award, το οποίο απονέμεται από́ τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ ύψους 1.500 ευρώ, τα βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και το βραβείο WIFT GR σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού ή του Meet the Neighbors για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά.

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Από τη Δευτέρα 9 έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, γνωρίστε τους σκηνοθέτες από τα τμήματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors και από τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος, μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις στη δράση Directors’ Corner που θα διεξαχθεί live στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι προβολές Youth Screen του online 61ου Φεστιβάλ θα είναι δωρεάν διαθέσιμες το Σαββατοκύριακο 7-8 και το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου σε παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα για να τις παρακολουθήσουν από το σπίτι, για περιορισμένο αριθμό προβολών.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη:

 

ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Το Φεστιβάλ εκτός από το εισιτήριο των 3 ευρώ/θέαση, προσφέρει και ειδικά πακέτα προβολών, σε προνομιακές τιμές:

 

Masterpieces by Mastercard

Ανακαλύψτε δέκα επιλεγμένες ταινίες από το πρόγραμμα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε προνομιακή τιμή για μια κινηματογραφική εμπειρία με την υπογραφή της Mastercard. Τιμή πακέτου: 20 ευρώ.

 

Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)

Απολαύστε 14 απρόσμενες, cult, συναρπαστικές, σπάνιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας μέσα από το μεγάλο αφιέρωμα «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)». Τιμή πακέτου: 26 ευρώ.

Πρωτοποριακές δημιουργοί: Άνια Μπρέιεν – Βέρα Χιτίλοβα

Ανακαλύψτε δύο κορυφαίες φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά μέσα από 12 ταινίες που θα σας μείνουν αξέχαστες: τη Νορβηγίδα Άνια Μπρέιεν που άνοιξε δρόμους στο φεμινιστικό σινεμά της Σκανδιναβίας και την «αναρχική» του τσέχικου σινεμά Βέρα Χιτίλοβα. Τιμή πακέτου: 24 ευρώ.

 

Ανοιχτοί Ορίζοντες

Εξερευνήστε τον παγκόσμιο ανεξάρτητο κινηματογράφο μέσα από τις 17 ταινίες του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που δίνουν το στίγμα του ανήσυχου σινεμά που μας σαγηνεύει. Τιμή πακέτου: 34 ευρώ.

Another Take

Οι πιο τολμηρές νέες φωνές του σινεμά είναι εδώ. Δείτε ό,τι πιο φρέσκο και καινοτόμο έχει να προσφέρει ο σύγχρονος ανεξάρτητος κινηματογράφος μέσα από 15 δυνατές ταινίες που εντυπωσιάζουν και συγκινούν. Τιμή πακέτου: 30 ευρώ.

 

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΑ

Στο e-shop μας, αλλά και στο γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους θα μπορούν οι θεατές να αγοράσουν τα φετινά συλλεκτικά μας αντικείμενα που θα μας φέρουν κοντά στο σινεμά με κάθε τρόπο: μάσκες, συλλεκτικές τσάντες, T-shirt, φεστιβαλικές κάλτσες, σημειωματάρια και πολλά άλλα!

 

Το online 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, της COSMOTE TV Mεγάλου Xορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean επίσημου αερομεταφορέα, και της Fischer χορηγού βραβείων κοινού. Στο τέλος της διοργάνωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία του 61ου ΦΚΘ. Καλές προβολές!

 

#TIFF61 #safeTIFF_first

@filmfestivalgr