Τα βραβεία της Αγοράς του 61ου ΦΚΘ

61ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ||

5- 15/11/2020

 

Τα βραβεία της Αγοράς του 61ου ΦΚΘ

 

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου απ’ όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου με την απονομή των βραβείων, η Αγορά του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Σε αυτούς τους παράξενους καιρούς που βιώνουμε, και επιμένοντας στο σύνθημα «Σινεμά με κάθε τρόπο» του 61ου ΦΚΘ, η Αγορά, με επικεφαλής τη Γιάννα Σαρρή, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

 

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση των βραβείων:

 

 

Crossroads Co-Production Forum

Η κριτική επιτροπή του 16ου Crossroads Co-production Forum, αποτελείτο από τους Αναμαρία Αντότσι, παραγωγό, Tangaj Production (Ρουμανία), Μίλαν Στογιάνοβιτς,  παραγωγό,  Sense Production (Σερβία), Καταρίνα Τόμκοβα, παραγωγό, σύμβουλο - kaleidoscope, Punkchart films, MIDPOINT Institute (Σλοβακία & Τσεχία).

 

Το μεγάλο βραβείο post-production  (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35) «για το εξαιρετικό σκηνοθετικό όραμα ενός εύθραυστου κόσμου που αποτελείται από αισθήσεις της φύσης, τις οποίες βιώνει ένα διεμφυλικό κορίτσι, την ώρα που η οικογένειά της ωριμάζει προς την αποδοχή, για ένα θέμα που θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό» απονέμεται στο:

 

20,000 SPECIES OF BEES

Σκηνοθεσία: Estibaliz Urresola, Παραγωγή: Lara Izagirre – Gariza Films, Ισπανία

 

Η κριτική επιτροπή απονέμει, επίσης, το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinéma et de l’ image animée) «για μία συναρπαστική προσωπική ιστορία, η οποία υποστηρίζεται από ένα πειστικό καλλιτεχνικό όραμα και παρουσιάζεται από μία ομάδα δημιουργών με εξαιρετική συνέργεια» στο κινηματογραφικό πρότζεκτ:

 

BIRTHDAY

Σκηνοθεσία: Lara Zeidan, Παραγωγή: Séverine Tibi, Anaïs Calmels - Sevana Films, Λίβανος | Γαλλία.

 

Η επιτροπή απονέμει το νέο βραβείο της Finos Film για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, «σε μία προκλητική ιστορία που οδηγεί το κοινό σε ένα ταξίδι σε διαφορετικά φιλμικά είδη, ειπωμένη από μία ξεχωριστή κινηματογραφική φωνή, με ένα πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο στυλ». Το βραβείο απονέμεται στο πρότζεκτ:

 

ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΗ ΜΑΡΓΚΟ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παραγωγή: Ελένη Μπερντέ – LOGLINE, Ελλάδα

 

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης να δώσει τη διαπίστευση του Producers’ Network του Φεστιβάλ των Καννών 2021 στον παραγωγό Γκιουνές Σεκέρογλου – Hay Film, Τουρκία για το πρότζεκτ KRIEGSAUSGABE σε σενάριο και σκηνοθεσία Ταρίκ Ακτάς, «για ένα συναρπαστικό και απαιτητικό πρότζεκτ με έναν ακόμα πιο απαιτητικό τίτλο!».

 

Το ARTE Kino International Prize των 6.000 ευρώ παρουσίασε η Ζουλί Σαβαρί (ARTE France cinéma). «Φέτος το βραβείο μας απονέμεται σε ένα μεγάλου μήκους ντεμπούτο. Η επιτροπή συγκινήθηκε βαθιά από τα συναισθήματα που αποκαλύπτει αυτή η ιστορία, ενώ εντυπωσιάστηκε από την προηγούμενη δουλειά του σκηνοθέτη».

 

Το βραβείο απονέμεται στο πρότζεκτ:

 

TAKOTSUBO

Σκηνοθεσία: Miki Polonski, Παραγωγή: Shira Hochman - MINA Films, Συμπαραγωγή: Janja Kralj - Kinoelektron, Ισραήλ | Γαλλία

 

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops απονέμει μια πλήρη υποτροφία στο πρότζεκτ 20,000 SPECIES OF BEES, Σκηνοθεσία: Estibaliz Urresola, Παραγωγή: Lara Izagirre – Gariza Films, Ισπανία

 

Η Initiative Film θα προσφέρει έξι μήνες συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη του πρότζεκτ: RETIRO, Σκηνοθεσία: Ελίνα Φέσσα, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος -PLAYS2PLACE, Ελλάδα.

 

Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship επιλέγει τον Δημήτρη Τσακαλέα - Argonauts Productions από το πρότζεκτ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ, Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Ελλάδα για να συμμετάσχει στο εργαστήρι του 2021.

 

Το βραβείο Asterisk* σε υπηρεσίες Packaging και Project Marketing Strategy απονέμεται στο ONCE UPON A TIME IN TRIPOLI, Σκηνοθεσία: Abdullah Al-Ghaly, Παραγωγή: Miftah Saeid - Cyrene Productions / Hassala Films, Λιβύη | Αίγυπτος.  

 

Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας επιλέγει το πρότζεκτ:

TAKOTSUBO Σκηνοθεσία: Miki Polonski, Παραγωγή: Shira Hochman - MINA Films, Συμπαραγωγή: Janja Kralj - Kinoelektron, Ισραήλ | Γαλλία

 

 

Agora Works in Progress

Η κριτική επιτροπή των Works in Progress της Αγοράς αποτελείτο από τους Ντόριεν βαν ντε Πας | Υπεύθυνη του New Screen NL, Εκπρόσωπο Eurimages (Ολλανδία), Μίχαελ Στιτς | Υπεύθυνο τμήματος Panorama, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (Γερμανία), Καρίνα Κόρενμπλουμ |Sales & Acquisitions, Cercamon / Screenbox (ΗΑΕ), Γιώργο Ζώη | σκηνοθέτη και παραγωγό, Squared Square (Ελλάδα).

Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα και την ποικιλία των έντεκα πρότζεκτ που συμμετείχαν και από τις επαγγελματικές παρουσιάσεις, σημειώνοντας ότι η λήψη απόφασης δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

 

Το βραβείο Graal σε υπηρεσίες post-production απονέμεται σε «μια μαγευτική αισθητηριακή κινηματογραφική εμπειρία που μας προσκαλεί να συνδεθούμε με τη φύση και με την ανάγκη να ανακαλύψουμε νέους κόσμους».

 

Το βραβείο απονέμεται στο:

 

ROCK BOTTOM RISER


Σκηνοθεσία- Παραγωγή: Fern Silva, Πορτογαλία | ΗΠΑ | Ελλάδα


Το βραβείο Eurimages Lab προσφέρει έως 50.000 ευρώ σε μία καινοτόμo και τολμηρή ταινία των Agora Works in Progress. «Με ομόφωνη απόφασή τους, τα μέλη της επιτροπής του Eurimages Lab Award απονέμουν το βραβείο σε μία τολμηρή μεταφορά του μύθου του Σοφοκλή που ενσωματώνει με χάρη τη σιωπή, με μία εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία που δίνει μια σύγχρονη οπτική της κοινωνίας μας». Το βραβείο απονέμεται στην ταινία:

 

TRACKING SATYRS


Σκηνοθεσία: Maciej Mądracki, Michał  Mądracki, Gilles Lepore, Παραγωγή: Beata Rzeźniczek- Madants, Συμπαραγωγή: Pierre-Alain Meier - Prince Film, Πολωνία | Ελβετία

 

Το βραβείο MuSou προσφέρει τη σύνθεση και την παραγωγή για ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό σκορ, επίβλεψη στη μουσική και βοήθεια στην αδειοδότηση εμπορικής μουσικής για χρήση στην ταινία, καθώς και υπηρεσίες ήχου post-production. Το βραβείο απονέμεται σε ένα «δυναμικό, προσωπικό πρότζεκτ, που ασχολείται με την αγάπη με έναν ανορθόδοξο τρόπο, μπλέκοντας όνειρο και πραγματικότητα»:

 

MUSA
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολόπουλος, Παραγωγή: Νίκος Νικολόπουλος, Άρτεμις Ζερβού, Ελλάδα.

 

 

Agora Lab

Το πρόγραμμα Agora Lab έρχεται να συμπληρώσει τα Works in Progress της Αγοράς και να προσφέρει σε πέντε επιλεγμένα ελληνικά πρότζεκτ τη δυνατότητα να λάβουν πολύτιμες συμβουλές, καθοδήγηση και χρήσιμα μυστικά από έμπειρους επαγγελματίες. Σε μία προσπάθεια υποστήριξης της ελληνικής παραγωγής, το νέο βραβείο της ΕΡΤ ύψους 2.000 ευρώ αποφασίστηκε από τους tutors του Agora Lab και απονέμεται σε ένα από τα πέντε πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στα Works in Progress και στο Agora Lab και βρίσκονται στο στάδιο του post-production.

 

Οι tutors του Agora Lab είναι οι: Αντιγόνη Παπαντώνη, acquisitions - Heretic Outreach, Ελλάδα, Γιάννης Σακαρίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Δράμας, σκηνοθέτης, μοντέρ, Ελλάδα, Μίρα Στάλεβα, παραγωγός, υπεύθυνη Sofia Meetings του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Σόφιας, Βουλγαρία. Οι tutors αποφάσισαν να απονείμουν το βραβείο «για την προσέγγιση του ανησυχητικού θέματος της ανόδου της ακροδεξιάς στους νέους, σε ένα μία εργατική γειτονιά της Αθήνας, στο πλαίσιο του COVID, σε μια ταινία που πιστεύουμε ότι θα έχει απήχηση σε ένα διεθνές κοινό».

Το βραβείο της ΕΡΤ απονέμεται στο:

18
Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης, Παραγωγή: Παναγιώτης Κακαβιάς (Kfilms), Κατερίνα Μπελιγιάννη (Kabel),  Ελλάδα

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.