Παγκόσμια πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Η μικρή Σάτσμο» παρουσία της κόρης του Λούις Άρμστρονγκ

Παγκόσμια πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Η μικρή Σάτσμο» παρουσία της κόρης του Λούις Άρμστρονγκ

 

Με μια προβολή κάτω από τα αστέρια, στον αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο John Cassavetes Open Air, που έχει στηθεί στην Προβλήτα Α΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε την Τρίτη 29 Ιουνίου σε παγκόσμια πρεμιέρα, η ταινία Η μικρή Σάτσμο του Τζον Αλεξάντερ. Η ιδιωτική ζωή του εμβληματικού Λούις Άρμστρονγκ περιλάμβανε ένα μεγάλο μυστικό: ήταν πατέρας μιας κόρης που υπεραγαπούσε, αλλά δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια. Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά τον θάνατο αυτής της μουσικής ιδιοφυΐας, μια γυναίκα που καταδικάστηκε σε μια κρυφή ζωή σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή της, συνυπογράφοντας το σενάριο αυτού του απρόσμενου και συναρπαστικού ντοκιμαντέρ. Στην πρεμιέρα της ταινίας βρέθηκαν η κόρη του Λούις Άρμστρονγκ, Σάρον Πρέστον-Φόλτα, με τον σύζυγό της Χάουαρντ Φόλτα και τον παραγωγό της ταινίας, Σον Ρόουτζ.

 

«Ευχαριστώ πάρα πολύ το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση. Στο St. Peters της Φλόριντα ήταν που άκουσα για πρώτη φορά τη φανταστική ιδέα για μια ταινία –ξέρετε, στον κινηματογράφο ακούς συχνά ότι υπάρχουν υπέροχες ιδέες– που θα αφορά την κόρη του Λούις Άρμστρονγκ. Αμέσως, σκέφτηκα: Μα έχει παιδιά ο Λούις Άρμστρονγκ; Προφανώς και έχει λοιπόν και αυτή είναι η ευκαιρία μας να μάθουμε αυτή την ιστορία. Σάρον, είναι η βραδιά σου απόψε. Κρατούσες αυτό το μυστικό βαθιά μέσα σου σχεδόν σε όλη τη ζωή σου και ήρθε η στιγμή να το μοιραστείς με τον κόσμο. Από εδώ ξεκινάει το υπόλοιπο της ζωής σου», ανέφερε ο Σον Ρόουτζ.

 

Μετά το τέλος της ταινίας ακολούθησε Q&A με ερωτήσεις του κοινού. Σε ερώτηση προς τη Σάρον Πρέστον-Φόλτα εάν κατάλαβε ποτέ τον πραγματικό λόγο για τον οποίο δεν την αναγνώρισε ο πατέρας της, εκείνη απάντησε: «Πιστεύω ότι ο λόγος ήταν το γεγονός ότι ο πατέρας μου παρέμεινε παντρεμένος με την τέταρτη γυναίκα του. Εκείνη έδειξε την επιθυμία να με υιοθετήσει, αλλά φυσικά η μητέρα μου δεν θα το επέτρεπε. Επομένως ο συνδυασμός αυτών των δύο ήταν ο βασικότερος λόγος. Δεν μπορούσα να είμαι αναγνωρισμένο παιδί γιατί αυτό σήμαινε πως ο Λούις Άρμστρονγκ θα έπρεπε να αναγνωρίσει και τη σχέση του με τη μητέρα μου».

 

Στη συνέχεια, η Σάρον Πρέστον-Φόλτα ερωτήθηκε εάν αισθάνεται ακόμα την παρουσία του πατέρα της και τι πιστεύει ότι θα της έλεγε αν ζούσε ακόμη. «Φυσικά και αισθάνομαι την παρουσία του πατέρα μου, μάλιστα αρκετές φορές αυτό το αίσθημα είναι αρκετά έντονο. Θα σας αφηγηθώ ένα πρόσφατο περιστατικό. Ακούω τακτικά μια ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό WBGO του Νιου Τζέρσεϊ, με τίτλο Singers Unlimited, και επειδή χρειάστηκε να ταξιδέψω στη Θεσσαλονίκη για την προβολή της ταινίας δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω την εκπομπή όπου συμπωματικά οι παραγωγοί αποφάσισαν να κάνουν αφιέρωμα στον πατέρα μου, με αφορμή την ημερομηνία της γέννησής του, στις 4 Αυγούστου. Αυτό με έφερε ξανά κοντά του. Νομίζω ότι αν έβλεπε αυτή την ταινία θα χαιρόταν ιδιαίτερα για το εγχείρημα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μιλήσαμε για την ανθρώπινη πλευρά του. Γιατί όλος ο κόσμος γνωρίζει τη μουσική και την ιδιοφυία του, αλλά η ανθρώπινη πλευρά του δεν ήταν γνωστή. Θεωρώ πως θα ένιωθε περήφανος για εμένα, όπως ήταν και όταν ήμουν μικρό παιδί», εξήγησε η κ. Πρέστον-Φόλτα.

 

Σύμφωνα με την ίδια, «υπήρχαν πολλές στιγμές που ήθελα να σταματήσω. Σε όλη μου τη ζωή έριχνα το φταίξιμο στη μητέρα μου που μέναμε στην αφάνεια ή που δεν ήταν ενωμένη η οικογένειά μου. Είχα θυμό για τους γονείς μου που δεν με σκέφτηκαν τη στιγμή που αποφάσισαν να χωρίσουν. Αυτή η ταινία ήταν η ευκαιρία για εμένα να πω τη δική μου αλήθεια. Καθώς έκανα την έρευνά μου διαπίστωσα πως δεν αναφέρομαι πουθενά παρά μόνο σε μια επιστολή που είχε στείλει ο πατέρας μου στον μάνατζέρ του, όταν ετοιμαζόταν το βιβλίο του με τίτλο On his own words. Εκεί περηφανευόταν κατά κάποιο τρόπο για το γεγονός ότι ήταν πατέρας και ότι άφησε τη μητέρα μου έγκυο - και μάλιστα με πάρα πολλές λεπτομέρειες. Ένιωσα ότι όλος ο κόσμος ήταν αρκετά αναίσθητος απέναντί μου και αυτό μου δημιούργησε πόνο και δεν ήξερα πόσο μπορώ να αντέξω ακόμη, γι’ αυτό και έκανα ένα διάλειμμα. Πήρα όμως μια βαθιά ανάσα και αποφάσισα να συνεχίσω».

 

Σε ερώτηση για το τι κέρδισε από όλη τη διαδικασία, απάντησε: «Το σημαντικότερο μάθημα που πήρα ήταν να αναπτύξω μέσα μου τη συμπόνια για τον άνθρωπο. Να μάθω να μη θυμώνω και να μην κατηγορώ τόσο πολύ τους άλλους, αλλά και να λάβω υπόψη μου τις πραγματικές συνθήκες εκείνης της εποχής. Όπως το γεγονός ότι ήμασταν αφροαμερικανικής καταγωγής στις δεκαετίες του '50 και '60. Υπήρχε κοινωνική πίεση. Ακόμη ένα μάθημα που πήρα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ξεφύγεις από το παρελθόν σου και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συμφιλιωθείς με αυτό, να το αγαπήσεις και να προχωρήσεις παρακάτω. Επίσης με βοήθησε να μάθω ποια είμαι εγώ η ίδια, ποιοι ήταν οι γονείς μου και να τους συγχωρέσω μέσα μου για όλα», είπε η κόρη του Λούις Άρμοστρονγκ.

 

Σε ερώτηση εάν διατήρησε επαφές με τη σύζυγο του πατέρα της και πώς δέχτηκαν οι φίλοι της το γεγονός ότι ήταν κόρη του Λούις Άρμστρονγκ, η Σάρον Πρέστον-Φόλτα είπε: «Δεν τη γνώρισα ποτέ,  Έφυγε από τη ζωή στα μέσα του ’80. Ως παιδί δεν μοιραζόμουν αυτή την ιστορία με κανέναν. Η μητέρα μου άλλωστε είχε υπάρξει παντρεμένη, άρα ο κόσμος συμπέρανε πως ήταν χήρα και εγώ το παιδί του συζύγου της. Οι μόνοι που γνώριζαν γι’ αυτή την ιστορία ήταν οι στενοί συγγενείς μας. Άρχισα να μιλάω γι’ αυτό ως ενήλικας. Το μοιράστηκα αρχικά με ανθρώπους του στενού μου φιλικού κύκλου και όσο το συζητούσαμε τόσο πιο εύκολα το δέχονταν και εκείνοι, διαπιστώνοντας πως δεν πρόκειται για μια ιστορία που απλώς επινόησα», ανέφερε η ίδια.

 

Μιλώντας για το αν είχε κάποια άλλη πατρική φιγούρα στη ζωή της, εξήγησε: «Ήταν κυρίως ο πατέρας μου, αλλά και ο αδερφός της μητέρας μου, ο θείος μου ο Κένι. Είχε στενή σχέση με τη μητέρα μου και εμένα. Πάντα φρόντιζε να είμαστε καλά. Ήταν ο άνθρωπος που μπορούσα να μιλήσω όταν είχα ανάγκη. Ήταν αυτός που με πήγε στην εκκλησία τη μέρα του γάμου μου. Ζήτησα την έγκρισή του όταν ξεκίνησα το συγγραφικό μου εγχείρημα και μου πρόσφερε απλόχερα την υποστήριξή του».

 

Όσο για το πώς κατάφερε τόσα πολλά μόνη της, είπε: «Αποφασιστικότητα, προσωπικό κίνητρο, ίσως και ταλέντο. Δεν είχα πίσω μου το όνομα του Άρμστρονγκ για να μου δίνει κάποια εξουσία. Είχα όμως την οικονομική του υποστήριξη και έλαβα μια καλού επιπέδου εκπαίδευση. Κατάφερα να κάνω σωστή χρήση όλων των εφοδίων που είχα στη ζωή μου και στάθηκα τυχερή γιατί είχα δίπλα μου σωστούς δασκάλους και ανθρώπους που με υποστήριξαν. Ωστόσο, υπάρχουν και τα γονίδια, δεν θα το αρνηθώ».

 

Από την πλευρά του, ο  Σον Ρόουτζ σε ερώτηση για την απίστευτη εμπειρία που αποκόμισε από την ταινία, απάντησε ότι «ως κινηματογραφιστής ήταν υπέροχο που είχα τη δυνατότητα να πω την ιστορία αυτού του ανθρώπου και της οικογένειάς του, ενός ανθρώπου που άλλαξε τον ρου της ιστορίας όσον αφορά τη μουσική, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Για μένα ήταν μέγιστη τιμή. Πάντα έψαχνα μια τέτοιου είδους ευκαιρία και είχα την ευλογία να γνωρίσω τη Σάρον και να δουλέψω μαζί της».