«Οικειότητα μια σύγχρονη τυραννία»: ένας διάλογος του σινεμά με τη σύγχρονη τέχνη

 «Οικειότητα μια σύγχρονη τυραννία»:  ένας διάλογος του σινεμά με τη σύγχρονη τέχνη

«Οικειότητα: Μια σύγχρονη τυραννία»: η έκθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που φέρνει σε απευθείας διάλογο το σινεμά και τα εικαστικά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στην The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι) από την Πέμπτη 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Έμπνευση για την έκθεση έδωσε το βιβλίο του Αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σένετ The fall of public man / Η τυραννία της οικειότητας (εκδόσεις Νεφέλη). Προφητικό όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1977 και πλέον επίκαιρο σήμερα δεδομένης της συνταρακτικής συνθήκης στην οποία ζούμε- καθοδήγησε το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να συνθέσει το επίσημο διαγωνιστικό του πρόγραμμα. Παράλληλα, το Φεστιβάλ ανέθεσε σε δώδεκα Έλληνες εικαστικούς να δουν και να σχολιάσουν με όποιο τρόπο ήθελαν, ο καθένας και από μια ταινία αυτού του Προγράμματος, με άξονα σκέψης το βιβλίο.

 

Η έκθεση, σε επιμέλεια Ορέστη Ανδρεαδάκη, επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών (MoMus) Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2020. Το δεύτερο lockdown, ωστόσο ανάγκασε το Φεστιβάλ να προβάλει τις ταινίες του διαδικτυακά και να κρατήσει τα πρωτότυπα έργα στην αποθήκη, ενώ εκατόν τριάντα αναπαραγωγές τους αναρτήθηκαν σε τοίχους, κολώνες και φανοστάτες της πόλης ενισχύοντας την υπόσχεση μιας δημόσιας τέχνης η οποία (μπορεί και οφείλει να) αντιστέκεται στην τυραννική οικειότητα, για την οποία μίλησε ο Σένετ.

 

Οι δύσκολοι μήνες, του εγκλεισμού που ακολούθησαν μας υποχρέωσαν να επαναπροσδιορίσουμε τις νέες συνήθειές μας και τη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας.

 

Τώρα, στο μεταίχμιο των κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων της πανδημίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση Οικειότητα: Μια σύγχρονη τυραννία στην The Project Gallery. Προσπαθούμε να δούμε με άλλο μάτι την ζεύξη των εικόνων- κινούμενων ή στατικών και αφήνουμε τα δώδεκα έργα να ανοίξουν ένα νέο διάλογο για την συνολική εμπειρία της δημιουργίας, της θέασης, και της συμμετοχής σε κάθε τι δημόσιο.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ιλεάνα Αρναούτου

Μαρία Βαρελά

Ζωή Γαϊτανίδου

Πέτρος Ευσταθιάδης

Ιάσονας Καμπάνης

Βασίλης Καρούκ

Αριστείδης Λάππας

Ηλιοδώρα Μαργέλλου

Ιάσονας Μέγκουλας

Μαργαρίτα Μποφιλίου

Πάολα Παλαβίδη

Σοφία Ροζάκη

 

Διοργάνωση: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διάρκεια: 15/ 07/ 21- 15/ 09/ 21

Έναρξη: 15/ 07/ 21

Ωράριο λειτουργίας στην έναρξη: 17:00 – 22:00

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Σάββατο 12:00- 20:00

Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης

Παραγωγή & Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος

Εκθεσιακός χώρος: The Project Gallery (Νορμανού 3, Μοναστηράκι- Αθήνα, ΤΚ 10555)

Επικοινωνία: 2108706000/ 213 0436954

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

website: https://www.filmfestival.gr/ http://www.theprojectgallery.gr/

Είσοδος: ελεύθερη

 

Με την υποστήριξη: