10ο ΦΝΘ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: SHAKE THE DEVIL OFF - LILLIE AND LEANDER: A LEGACY OF VIOLENCE - CHILDREN IN EXILE

10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
7-16 Μαρτίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
SHAKE THE DEVIL OFF – LILLIE AND LEANDER: A LEGACY OF VIOLENCE – CHILDREN IN EXILE

 



Συνέντευξη τύπου έδωσαν τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, το μεσημέρι στο Πράσινο Δωμάτιο του Ολύμπιον οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ Lillie & Leander: A legacy of violence, Jeffrey Morgan, Shake the devil off, Peter Entell και Children in exile, Chris Swider.

Η ταινία Lillie & Leander: Α Legacy of violence μιλά για την υπόθεση ενός νέγρου, που θεωρήθηκε ένοχος για τη δολοφονία μιας λευκής στη Φλόριντα των αρχών του 20ου αιώνα. Μέσα, ωστόσο, από αυτήν την υπόθεση θίγεται το γενικότερο θέμα του ρατσισμού, που εξακολουθεί να σιγοβράζει σε πολλές κοινότητες των ΗΠΑ. «Ξεκινήσαμε το 2002 και μέσα σ’ αυτά τα χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια, όπως απειλές από τους ντόπιους, γεγονός που μας φόβισε αλλά ταυτόχρονα μας προκάλεσε ακόμη περισσότερο, κάνοντας μας να συνεχίσουμε και να φέρουμε εις πέρας την έρευνα μας», σχολίασε ο J. Morgan, μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Σε ερώτηση για το αν συνεχίζει να υφίσταται ρατσισμός στις ΗΠΑ, ο σκηνοθέτης απάντησε πως πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό αλλά και πολιτικό ζήτημα που παραμένει «ζωντανό» και άλυτο και συμπλήρωσε πως γι’ αυτό θεωρεί σημαντικό να γίνονται και να προβάλλονται ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με αυτό, πυροδοτώντας έτσι έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Το ντοκιμαντέρ του Peter Entell Shake the Devil off διαδραματίζεται στη Νέα Ορλεάνη, μετά την ισοπέδωσή της από τον τυφώνα Κατρίνα και ασχολείται με το θέμα μιας εκκλησίας, η οποία αποτελεί σημαντικό μνημείο της ιστορίας της περιοχής, όντας γνωστή και ως γενέτειρα της τζαζ και του γκόσπελ. Η Αρχιεπισκοπή όμως αποφασίζει να αναστείλει τη λειτουργία της και η κοινότητα αντιστέκεται σε αυτήν την παράλογη απόφαση. «Το Shake the devil off μιλά για το χρήμα, την απληστία και την εξουσία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως οι άνθρωποι αυτοί αποφασίζουν να αντισταθούν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αντιδρώντας σ’ αυτό που προσπαθούν να τους επιβάλλουν κάποιοι», είπε χαρακτηριστικά J. Entell, συμπληρώνοντας πως στο φιλμ συνυπάρχει το θρησκευτικό με το επαναστατικό συναίσθημα, στοιχείο που τον ώθησε να ασχοληθεί με αυτήν την ιστορία.

Στο Children in exile του Chris Swider, άνθρωποι που επέζησαν της εξορίας στη Σιβηρία περιγράφουν τις εμπειρίες τους ως τα νεότερα θύματα του σοβιετικού συστήματος. «Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους, βασανίστηκαν σωματικά και ψυχικά, τραυματίστηκαν δια βίου. Αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δε βρήκαν πότε νομική δικαίωση, κανείς δε δικάστηκε ποτέ γι’ αυτά», σχολίασε ο C. Swider. Αφορμή, άλλωστε, για να κάνει αυτήν την ταινία ήταν η περιπέτεια του ίδιου του πατέρα του, ο οποίος αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αμερική ως πολιτικός εξόριστος από την Πολωνία.